Een multitool is één van de eerste items die ik in het zadeltasje stop als ik op pad ga. Naast een binnenbandje en CO2 pomp is dit wat mij betreft onmisbaar. Je weet immers nooit wat er gebeurd onderweg. Nu rijden we hier op de redactie regelmatig op een andere fiets, waarbij je vaak onderweg nog wel een kleine aanpassing aan het zadel of het stuur moet doen. Een goede multitool is dan zeker geen overbodige luxe, en met veel carbon componenten is een momentsleutel dan ideaal om ook onderweg bij je te hebben. En dat is waar deze M-Torque Ranger zich onderscheid van de meeste andere tools.

Mooi en functioneel

In eerste instantie is het natuurlijk de functionaliteit waar het bij een multitool om gaat, maar bij Birzman weten ze dit altijd heel goed te combineren met de looks. Ik ben altijd gecharmeerd van het uiterlijk van hun gereedschap en dat is ook bij deze M-Torque Ranger weer het geval. Het tooltje is compact en weegt op onze weegschaal 113 gram. Je kan hem ook prima meenemen in je shirt als je niet met een zadeltasje rijdt. Doordat hij niet heel zwaar is, is dat ook zeker niet hinderlijk.

In de tool zit dus een momentsleutel van 5 Nm die je kan gebruiken met één van de vijf bitjes die in de schacht van de tool zitten. Met een kracht van 5 Nm weet je zeker dat de schroeven vast genoeg zitten en dat er geen dure carbon onderdelen sneuvelen doordat je ze te hard aandraait. Het voordeel van een tool met bitjes vind ik dat je dus ook andere bitjes er in kan doen. Als je onderdelen aan je fiets hebt waarbij je bijvoorbeeld een T20 Torx nodig is i.p.v. de T25 wissel je deze even om en heb je altijd de juiste tools mee onderweg. Standaard zit er in deze tool een 3, 4 en 5 mm inbus, een platte schroevendraaier en een Torx T25 bitje. De twee zijkanten van de tool zijn tevens twee stevige bandenlichters, waarvan er ééntje een haak heeft om achter de spaak te klemmen.

Een beetje oefenen

De tool heeft dus meerdere functies en vooral de momentsleutel is ideaal als je zuinig bent op je materiaal. Als je het juiste bitje in de tool hebt, kan je het boutje aandraaien. Zoals de beschrijving zegt, kan je de tool gewoon in je hand pakken totdat je weerstand voelt. Als je zeker wilt zijn dat je niet strakker dan 5 Nm vastdraait moet je de tool op een specifieke manier vastpakken. Met de duim op de ronde ‘knop’ aan de zijkant en de wijsvinger aan het andere uiteinde, zoals je op de foto’s kan zien. Om de nauwkeurigheid van de momentsleutel niet te beïnvloeden mogen de andere vingers geen kracht zetten op de tool. Ik noem het de ronde knop maar voelbaar indrukken lukt niet. Dit is wel de plek waar je het klikje van het 5 Nm moment voelt.

Het vasthouden van de tool met alleen je duim en wijsvinger die je ver uit elkaar plaatst, is wel even oefenen. Als je nog geen weerstand op de schroef hebt valt de tool snel uit je hand als je alleen je duim en wijsvinger gebruikt. Eerst even aandraaien en daarna overpakken. En als je daar een beetje mee oefent, krijg je er daar wel handigheid in. Oefening baart kunst, en dan is het een makkelijk te gebruiken tooltje.

Het tooltje is gemaakt van kunststof en staal, en is onderhoudsvrij. De momentsleutel hoeft dus niet gekalibreerd te worden en zal volgens de beschrijving zo’n 10.000 ‘kliks’ meegaan. Na een natte rit is het wel even handig dat je het tooltje goed droogmaakt, om te voorkomen dat het staal gaat roesten.

Specificaties

Birzman M-Torque Ranger multitool met momentsleutel
Tools: Momentsleutel 5 Nm, twee bandenlichters, 3, 4, 5 mm inbus, T25 Torx en platte schroevendraaier
Prijs: € 26,95
Gewicht: 113 gram (zelf gewogen)

Conclusie

Een multitool moet voor mij vooral handzaam, functioneel en veelzijdig zijn. En, na wat oefenen, slaagt deze compacte Birzman M-Torque Ranger wat dat betreft op alle fronten. Het gebruik van de momentsleutel vergt wat handigheid en is in het begin even oefenen, maar het werkt goed. En dat oefenen neem ik wel voor lief, als ik dan zeker weet dat de carbon onderdelen intact blijven. Met een prijs van € 26,95 is de tool erg scherp geprijsd, zeker in combinatie met de momentsleutel. De veelzijdigheid van deze tool is standaard al prima met de zeven functies, en door het gebruik van bitjes kan je hier heel veel in variëren. Een ideale tool voor onderweg die er ook nog eens goed uitziet wat mij betreft.

via Birzman