Aan je fiets klussen… De één houdt er van, maar de ander laat het liever over aan de fietsenmaker. Wat helpt bij het klussen aan je fiets is goed gereedschap. Want dat is het halve werk toch? Een goede werkstandaard zorgt er in ieder geval voor dat je overal makkelijk bij kunt. En je rug zal je ook dankbaar zijn. Wij kregen drie verschillende werkstandaarden van Feedback Sports opgestuurd.

Feedback Sports is zo’n 15 jaar geleden opgericht door echte fietsliefhebbers. Eén van de eigenaren Doug heeft eerst Chrome, van de gave tassen, opgericht en is later begonnen met Feedback Sports om meer met het technische gedeelte van het fietsen bezig te kunnen zijn. Na al die jaren hebben ze fietstrainers, een hoop gereedschap en dus de werkstandaarden in het assortiment. Het merk zit in het hogere segment met hun producten. Resultaat van het harde werk is dat de producten ook in het WorldTour peloton worden gebruikt door Deceuninck-Quick-Step, Alpecin-Fenix, Lotto Soudal en Trek-Segafredo. Dus het werd hoog tijd om te kijken of wij er net zo lovend over konden zijn.

Sport Mechanic, Ultralight en Pro-Elite

We kregen dus drie standaarden opgestuurd. Het gaat om de Sport Mechanic, Ultralight en Pro-Elite. In totaal zijn er vijf types. Naast deze drie zijn er nog een instapper en één waarbij je de voorvork kunt vastzetten. Onze drie werkstandaarden lopen van prijs uiteen van € 199,95 tot en met € 319,95. Een mooie range en goed om te kijken wat die meerprijs oplevert. Voor een overzicht eerst een aantal gegevens van de verschillende standaarden.

Eerst wat cijfertjes

De zwarte Sport Mechanic is de goedkoopste van het stel en kost dus € 199,95. Deze Sport Mechanic is in hoogte verstelbaar tussen de 107 en 166 cm. De standaard heeft een gewicht van 5,66 kilogram en kan een gewicht dragen tot en met 29,5 kilogram. In de klem passen fietsbuizen tot een diameter van 4,8 cm.

De Sport Mechanic

In het ‘midden’ hebben we de Ultralight die met € 244,95 weer net een stapje duurder is. De Ultralight is er in het metallic rood. Chique! De standaard is lichter met een gewicht van 4,73 kilogram. En toch moet de standaard met een maximum draaggewicht van 39,5 kilogram meer kunnen dragen. De hoogte van de standaard is wel een stukje kleiner. Je hebt een werkhoogte tussen de 90 en 145 cm. De maximale buisdiameter blijft met 4,8 cm gelijk.

De Ultralight

De duurste van de drie is de Pro-Elite, best logisch met zo’n naam. Wat krijg je op papier terug voor die prijs van € 319,95? Het gewicht is met 5,43 kg hoger dan de Ultralight. Maar daarvoor krijg je terug dat je een werkhoogte hebt tussen de 107 en 180 centimeter. Deze kan dus aanzienlijk hoger. Het draaggewicht blijft gelijk met 39,5 kilogram. Ook de mooie metallic rode kleur zien we terug bij de Pro-Elite. Geen straf om deze (tijdelijk) in je woonkamer te hebben staan. Heb je heel dikke buizen dan is de Pro-Elite de beste optie, want er passen buizen van maar liefst 6,6 centimeter in! En hoe je de buis vastzet is bij de Pro-Elite extra snel. Maar daar komen we later op terug.

De Pro-Elite

Op gelijke voet

De standaarden verschillen dus op een aantal punten van elkaar. Maar er zijn ook een aantal overeenkomsten. Zo is er voor de voet en de buizen gekozen voor de zelfde constructie. De voet kun je makkelijk inklappen en de standaard dus makkelijk opbergen. Of je klapt ‘m snel open als je ‘m nodig hebt. Je kunt de afstand tussen de poten variëren, waardoor de voetafdruk kleiner of groter wordt. Maar helemaal uitgeklapt staat deze natuurlijk het stevigst. Maar is de ruimte beperkt dan kun je de voet wat kleiner maken. De hoogte van de werkstandaard verandert hierdoor overigens niet. Onder de poten zitten rubbers, zodat er geen krassen achterblijven op je vloer. Als optie is er voor elke standaard ook een draagtas beschikbaar.

De voet van de Sport Mechanic

Alle drie de types zijn gemaakt uit aluminium 6061 T6 buizen. De hoeveelheid kunststof die je terug vindt, is erg beperkt. Het gebruik van aluminium zorgt voor een lichte, maar wat vooral opvalt is hoe stevig de standaard aanvoelt. Als je aan de kop begint te schudden wiebelt de standaard maar een klein beetje heen-en-weer. Ook bij de Pro-Elite die dus tot 180 centimeter hoog kan, is het wiebelen minimaal. Ook als je er een fiets inhangt heb je niet het gevoel dat de arm begint door te hangen. De standaarden voelen duidelijk stabieler aan dan veel goedkopere standaarden. Alle drie zijn ze dus stevig gebouwd, maar waar de grootste verschillen in zitten is het gewicht en het gebruiksgemak bij het in hoogste verstellen en het vastzetten van je fiets.

De voet van de Ultralight en Pro-Elite

Klikken en klemmen

Het draait allemaal om het klemmen van de buizen en bij de duurdere gaat dat een stuk sneller. Bij de Sport Mechanic zit er op alle punten een draaiknop. Zo zet je de voet vast met een draaiknop, stel je de hoogte in met een draaiknop en zet je uiteindelijk je fiets ook vast met een draaiknop. En er is niks mis met een draaiknop. Het werkt soepel en simpel. Maar het is soms wat traag. Bij mezelf merk ik dat ik soms wat te snel de fiets erin wil hangen terwijl de klem nog niet ver genoeg open is gedraaid. Met het risico dat er krassen op het frame achter blijven. De klem is afgewerkt met rubber, dus de kans is niet zo groot, maar toch. Gelukkig heeft Feedback Sports een snellere oplossing in huis.

De draaiknop op de Sport Mechanic

Die vinden we bij de Ultralight en Pro-Elite. Bij deze vind je quick-releases terug om de hoogte in te stellen. Net als bij een wiel: hendeltje omhalen en je kunt gaan verstellen. Ben je klaar, dan druk de je de hendel simpelweg weer terug. Het werkt sneller en ik merk dat je het ook sneller doet. Bij een draaiknop denk je vaker: oh ik buk zelf wel even i.p.v. de de standaard iets lager te zetten. En daar is het natuurlijk niet voor bedoeld. De hendels zijn in blank metaal uitgevoerd. Staat goed bij het metallic rood en het geeft net wat extra cachet aan de totale standaard.

De quick-release sluiting van de Ultralight en Pro-Elite

Maar waar de Pro-Elite weer een extra voordeel heeft ten opzicht van de Ultralight is bij het loshalen van de fiets. De Ultralight werkt met een draaiknop, net als de Mechanic Sport. Maar als handigheidje heeft de Ultralight dat je de klem kunt schuiven. Je schuift ‘m dus tot aan de buis van je frame. En het vastzetten doe je door de draaiknop nog een paar keer aan te draaien. Ook de Pro-Elite werkt zo, maar hier zit een beter vast te grijpen draaiknop op. Het werkt net een stukje fijner. En bij het losmaken hoef je niet te schuiven maar alleen op een knop te drukken. Door een ingebouwde veer springt de klem in één keer naar buiten. Je moet stevig drukken op de knop, maar het werkt een stuk sneller dan de draaiknop.

Het verstellen van de hoek van de arm werkt voor alle drie de standaarden weer hetzelfde. Aan de achterkant zit een grote draaiknop. Draai deze los en je kunt de arm kantelen om op te bergen of de draaien zodat je fiets horizontaal komt te hangen. Of je kantelt hem 90 graden zodat je de fiets kunt ophangen aan de zadelpen. Wel jammer dat de arm zelf niet te draaien is rond de staande buis. Hiervoor moet je of de onderste klem opendoen of de hele standaard draaien. Werkt toch net wat minder snel. Mocht het draaien voor jou echt belangrijk zijn, dan kun je kijken naar de Feedback Sprint werkstandaard want deze kun je makkelijk ronddraaien. De Feedback Sprint is de uitvoering waarbij je de voorvork ook vastzet in de standaard.

Welke kies je?

De drie standaarden ontlopen elkaar qua stevigheid niets. Ze voelen allemaal stevig aan. De Sport Mechanic heeft een lager maximum draaggewicht en zal dus in theorie minder stevig zijn. Maar een fiets van meer dan 29,5 kilogram kom je toch niet vaak tegen…

De verschillen zitten vooral in het gewicht, de snelheid en het gebruiksgemak. Klus je vaak aan je fiets of heb je meerdere fietsen dan is de Pro-Elite gewoon de beste keuze. Je hebt een ruime verstelmogelijkheid voor de hoogte. Zo weet je ook als je wat langer bent, dat je met een rechte rug aan je derailleurs of crankstel kunt werken. Daarnaast werkt het loshalen en ophangen van je fiets het snelst. Prettige bijkomstigheid als je meer dan één fiets moet onderhouden.

Vooraan de Ultralight, in het midden de Sport Mechanic en achteraan de Pro-Elite

Ben je van plan de standaard ook te gebruiken op reis of op locatie dan is de Ultralight het overwegen waard. Deze stop je makkelijker tussen de bagage in de auto of eventueel als er de ruimte voor is in een fietskoffer. Het lage gewicht helpt, maar vooral het kleinere pakvolume is handig voor onderweg. Opgevouwen is de Ultralight bijna 20 centimeter korter en 4 centimeter smaller in diameter. De iets lagere werkhoogte is dan voor lief te nemen.

Zie je het klussen aan je fiets meer als een noodzaak dan is de Sport Mechanic waarschijnlijk meer dan voldoende. De andere zijn sneller en zien er net wat fraaier uit, maar de Sport Mechanic does the job. Meer dan dat eigenlijk. Het verschil in prijs kun je dan eventueel investeren in fietsgereedschap.

Extras

In het geval dat je nog wat geld over houdt, heeft Feedback Sports gelijk wat accessoires om je geld weer aan te spenderen. Zo hebben ze een Team Edition Tool Kit. Een tas met een verzameling tools om aan je fiets te klussen. Op zich niet zo bijzonder, maar de handigheid zit ‘m in dat je de tas makkelijk kunt ophangen aan de standaard. En met een buisje zorg je ervoor dat de tas geopend blijft.

Naast de toolkit zijn er nog andere accessoires zoals een draagtas. Maar wat ik een echt pluspunt van Feedback Sports vind is de reserveonderdelen die te koop zijn. Natuurlijk ga je er vanuit dat de werkstandaard niet stuk gaat, maar mocht er ooit iets gebeuren dan kun je bijna alle onderdelen los kopen. Zo kun je de standaard repareren in plaats van dat je weer een nieuwe moet kopen. Zo’n uitgebreide reserveonderdelenlijst zien we niet vaak meer.

Details

Sport Mechanic Bike Stand
Maximum draaggewicht: 29,5 kg
Eigen gewicht: 5,66 kg
Maximum diameter framebuis: 4,8 cm
Werkhoogte: 107 – 166cm
Afmetingen opgevouwen: 13 x 20 x 115 cm
Adviesprijs: € 199,95

Ultralight Bike Stand
Maximum draaggewicht: 39 kg
Eigen gewicht: 4,73 kg
Maximum diameter framebuis: 4,8cm
Werkhoogte: 90 – 145 cm
Afmetingen opgevouwen: 13 x 16,3 x 96,5 cm
Adviesprijs: € 244,95

Pro-Elite Bike Stand
Maximum draaggewicht: 39 kg
Eigen gewicht: 5,54 kg
Maximum diameter framebuis: 4,8cm
Werkhoogte: 107 – 180cm
Afmetingen opgevouwen: 13 x 20 x 115 cm
Adviesprijs: € 319,95

Conclusie

De Feedback Sport werkstandaarden zijn prijzig, maar weten te overtuigen met hun kwaliteit. De standaarden zijn stevig en daarnaast zien de Pro-Elite en Ultralight er in het rood metallic ook nog eens goed uit. En als je geen ruime schuur hebt en aan de slag moet in de woonkamer dan is een mooie standaard toch echt een pluspunt. De Sport Mechanic is in de basis gewoon goed. Maar door het kleine pakvolume van de Ultralight, de extra hoogte van de Pro Elite en de snellere sluitingen van de twee staan ze er net een stapje boven. Extra geld uitgeven voor deze features is het overwegen waard.

meer info via Feedback Sports

De arm is voor alle drie de standaarden op dezelfde manier te kantelen
Een optionele draagtas is verkrijgbaar
De schuifsluiting van de Pro-Elite
De Release knop van de Pro-Elite
De draaiknop van de Sport Mechanic om de voet te locken
De arm van de Sport Mechanic
De schuifsluiting van de Ultralight