Bij het inpakken van mijn tas voor een bikepacking trip was een slot één van de eerste dingen dat ik heb klaargelegd. Ik ben zuinig op mijn fietsen en thuis staan ze uiteraard achter slot en grendel, maar onderweg weet je nooit wat je tegenkomt. Als je op een camping staat, of onderweg ergens een tentje opzet om te gaan slapen is het niet vanzelfsprekend dat je fiets achter slot en grendel kan. En het slaapt toch echt wel een stuk lekkerder als je weet dat je fiets veilig is.

Bordo SmartX slot met alarm èn een app

Het Bordo Lite slot van ABUS hebben we al eens getest en de conclusie daarbij was dat het erg stevig is. Dat was de Lite uitvoering en dat is het lichtste vouwslot van ABUS. De SmartX is de zwaarste uit de serie vouwsloten maar werkt dus op dezelfde manier. Met de stevige materialen en betrouwbaarheid zit het dus wel goed. Afgelopen jaar ging Hendrik op vakantie en beveiligde zijn fiets en fietsendrager met de Alarmbox van ABUS. En ook daar was de conclusie dat je fiets er goed mee wordt beveiligd. Met het Bordo SmartX slot hebben ze dat samengevoegd. Het is namelijk een Bordo vouwslot waar ook een alarm op zit. Helemaal nieuw is dit type slot niet, want ABUS heeft dit al langer in het assortiment. Het nieuwe zit hem vooral in de term ‘Smart’ en dat komt omdat je het bedient met een app op je telefoon.

Toegegeven, met een gewicht van ruim 2 kg is het zeker geen licht slot. Maar als je rustig wil slapen terwijl je fiets buiten staat is het toch zeker het overwegen waard. Het slot heeft een lengte van 110 cm als je hem helemaal uitvouwt, en daarmee kan je het makkelijk aan een boom of paal vastmaken. De beugel is gemaakt van 5,5mm dik gehard staal met een rubber-coating zodat het de lak niet beschadigd. Het slot meenemen kan in de stevige houder die je kan monteren op de plek van een bidonhouder of met straps ergens anders aan kan vastmaken. Als je het slot in houder klikt, zit hij dicht maar is hij nog niet op slot. Hiervoor moet je het slot uitvouwen, zodat je hem dicht kan drukken tot je een klik hoort. Als je dan heel goed luistert hoor je een zacht zoemend geluidje dat het slot ook echt dicht gaat.

Smart met Bluetooth

Het slot wordt bediend met de ABUS SmartX app die je op je telefoon zet. Bij het slot komt een unieke QR-code waarmee je het slot koppelt met de app op je telefoon. Na de koppeling wordt je telefoon dus je digitale sleutel voor het slot. Met de app activeer je het slot en tegelijkertijd wordt de GPS-locatie opgeslagen van waar je de fiets hebt geparkeerd. In het bovenste deel van het slot zit naast de Bluetooth sensor ook een 3D detectie sensor, die bewegingen detecteert. Net als bij de Alarmbox geeft hij eerst een waarschuwingssignaal als de sensor beweging opmerkt. Het zal dus niet bij een klein tikje direct afgaan. Als het bewegen niet stopt zal na 15 seconden het daadwerkelijke alarm van 100 decibel afgaan. Dit is hetzelfde signaal als op de Alarmbox waarbij we tijdens het testen toch snel de vingers in de oren deden. Dat gaat echt hard!

Een ding waar je wel rekening mee moet houden met dit slot, is dat je het moet opladen. Op zich vrij logisch, want een Bluetooth sensor en alarm hebben wel energie nodig. Het opladen gaat via de USB-C poort, die netjes is weggewerkt onder het rubber dat om de bovenkant van het slot zit. Dit kan je aan één kant omhoog trekken zodat je bij de oplaadpoort kan. Met een Led-lampje wordt de batterijstatus van het slot weergegeven. Het kan zijn dat de batterij leeg is, terwijl je je fiets op slot hebt staan. Je moet dan eerst het slot opladen (met bijv. een powerbank) voordat je het weer kan openen. De alarmfunctie blijft wel in werking. Gelukkig maar, anders zou betekenen dat het slot zijn functie verliest als de batterij leeg is.

Kan ook met afstandbediening

Via de SmartX app kan je verschillende instellingen voor het slot personaliseren. Zo kan je aangeven op welke afstand je van het slot moet zijn om deze te kunnen openen. Hoe kleiner deze afstand, hoe meer zekerheid je hebt. Een andere functie is dat je gebruikers kan toevoegen, waarmee je de digitale sleutel kan delen. Hiermee kan je dus ook je partner of een vriend het slot laten bedienen.

Het slot hoeft niet per se met een app worden bediend. Er is namelijk ook een afstandbediening verkrijgbaar voor het slot. Bij deze afstandbediening zit ook een unieke QR-code, die je via de app koppelt aan het slot. Bij het instellen heb je dus nog even je telefoon nodig, maar daarna kan je het slot met afstandbediening bedienen. Zelfde effect, maar je hebt alsnog een ‘sleutel’ die je bij je moet houden. Daarnaast heeft de app op je mobiel het voordeel dat je daar meerdere sloten aan kan koppelen. ABUS heeft ook Smart-sloten voor de stadsfiets en de motor en deze zijn allemaal met dezelfde app te bedienen. Je kan via de app ook de sleutel digitaal delen, als iemand het slot van je wil lenen. Als je wil kan je hiervoor zelfs een bepaalde tijd instellen zodat het slot, na verloop van deze tijd, niet meer door die persoon is te gebruiken.

Eerste indruk

Het zal geen verrassing zijn dat de eerste indruk is dat het voor sportief gebruik een – heel – zwaar slot is. De weegschaal geeft 2319 gram aan en daarmee zal je het niet heel snel op je racefiets monteren. Maar het stevige en zware slot, in combinatie met alarm maakt dit één van de meest veilige sloten voor een fiets. Daar komt bij dat het slot een ART2 keurmerk heeft, dat wordt geaccepteerd bij een diefstal verzekering. Aan zo’n veilig slot hangt ook een prijskaartje, want het is met € 249,95 een slot uit het hoogste segment. Al is dat natuurlijk een schijntje als je kijkt naar het bedrag van een nieuwe fiets. Het koppelen en bedienen via de app werkt heel eenvoudig en dit wijst zich vanzelf. Dat geldt ook voor het gebruik van de afstandbediening nadat je deze hebt gekoppeld. Het Bordo SmartX slot is wat mij betreft perfect om mee te nemen op vakantie, zodat je zeker weet dat je dure fiets altijd veilig staat. En mocht je naast de racefiets een dure stadsfiets, e-bike of cargo-bike hebben is dit een ideaal slot!

Alle details zijn te vinden op de website van ABUS.