Het Italiaanse fietsenmerk Wilier introduceert met de Filante SL het broertje van het topmodel, de Filante SLR. De Filante SLR is de fiets waar onder andere de renners van Astana op rijden, en de FIlante SL heeft dezelfde geometrie maar is gemaakt voor een breder publiek, aldus Wilier.

Zoals je op de foto’s al gezien hebt, is de Filante SL er in drie verschillende kleuren, allemaal met een glanzende afwerking: zilver, zwart en rood. De merknaam Wilier staat in het kenmerkende, sierlijke lettertype op de zijkanten van de onderbuis, en op de voorkant van het balhoofd staat het logo. Ook op de liggende achtervork staat de merknaam, en op de staande achtervork zien we de typeaanduiding staan. Verder kiest Wilier voor vrij rustige en strakke designs, terwijl de Filante SLR juist een aantal uitgesproken designs heeft.

Dezelfde geometrie maar een ander carbonsoort

Ten opzichte van de Wilier Filante SLR heeft de Filante SL exact dezelfde geometrie. De geometrie is vrij aero en het frame heeft een lange reach. De fiets is standaard afgemonteerd met 28 mm Vittoria banden, en je hebt de mogelijk om tot 30 mm te gaan. De fiets is enkel geschikt voor elektronisch schakelen, en de bij Filante SLR is ook de aerodynamica hetzelfde als de SLR.

Er is wel een ander soort carbon gebruikt, en dat heeft volgens Wilier verschillende redenen. Allereerst natuurlijk de betaalbaarheid, want het merk wil de Filante SL betaalbaarder maken zodat de fiets voor een groter publiek interessant is. En dat grote publiek is tegelijkertijd reden nummer twee om te kiezen voor een ander carbonsoort. Want waar bij de Filante SLR vooral gekozen is voor licht en stijf, is voor de Filante SL comfort ook belangrijk. En ondanks de ongewijzigde geometrie is dat volgens Wilier gelukt met een ander soort carbon én een andere manier van verwerken. Ten opzichte van het topmodel is het frame zo’n 150 gram zwaarder, in een maat M komt een gespoten frame nu op 1010 gram.

Keuze uit Shimano, Sram en Campagnolo

De Filante SL is er dus in drie verschillende kleuren; zilver, zwart en rood. Afhankelijk van de afmontage heeft de fiets Miche Syntium Aero wielen of Wilier Triestina NDR50KC Carbon Disc wielen. De fiets is er net als de Filante SLR in zes verschillende maten.

Bij dit model heb je de keuze uit Shimano, Sram en zelfs Campagnolo. Qua Shimano kun je kiezen uit 105 R7150 Di2 12-speed of Shimano Ultegra 8170 Di2 12-speed, en bij Sram kies je voor Rival eTap AXS 2×12 of Force D2 AXS 2×12. En als je voor Campagnolo gaat kom je automatisch uit bij de Chorus Disc 2×12 groepset. De prijs begint bij € 5.100,- en loopt op tot € 7.000,-, afhankelijk van de afmontage die je kiest.

Meer info via Wilier.