Kleine details kunnen veel verschil maken bij je fiets. Een stuurlint is daar ééntje van wat mij betreft en ik ben ook best kieskeurig met wat ik om mijn stuur wikkel. Ik vind een combinatie van comfort en grip prettig, omdat ik niet met handschoentjes rijd. Het Italiaanse BikeRibbon maakt stuurlinten en heeft heel veel verschillende soorten waar je uit kan kiezen. Op kantoor kregen we het Latex Waffle en Silicion 2Tone stuurlint om te proberen.

BikeRibbon Latex Waffle

Wat ik zelf erg handig vind is dat BikeRibbon duidelijk op de verpakking zet wat je van dit stuurlint kan verwachten. Dit zwarte Latex Waffle stuurlint is 2,5 mm dik en weegt volgens de verpakking 75 gram. Daar doen ze zichzelf misschien zelfs wel een beetje te kort want onze weegschaal geeft 71 gram aan. En dat is inclusief de stuurdoppen en tape voor de montage. Voor grip en comfort maken ze gebruik van een ‘rating’ om de stuurlinten met elkaar te kunnen vergelijken. Voor dit Latex Waffle stuurlint zijn 5 van de 6 blokjes gekleurd en daarmee is hij bijvoorbeeld comfortabeler dan de Carbonio, die ze ook het het assortiment hebben, die 2 van de 6 blokjes aangeeft. Voor grip zijn alle vakjes gekleurd dus heb je met dit stuurlint het beste wat BikeRibbon te bieden heeft op dat vlak.

Ik kan me wat dat betreft goed vinden in de ratings die BikeRibbon aan dit stuurlint heeft gegeven. Het voelt lekker stroef als je het vastpakt. Klinkt wat tegenstrijdig, maar in dit geval is juist het stroeve dat zorgt voor goede grip. Het 2,5 mm dikke lint heeft foam aan de onderkant dat zorgt voor het comfort. Het is niet heel dik maar voelt wel comfortabel aan. Het stuurlint is niet elastisch zodat je het goed strak om je stuur kan wikkelen. Voordeel daarvan vind ik dat je het ook niet kan uitrekken zodat het ten koste gaat van het comfort.

BikeRibbon Silicon Hexagon 2Tone

Het zwart/rode stuurlint op de foto is de Silicon 2Tone. Deze weegt volgens de verpakking 80 gram en dat wordt bevestigd door onze weegschaal. Dat is dus samen met de extra stukjes die achter je shifter kan doen, het montage tape en de stuurdoppen. Dit stuurlint is ook 2,5 mm dik maar voelt volgens BikeRibbon zelf iets minder comfortabel aan, vergeleken met het BikeRibbon Latex stuurlint. Het heeft 4 van de 6 vakjes gekleurd. Als je kijkt naar de doorsnede van beide stuurlintjes valt inderdaad op dat deze aan de rand wat dunner is en daar dus ook minder demping geeft.

De grip is volgens de verpakking vergelijkbaar want ook dit stuurlint scoort 6 uit 6. Toch heb ik het idee dat deze met droge handen iets meer grip biedt door de rode siliconen toplaag waardoor ik deze wat prettiger vind. Daarnaast vind ik deze er met dit honingraat motief ook wat mooier ten opzichte van het compleet zwarte stuurlint. Maar dat moet natuurlijk wel bij je fiets passen. Naast de kleur zwart-rood is dit stuurlint ook verkrijgbaar in zwart-blauw, zwart-grijs, zwart-groen en zwart-roze.

Deze twee stuurlinten komen uit de Pro serie van BikeRibbon. Ze hebben naast deze twee nog veel andere mogelijkheden en met behulp van de rating maken ze het kiezen redelijk makkelijk. De Latex Waffle kost € 14,95 en de Silicon Hexagon 2Tone kost € 25,95.

Meer info via BikeRibbon

Tags: