We zijn bij Racefietsblog gek op bijzondere fietsen, en dan ben je bij Baum vaak aan het juiste adres. Zo ook met deze Baum Orbis +, een fiets die volgens Baum het beste heeft van twee werelden: weg en gravel. Over het model Orbis schreven we al vaker en de Orbis + is een kruising tussen de Orbis en een gravelbike. Met ruimte om banden te monteren tot 40 mm kun je zeker van de gebaande paden af, maar je behoudt wel de stijfheid van een raceframe.

Fijne specs

De fietsen van Baum hebben vaak een klassieke look, en zo ook deze fiets. Met een recht toe recht aan frame, een plaatje op het balhoofd met het logo van Baum, de old school bidonhouders en de niet geïntegreerde kabels bij jet stuur, is het een ware klassieker. De witte kleur met de hemelsblauwe decals passen goed bij de verder donkere afmontage, zoals de zwarte velgen en cockpit. De decals hebben een mooie glans. De nieuwe eigenaar is er een met smaak als je het mij vraagt.

De specs op deze fiets zijn indrukwekkend te noemen. Om te beginnen met de afmontage: we zien een elektronische Shimano Dura Ace Di2 R9200 groepset op deze fiets. Verder zien we een balhoofd, bracket en wielnaven van Chris King. Qua wielen is er gekozen voor Enve. De banden zijn dan weer van Schwalbe, de G-One met de bruine zijkant.

Carbon spatborden

Carbon spatborden, dat we daar niet eerder aan gedacht hebben. Het frame van de Orbis + is zowel aan de voor- als achterkant voorzien van mounts om spatborden te bevestigen en Baum zou Baum niet zijn als ze weer iets bijzonders voor ons in petto hebben: de spatborden zijn van carbon. Een ander leuk detail: de ingang waar de remkabel het frame ingaat is 3D-geprint van titanium. Cool!

Fietsenmerk Baum maakt custom fietsen dus als klant heb je zelf een aantal keuzes te maken. Deze fiets is een showcase die dus voor een klant gemaakt is. Als we de Australische dollars even omrekenen naar euro’s zien we dat een Orbis + frameset verkrijgbaar is voor ruim € 8000,- en dat een complete fiets begint bij zo’n € 10.000,-. En omdat de opties eindeloos zijn, is de prijs dat ook.

Via Baum.