bbb adapt system rail

Bikepacken, je kan er bijna niet meer omheen vandaag de dag. Maar ja, nóg een fiets erbij is thuis niet altijd even goed te verkopen en die schuur begint ook al wat vol te raken. Want hoewel racefietsen van nu met ruimte voor 28mm (of soms zelfs wel bredere) banden en en stuur- en zadeltassen steeds multi-functioneler worden, loop je toch al snel tegen beperkte pakmogelijkheden aan, vooral in je frame. En niet iedereen heeft de luxe van een eigen volgwagen vol bidons en gereedschap tijdens een langere trip of toertocht die we hopelijk binnenkort weer mogen gaan rijden.

Gelukkig zagen de productontwikkelaars van BBB in Leiden nog opties en zijn ze aan het puzzelen geslagen. Want er zit meer ruimte op je fiets dan je denkt. Zo rijden we al decennia met twee bidons rond, maar met een beetje creativiteit passen er echt wel meer in je frame, ook van je racefiets of vooruit, je mountainbike!

AdaptSystem

Als oplossing heeft BBB het AdaptSystem. Een serie slimme accessoires waarmee je bijna elke racefiets (of ander model natuurlijk) tot een reisfiets maakt. Basis van het systeem zijn de aluminium Adapt Rails. Dit zijn soort van strips die je op je racefiets op je bestaande bidonhouder punten vastmaakt. Daarna gaat er een wereld van mogelijkheden open. 

Deze langste BBB BBC-120 AdaptRail (L) geeft je heel veel extra montage mogelijkheden

Veel ruimtewinst

Om te beginnen kun je de plek waar je je bidon monteert aanpassen. Dat kan vooral als je een frametas gebruikt veel ruimtewinst opleveren. Je monteert in dat geval je bidon vooral lager in je frame. Maar, je kan, afhankelijk van de lengte van de AdaptRail (3 maten, van € 17,95 tot € 24,95) ook twee bidons onder elkaar monteren.

Dankzij de grote AdaptRail maat kan je makkelijk twee bidons onder elkaar plaatsen

Ziet er stoer uit en vergroot je waterdraagcapaciteit dus met 33 procent. Vooral als je met je racefiets bijvoorbeeld een lange tocht door de binnenlanden van Spanje of ergens in Zuid-Europa gaat toeren kan dit best wel een handige optie zijn. 

Handige hulpjes

Naast de rails bestaat het systeem ook nog uit andere handige hulpjes. Zo kun je de StrapPlate (€ 19,95) op je frame monteren. Op een racefiets gaat ‘ie waarschijnlijk op het traditionele bidonmontage punt (of op die AdaptRails die je er zojuist al op gemonteerd hebt). Het idee achter dit metalen plaatje is even simpel als dat het slim is. Met de klittenband die er aan vast zit strap je allerlei spullen vast.

De BBC-112 StrapPlate in combinatie met de HaulerMount (zie hieronder)

Denk aan een heupfles gevuld met wat whiskey voor bij het kampvuur (dat doen die bikepackers toch?) of een extra band, regenjack, gereedschap in een tasje of andere kampeer- of fietsspullen die je niet thuis wil laten. Zie het als een goede uitbreiding naast een zadeltasje waardoor je net iets grotere spullen toch mee kan nemen onderweg.   

Dunbevolkt

Het systeem bestaat uit nog een paar onderdelen die je ruimte bieden op – voor een racefiets – onverwachte plekken. Zo kun je met de BBB HaulerMount (€ 17,95) bijvoorbeeld een derde bidonhouder aan de onderkant van de schuine buis van je frame maken. Je gespt ‘m gewoon vast aan je frame. Een degelijke rubber greep die je tegen je frame aan gespt met een stevige klittenband riem en twee bouten zorgen ervoor dat je met een gerust hart die extra bidon meeneemt.

De BBB BBC-111 HaulerMount voor als je geen bevestigingsplek op je frame of vork hebt

Je kan in theorie de HaulerMount ook op andere plekken monteren, maar check dan even goed of ‘ie goed vast zit. Zeker op langere ritten in de zomer in landen die misschien wat dunbevolkter zijn dan Nederland is het een prettig idee om wat extra water mee te kunnen nemen. 

De HaulerMount laat zich ook makkelijk op je onderbuis plaatsen. Kan je weer een bidon extra meenemen!

Twee bidons naast elkaar

Tot slot is er dan nog de DualMount (€ 32,95). Zoals de naam al een beetje verraadt kun je hiermee de capaciteit van een traditionele bidonhouderplek verdubbelen. Niet in de lengte zoals met de AdaptRails, maar in de breedte. Het ziet er in het begin een beetje gek uit, twee bidons naast elkaar, maar het werkt wel. In het begin denk je dat je er vaak met je been tegenaan zit, maar in de praktijk gebeurt dit zolang je in het zadel zit niet. Ga je op de pedalen staan dan kom je er wel eens tegenaan, maar niet op een manier die echt vervelend wordt, vind ik. Dus heb je een klein frame, maar wil je toch een frametas en extra bidons meenemen, dan is dit een goede optie. Je kan ‘m ook met de StrapPlate op een voorvork met bevestigingspunten schroeven om voorop meer draagcapaciteit te creëeren.

Vlnr DuoMount, Adaptrail en StrapPlate in hun verpakking. Allemaal inclusief boutjes (op de achterkant).

Passen en meten

De onderdelen passen allemaal op bestaande montagepunten, je hoeft je fiets niet uit elkaar te halen of te verbouwen om toch extra bidons of spullen die niet in een zadeltasje passen mee te nemen. Welke onderdelen (en welke maat rails) voor jou geschikt zijn, is onder andere afhankelijk van de maat van je frame. Let bij het monteren wel op dat je bijgeleverd ringetjes en rubbertjes en de juiste maat boutjes gebruikt om je frame te beschermen.

Ook is het wel handig om voordat je alles vastschroeft even alles goed uitmeet. Als je bidonhouders krap op elkaar monteert kan je er minder goed bij. Zorg dat je in ieder één bidon makkelijk kan pakken tijdens het fietsen en wissel die als hij leeg is. Even meten dus en kan een zogenaamde side loader bidonhouder uitkomst bieden. 

Conclusie

Mijn eerste indruk was eerlijk gezegd: wat moet ik hier nu mee? Maar na de onderdelen een keer goed bekeken en gemonteerd te hebben, begon ik de mogelijkheden die het schept te zien. Wil je gewoon een keer wat langer weg op je racefiets en wil je toch wat extra bidons of spullen meenemen, dan zijn de verschillende onderdelen van het AdaptSystem een slimme oplossing. Zeker als je het bikepacken gewoon een keer wil uitproberen zonder direct een nieuwe fiets aan te schaffen die je misschien maar een paar keer per jaar gebruikt. 

Al met al is het BBB AdaptSystem een heel eenvoudige en budgetvriendelijke manier om meer spullen mee te nemen op de racefiets of mountainbike. Zelfs voor een gravelfiets met veel montagepunten zijn er nog mogelijkheden te verzinnen om je bagage/bidon capaciteit effectief uit te breiden. Alle informatie over het AdaptSystem, hoe je het kan gebruiken en waar je het kan kopen vind je bij BBB.      

Met de BBB DualMount maak je van één bidonhouder een dubbele. Maar daar kan je natuurlijk ook zoiets als de StrapPlate voor gebruiken zoals je hieronder kan zien
De DualMount in actie. Twee bidonhouders naast elkaar, of bidonhouder en StrapPlate voor je slaapzak
Of op je bovenbuis? Het werkt ook nog, alleen als je gaat staan op de pedalen raak je ze
StrapPlate op je onderbuis
…en je kan extra tools meenemen