21 juni, de eerste dag van de zomer, is door de Italiaanse framebouwer De Rosa gebruikt om aantal nieuwe dingen te laten zien: een nieuw logo en drie nieuwe fietsen!

Ook Colnago besloot niet al te lang geleden dat het tijd was voor een nieuw logo. Samen met ontwerper Pininfarina, waar ze al langer mee werken, hebben ze eraan gewerkt. Volgens hen gaat het om een nieuwe identiteit dat De Rosa en al hun toekomstige projecten moet vertegenwoordigen. Een logo dat enerzijds hun traditie, erfgoed en het verhaal van De Rosa met zijn Italiaanse ziel en dat de toekomst moet omarmen. Niet heel makkelijk om dat allemaal in een logo te stoppen. Het is in ieder nog wel herkenbaar, met name doordat het rode hart erin is gebleven al is deze – bewust – iets ander vormgegeven. De letters hebben een “versneld karakter” welke een snelle, horizontale beweging moeten suggereren. Hoewel we niet vies zijn vernieuwing zijn de meningen op de redactie als het gaat om het nieuwe logo van De Rosa verdeeld. Hieronder de nieuwe, met daaronder het oude logo. Wat vinden jullie?

Boven het nieuwe en onder het oude De Rosa logo. Een verbetering?

Tegelijk met de introductie van het nieuwe logo hebben ze ook drie nieuwe fietsen geïntroduceerd. De collectie van De Rosa bestaat uit 12 modellen, dus dat is best een ingrijpende vernieuwing alles bij elkaar. Heel bewonderenswaardig en bovendien tamelijk uniek aan de collectie is dat ze liefst 4 verschillende materialen aanbieden. Natuurlijk Carbon, maar ook aluminium, staal en titanium. Dat blijven ze ook doen. Er is overigens tegenwoordig ook een elektrische racefiets.

De nieuwe fietsen zijn de Merak, de SK Pininfarina en de Idol. Nou ja, nieuw, het zijn bestaande modellen die vernieuwd zijn, maar het is meer dan alleen een kleurtje in ieder geval. De Merak is terug van weggeweest. De fiets is echte gemaakt voor het betere racewerk en is het lichtste wat De Rosa op moment te bieden heeft. Het frame zou slechts 800 gram moeten wegen. De fiets is er met schijfremmen en alle kabels zijn volledig geïntegreerd.

De Rosa SK Pininfarina Disk

De SK Pininfarina is vernieuwd. De eerste uitvoering stamt uit 2015. Zoals de naam al weergeeft is het samenwerking van De Rosa met ontwerper Pininfarina. Dit is de tweede generatie van het model, een echte aeroracer. Hij lijkt nog sterk op zijn voorganger, maar er is wel een aantal veranderingen. De bovenbuis is platter gemaakt en loopt meer horizontaal. De zitbuis is zo’n 20% kleiner gemaakt. Alle kabels zijn net als bij de Merak geïntegreerd. In maat Medium moet het frame 950 gram wegen.

Detail van de nieuwe SK Pininfarina

Ook de Idol is vernieuwd, hieronder te zien in geel. Een fiets in het middensegment van De Rosa, maar hangt naar eigen zeggen tegen he topsegment aan als het gaat om ontwerp, gewicht en prestaties. Het gaat om een High Modulus frame dat 1 kg weegt. De fiets is beschikbaar in 6 maten en beschikbaar met Shimano Ultegra of Campagnolo Potenza. De foto laat duidelijk een 105 groep zien, wellicht komt die optie er ook nog. Ook bij de Idol zijn alle kabels geïntegreerd.

De Rosa Idol Disk (carbon)
De Rosa Protos Disk
De Rosa King Disk
De Rosa Kermesse Disk (aluminium)
De Rosa Corum Disk (staal, TIG gelast)
De Rosa Nuovo Classico (staal)
De Rosa Solo (titanium)
De Rosa Anima Disk (titanium)