Een kampioen herken je aan zijn trui, maar al jaren blijft het niet alleen meer bij enkel de kleding. Valverde liet bij Il Lombardia voor het eerst zijn complete WK-uitrusting zien.

Het is inmiddels een gewoonte geworden om de dragers van leiderstruien naast de trui zelf verder ook uit de dossen in de betreffende kleuren. Dat zie je tegenwoordig in vrijwel alle grote rondes en dan mag diegene die de regenboogtrui mag dragen natuurlijk niet uitblijven.

Alejandro Valverde won onlangs op 38-jarige leeftijd eindelijk die felbegeerde trui en bij de Ronde van Lombardije had hij alles compleet. Het frame van zijn fiets, helm, zadel, cranks en wielen hebben allemaal de kleuren van de regenbood meegekregen. En zijn kleding uiteraard, al ligt dat wat meer voor de hand. We zijn in ieder geval te spreken over de keuze voor een zwarte broek!

Zijn helm is de Airbreaker, de jongste telg van ABUS die Team Movistar voor het eerst gebruikte tijdens de Tour de France. Een lichtgewicht helm met veel ventilatie. De Canyon Ultimate CF SLX is wit met de kleuren op de zitbuis en de voorkant. Niet iedereen hier op de redactie is even enthousiast over het resultaat, maar wie zijn om iets te zeggen over de kleur van de fiets van de wereldkampioen? Zelfs de Campagnolo Bora Ultra wielen hebben de kleuren meegekregen in de letters. De details zijn voor het Fizik Antares zadel en Power2Max cranks. De bovenbuis en bidonhouders hebben nog een vleugje goud meegekregen ter referentie aan de gouden plak in Innsbruck.