Zoals bij alle recente modellen van Eddy Merckx draagt ook deze fiets een naam die refereert aan een belangrijk moment in de glansrijke carriére van De Kannibaal. Dit maal de start van die carriére.

In 1964 had hij het al goed gedaan tijdens de Olympische Spelen (Tokio) en de 19-jarige Eddy wilde graag zichzelf bewijzen tijdens het WK voor Amateurs dat jaar in Sallanches (het jaar dat Jan Janssen wereldkampioen werd bij de profs). Een kampioenschap dat hij miste omdat niet iedereen in ‘het wereldje’ hem de selectie in het team gunde. Het waren Felice Gimondi en Lucien Aimar die de grote favorieten waren dat jaar. Beide stonden op het podium van de Tour de L’Avenir een paar weken eerder. Met 135 andere renners uit 28 landen, lage temperaturen, veel regen en hevige wind was het geen gelopen race. In de 14e ronde, 45km voor de finish, ontsnapten 4 renners van het peloton. Merckx had hierop geanticipeerd, sprong er achteraan en was er al snel bij. Hij domineerde de rest van de race en won op 27 seconden van Willy Planckaert, die in eerste instantie niet eens in de gaten had dat Merckx al voor hem was gefinisht. De destijds bekende Franse journalist Leon Zitrone gaf toen al aan dat wielerfans er goed aan zouden doen Merckx’ naam te onthouden. Een half jaar later, met 80 amateur overwinningen op zak, werd Eddy Merckx professional. Een van de vele memorabele momenten van Merckx. Nu je het verhaal een beetje kent is het vooral mooi om de video onderaan even te bekijken. Mooi gedaan!

Dan de fiets zelf nog natuurlijk. We hadden hem al eerder even laten zien bij de 2016 collectie, maar nu dan officieel. Niet van staal als waar hij in ’64 op reed, maar volledig van carbon. Gemaakt met een balans tussen endurance en prestatie waardoor hij breed inzetbaar is. Het gewicht is ook niet onverdienstelijk met 900 gram voor het frame en 360 gram voor de vork. Verdere details; BB86 bracket, tapered 1,5 inch balhoofd, geïntegreerde zadelpenklem, 27,2mm zadelpen, interne kabelgeleiding voor zowel mechanisch als electronisch.

De Sallanches64 is verkrijgbaar met Ultegra voor EUR 2.699, 105 voor EUR 2.199 en Tiagra voor EUR 1.899 en is verkrijgbaar in 5 framematen.

 

Eddy-Merckx-Sallanches64-Anthracite-Black-Red Eddy-Merckx-Sallanches64-Black-Red-White

Alle informaties over de Sallanches64 is te vinden op de site van Eddy Merckx Cycles