Jarenlang gebruikten we de kettingzweep om een cassette van de body te verwijderen. Regelmatig zat bij mij de sluitring zo vast dat de zweep nog weleens over de tanden van de cassette wilde schieten bij het kracht zetten. Bij Birzman hebben ze een innovatieslag gemaakt met de komst van de Birzman Sprocket Remover die dat voorkomt.

Solide en handzaam gereedschap voor cassette demontage

Bij de eerste keer in de hand nemen valt meteen de kwaliteit op. Het handvat is van een kunststof waardoor je best veel grip hebt (High polymer). Verder is de solide tool gemaakt van stevig SPHC-P staal. Dat is gerold staal waar bijna geen buiging in te krijgen is, wat resulteert in een redelijk zware tool: 365 gram. Helemaal niet erg want hij is lekker stevig en je neemt de tool natuurlijk niet mee in je achterzak. 

De klauw van de sprocket remover opent door op een pal te drukken. Een veer houdt de klauw op spanning. Die opent redelijk makkelijk met een druk van de duim, maar blijft flink op spanning. Je kunt hem daardoor gemakkelijk om de tanden van de cassette plaatsen. Door de spanning op de veer blijft de remover ook echt stevig om het tandwiel zitten. 

Maximaal 19 tanden en 12 speed

De Birzman Sprocket Remover past om kransjes van 10 t/m 19 tanden. 19 tanden is daarbij ook echt de maximale reikwijdte van de klauw. De tool is daarmee goed te gebruiken voor zowel je racefiets, als gravelbike of mountainbike. Als ik de remover om 10 of 11-tandige kransjes plaatst voel ik wel meer speling ontstaan. Als je echt kracht moet zetten, zou ik de remover op het grootst mogelijke tandwiel plaatsen. Verder valt bij het plaatsen op dat ik de remover soms scheef (dus op twee verschillende kransjes) plaats. Wel goed om even goed te checken, want de kracht moet natuurlijk niet scheef op de cassette komen. 

Als ik de sluitring losdraai, merk ik hoe stevig de tool om de cassette zit. Bij een kettingzweep moet je opletten dat je niet scheef kracht gaat zetten, waardoor hij los schiet. Als de Birzman Sprocket Remover eenmaal op z’n plaats zit, kan dat niet meer gebeuren en blijft de tool opvallend goed zitten. Ook het loshalen gaat gemakkelijk met de duim op de hendel.

Dit stuk gereedschap is geschikt voor cassettes met 7 tot en met 12 speed. Als je 26 bij 8 centimeter ruimte in je gereedschapskist hebt, berg je hem daarin op. De Birzman Sprocket Remover heeft een adviesprijs van € 29,95. 

Meer info bij Birzman.