Naar mijn idee is de Cannondale Intake voor veel fietsers nog een onbekende verschijning. Deze aerodynamische helm van Cannondale heb ik nog niet veel ‘in het wild’ gezien. Voor liefhebbers die de mountainbike sport ook een beetje volgen, zal hij misschien wat bekender zijn. De profs van het Cannondale Factory Racing rijden er mee.

Out of the box

Dat de helm wordt gedragen door de mountainbikers, wil niet zeggen dat hij alleen daarvoor geschikt is. Sterker nog, deze helm krijgt van Cannondale geen specifieke stempel en is geschikt voor alle disciplines die je kunt bedenken tussen race en mountainbiken.

De compacte helm heeft dertien openingen die zorgen voor een koele luchtstroom rondom je hoofd. Onze weegschaal geeft een gewicht van 253 gram aan voor de helm. Aan de binnenkant zie je goed hoe de openingen met elkaar ‘in verbinding’ staan voor een optimale luchtstroom. De helm is verkrijgbaar in de kleuren Zwart, Wit en Volt (Fluorgeel) en kost € 80,-. In mijn geval test ik de witte uitvoering, waarbij de zwarte logo’s goed leesbaar zijn. Aan de binnenkant is de helm voorzien van padding en een eigen retentie-systeem om de helm passend te maken. Samen met het stellen van de bandjes kan je de helm zo op maat maken.

Compact en comfortabel

Als ik de helm opzet voelt het meteen prettig. Het oogt en voelt als een compacte helm. Hij sluit lekker aan rondom mijn hoofd en de padding geeft een comfortabel gevoel. Het retentie-systeem zit alleen aan de zijkanten vast en de band rondom je hoofd is flexibel. Hierdoor kun je het systeem heel makkelijk iets hoger of lager plaatsen zodat hij lekker zit. Het stellen van de bandjes doe je door de plastic ‘driehoekjes’ omlaag of omhoog te schuiven zodat ze net onder je oor komen te zitten. De lengte van de bandjes is opvallend lang en in mijn geval heb ik bij een maat S/M nog zo’n acht centimeter over. Met de elastiekjes wordt dit overigens netjes vastgezet en heb je geen last van wapperende bandjes.

Simpel en koel

Ondanks dat de helm maar weinig openingen heeft, ventileert hij goed. De plaatsing van de openingen liggen mooi in lijn en je voelt dat de wind er door stroomt. Tijdens mijn ritten heeft hij mijn hoofd koel gehouden en wanneer ik toch begon te zweten, werd dit opgevangen door de padding. De voorste openingen zijn zo gepositioneerd dat je ook je bril er in kunt doen. De buitenste openingen hebben een extra kunststof gedeelte dat ze bij Cannondale de Superport noemen. De brillen die ik geprobeerd heb, o.a. Oakley en 100%, blijven goed zitten en je hoeft niet bang te zijn dat ze er onderweg uitvallen.

Conclusie

De Intake is een helm die uitblinkt in eenvoud. Hij sluit goed aan en zit lekker, dankzij het comfort van de padding en de koele luchtstroom. Met 253 gram zit hij op een gemiddeld gewicht en voor € 80,- is hij heel scherp geprijsd. De bandjes zijn voor mij wat aan de lange kant, maar dat is simpel op te lossen. Het zal mij niet verbazen als we de Intake in de toekomst vaker zullen zien.