Welke snack associeer jij met lange tour of training ritten? Voor mij is dat toch echt een goed stuk appeltaart. De chemische smaken van sommige sportreepjes zijn dan wel het laatste waar ik zin in heb. Ik ben benieuwd of dit reepje van BORN met de smaak Apple Crumble een waardige vervanger zou kunnen zijn voor de appeltaart-stop langs de route!

De reep is mooi dun en daardoor compact, en neemt daardoor weinig plek in in mijn achterzakje. De verhouding glucose:fructose is 2:1. De 34 gram koolhydraten zorgen voor een langdurige energieafgifte. Daarom is deze reep geschikt voor vóór en tijdens het sporten.

De reep is op basis van havermout, wat voor mij valt onder gezonde en lekkere voeding, en tevens ook nog eens bekend staat als goed vullend. Op de verpakking staat dat er geen palmolie is gebruikt in deze reep. Een fijn idee, want palmolie staat niet bepaald bekend als een verantwoord ingrediënt. De aanleg van palmolie plantages gaat namelijk ten koste van het tropisch regenwoud. Ook bevat deze oliesoort relatief veel verzadigd vet in vergelijking met andere oliën, en je zou beter kunnen kiezen voor een dieet met meer onverzadigde vetten. Hun vroegere repen bevatte wel palmolie, nu zit daarvoor cacaoboter in de plaats.

Onderweg blijven eten lukt wel met deze reep

De verpakking is eenvoudig boven open te scheuren, waardoor je ook een deel eruit kun halen om de rest voor later te bewaren. Vaak heb ik een reepje meerdere keren in mijn achterzakje zitten voordat hij uiteindelijk wordt opgegeten. Ik eet namelijk niet altijd alles op wat ik meeneem. Een standaard muesli- of peperkoekreep brokkelt of wordt geplet en belanden dan vaak toch in de prullenbak. Deze stevigere reep heb ik zeker vier keer met warm weer meegenomen voordat ik hem uiteindelijk opat. Hij was nog steeds in one piece, en niet gesmolten, toch handig om te weten.

Zelf vind ik het lastig om te blijven eten, met name tijdens langere ritten en/of hogere intensiteit. Maar ik vond de textuur van deze reep echt perfect. De havermout eet makkelijk weg, geen problemen met lang kauwen.

Per 50 gram reep geeft het je 34 gram koolhydraten, en door de samenstelling zorgt het voor geleidelijke afgifte van suikers. BORN adviseert één reep per uur. Ik vond hem ideaal halverwege tijdens een lange fietstocht (maar heb hem stiekem ook een keer gebruikt op de helft van een hardloop marathon training). Dat was dan eigenlijk pas na 2 uur fietsen, in dat geval eet ik er nog wel iets natuurlijks naast (bijv. noten of (gedroogd) fruit). Maar ik denk dat dit erg persoonlijk is. Een enkele reep bevat tevens 3 gram eiwit. Dat is vergelijkbaar met een standaard muesli reep.

Deze reep valt niet zwaar op de maag. De apple crumble smaak komt erg dicht in de buurt van een echte appel taart, inclusief rozijntjes. BORN claimt dat het zou smaken als grootmoeders appeltaart. Dat is misschien een beetje overdreven, maar ik vind deze smaak wel echt lekker. Een beloning tijdens het trainen!

Conclusie

Een appeltaartje in een reepje is deze reep van BORN. De havermout basis smaakt gezond en eet makkelijk weg. Deze reep smelt & brokkelt niet, zelfs niet na meerdere ritten te zijn meegenomen in de achterzak. Door de samenstelling met zowel glucose als fructose zorgt het voor een geleidelijke afgifte van suikers. Deze reep is daarom prima om de man met de hamer tegen te gaan op langere ritten. Eet hem voor of tijdens je training.

Meer info via de verdeler van Born