bbb nanostrike 600 combo fietsverlichting

Zodra het weer minder wordt en de dagen korter belanden er opeens weer allerlei spullen op mijn bureau om te testen. Blijkbaar ben ik één van de meer waterdichte leden van Racefietsblog. Nu moet ik toegeven dat ik het ook stiekem best lekker vind om in koud weer in alle vroegte op pad te gaan en de zonsopkomst mee te pakken, dus misschien is het zo gek niet dat ik deze vernieuwde BBB verlichtingsset aan de tand mag voelen.

bbb nanostrike 600 combo fietsverlichting

Het kan zijn dat de naam je bekend voorkomt, en dat klopt. Ongeveer een jaar geleden reed Hendrik al een tijdje in het donker rond met de voorganger van deze NanoStrike set. BBB heeft de set geupdate waar nodig en ik loop vooral de verbeteringen even met je langs.

Lekker doorfietsen met de nieuwe voorlamp

De grootste vernieuwing zit in de voorlamp. Die zat al goed in elkaar, zowel qua bediening (geen onnodige knipperstanden tenzij je dat echt wil, dan druk je 2 x kort op de enige bediengsknop) en bouwkwaliteit, maar hij heeft nu ook 600 lumen aan boord. Zeker als je een beetje wil doorfietsen is dat echt wel een lekker verschil met de 400 van het vorige model. Qua functionaliteit is de lamp niet veranderd, hij is wel een tikkie gegroeid. Hij is iets langer en zwaarder geworden, maar niet op een manier dat je er last van hebt. In het begin was ik een beetje sceptisch over het gebruik van kunststof (op de kop na) in plaats van aluminium, maar ik moet zeggen dat de NanoStrike stevig aanvoelt en volgens mij echt wel een stootje kan hebben. Uiteraard is de lamp ook waterdicht. Enige dat ik mis is de mogelijkheid om de lamp te kunnen draaien ten opzichte van de strap waarmee je ‘m vastmaakt aan je stuur. Ja, je kan ‘m handmatig wel een beetje richten, maar als je veel in het donker rijdt zijn dit zaken die op een gegeven moment wel mee gaan spelen.

BBB nanostrike 600 fietslamp

600 Lumen is goed voor bijna alle situaties

Het rijden met de 600 Lumen versie gaat goed. Het licht is lekker wit, niet te geconcentreerd of te diffuus en het geeft mij voldoende zekerheid om in het donker gewoon lekker door te fietsen, en dat is wel waar je een lamp als deze voor hebt. Rijd je vooral buiten de stad op onverlichte wegen en misschien zelfs onverharde paden dan is de sterkere BBB Strike 1000 waarschijnlijk wel een beter keuze, vreemd genoeg wordt deze alleen niet als set aangeboden. De NanoStrike 600 is gewoon een degelijke, makkelijk te bedienen lamp voor iedereen die er tijdens de donkere dagen ook wel eens op uit wil zonder al te veel gedoe.

bbb nanostrike 600 combo fietsverlichting

2,5 uur licht en makkelijk opladen

Opladen gaat snel en simpel via de meegeleverde mini USB kabel en de brandduur is voldoende. In de felste stand heb je zo’n 2,5 uur aan licht voordat de lamp vanzelf in de spaarstand gaat en je nog in ieder geval met licht thuis kunt komen. Ik heb dit getest en kwam ook op de aangegeven tijd uit. Ook fijn: de lamp wordt eigenlijk niet warm. Hier blijkt BBB ook een beveiliging voor te hebben ingebouwd zodat de lamp zichzelf uitschakelt als hij te heet wordt. Bij sommige andere lampen moet je soms oppassen als je ‘m na een tijd gebruiken aanraakt.

bbb nanostrike 600 combo fietsverlichting

Signal achterlamp: slim en geen geklooi

De Signal achterlamp is één van mijn favoriete winterfietsgadgets. Gezien worden vind ik persoonlijk zo mogelijk nog belangrijker dan zelf zien. Of het nou op mijn lokale rondje buiten Amsterdam is of op reis in China in een tunnel van een paar kilometer lang, een goed werkende achterlamp geeft mij een veilig gevoel. Nou kun je je afvragen: ‘wat moet een lamp nog meer doen dan licht geven?’ Nou, de party trick van de Signal is natuurlijk niet dat ‘ie licht geeft, maar hoe je hem bedient. Want ook ik heb in het verleden best vaak zitten klooien om tijdens het fietsen mijn achterlampje aan te zetten.

Kleine knopjes, dikke handschoenen, weinig overzicht, het is een recept voor gedoe. ‘Staat ‘ie nou aan?’ heb ik vaker gehoord dan me lief is. Blijkbaar willen we niet graag stoppen om dat lampje aan te zetten, want stel je voor je gemiddelde zou omlaag gaan daardoor! Bij BBB hebben ze bedacht dat je niet alleen zo’n klein priegelig knopje kunt gebruiken, maar ook de hele lamp zelf. Je duwt de lamp 2 seconden tegen je zadelpen aan, en er is licht! Hoe simpel, hoe slim! Daarna kun je met korte tikjes nog verschillende standen kiezen, maar eerlijk gezegd gebruik ik er maar één en dat is de continu laag. Geen geknipper en niet teveel lumen is prima volgens mij. Ik snap dat knipperen veiliger is/lijkt, maar het is zodra je met iemand fietst is dat geknipper een meter voor je best irritant. Stel je daarnaast eens voor dat auto’s ook continu knipperende achterlichten zouden hebben… Maar goed, omdat ‘ie zo makkelijk aan gaat gebruik je de Signal ook echt. En de meest veilige lamp is diegene die je ook echt gebruikt.

bbb nanostrike 600 combo fietsverlichting

Hij gaat gelukkig een behoorlijke tijd mee en opladen duurt minder dan twee uur. Een ander detail dat ik kan waarderen is dat je de rubber band waarmee je de lamp vastmaakt ook nog netjes kan terug klappen zodat het er allemaal netjes uitziet als hij op je fiets zit. De lamp voelt stevig, inclusief die rubber band, alles sluit netjes af en hij is subtiel gestyled. Kortom: een slim toplampje!

bbb nanostrike 600 combo fietsverlichting

Conclusie

Deze set is een logische update van de NanoStrike 400 zoals we die vorig jaar uitgebreid gereviewed hebben. Hendrik was toen ook al tevreden, en ik kan dat alleen maar bevestigen. Het is een degelijke en goeie set lampen voor een schappelijke prijs. Voor € 77,95 heb je een complete set waarmee je in ieder geval in Nederland eigenlijk bijna alles dat verhard is prima kunt rijden. Mocht je de bossen in willen in het donker (iets dat op veel plekken overigens niet is toegestaan) dan wil je waarschijnlijk wel meer lichtopbrengst van je voorlamp, maar in veel gevallen heb je aan deze set voldoende. Het achterlicht is even simpel als briljant, die kan ik alleen maar aanraden. Wil je veilig op weg deze winter dan is deze BBB-combo een prima investering. Meer info en verkooppunten vind je op de website van BBB.

bbb nanostrike 600 combo fietsverlichting