Deze reep smaakt naar het vanillekoekje zoals oma die vroeger bakte. Dat is te lezen op de website van Born. Het gaat om de nieuwe Born Flapjack Oatmeal Vanilla reep. Ligt er natuurlijk een beetje aan of ‘oma Born’ goed kon bakken, maar ze wekken de indruk dat het met de smaak goed moet zitten. Aan ons om dat eens te gaan controleren.

Havermout, maar geen palmolie

De basis van de Flapjack reep is havermout. Havermout was altijd al gezond, maar de laatste tijd lijkt havermout steeds meer een superfood te worden. Makkelijke van havermout is dat je er zoveel kanten mee op kunt! En een sportreep hoort daar dus ook bij. Naast de havermout wordt er glucose en fructose gebruikt om tot de 35 gram aan koolhydraten in de reep te komen. De 2:1 glucose/fructose verhouding moet ervoor zorgen dat je de koolhydraten optimaal kunt opnemen. Glucose en fructose worden door verschillende receptoren opgenomen in het lichaam. Je lichaam heeft een dubbele hoeveelheid aan glucose receptoren t.o.v. fructose receptoren. Vandaar dat er een 2:1 verhouding wordt aangehouden. Om het milieu te sparen is ervoor gekozen om geen palmolie te gebruiken in de reep.

Hapt lekker weg

Veel koolhydraten en een snelle opname zijn natuurlijk belangrijk voor een sportreep. Maar als de reep niet naar binnen te krijgen is, omdat de smaak je tegen staat, dan heb je daar niks aan natuurlijk. Hoe zit het dan met deze vanillereep? Als je de reep uit de verpakking haalt, ruik je de vanille duidelijk. Bij de smaak overheerst de vanille niet. De havermout en vanillesmaak zijn goed in balans. Doordat de vanillesmaak niet overdadig aanwezig is, doet de reep ook minder zoet aan dan ik gewend ben van fruitsmaken van andere repen. Of de reep net zo lekker is als een vanillekoekje durf ik niet te zeggen, maar hij smaakt goed voor een sportreep.

De reep heeft een losse structuur met een lichte crunch van de havermout. Als je meerdere keren op de reep kauwt dan is de reep nog steeds makkelijk weg te slikken, omdat de reep niet samenklont tot één grote bal. Door de reep zitten er ook een aantal rozijnen. Niet veel, maar die enkele geeft net wat afwisseling in de structuur. De verpakking openen en de reep eruit trekken gaat makkelijk. De reep blijft heel en blijft niet plakken aan de verpakking. De reep zou ook niet moeten smelten bij warm weer.

Conclusie

De Born Flapjack oatmeal vanilla reep smaakte ons goed. Niet te zoet, aangename vanillesmaak en een prettige structuur die makkelijk weg hapt. En ondanks dat een vanillekoekje voor bij de koffie en een sportreep twee verschillende werelden zijn, heb ik geen moeite om er van beide ééntje extra te nemen. Voor € 2,25 kun je de reep zelf proberen.

Meer info via de verdeler van Born

Comments are closed.