Het winterseizoen is begonnen en om in de winter buiten te blijven fietsen heb je gewoon goede en warme kleding nodig. Castelli heeft de Alpha Flight RoS in de collectie. Een jasje voor de mildere winterdagen met een dubbele rits, want in het jasje zit nog een soort body van zachte stof die aanvoelt als een warme deken.

Een echt Castelli jasje

Qua looks heeft het jasje de kenmerkende Castelli eigenschappen. En dan bedoel ik vooral het Castelli logo, dat subtiel terugkomt op beide schouders en op het middelste achterzakje. Tussen de schouderbladen staat in witte en rode letters Rosso Corsa, het label van Castelli voor de topproducten. Het jasje heeft een groengrijze kleur, die Castelli Tarmac noemt. Het jasje is er ook in de kleuren zwart, donkerblauw en fluorgeel. Het jack ziet er verder lekker clean uit.

Dubbele rits zorgt voor twee lagen

Ondanks de geweven zachte binnenlaag voelt het jasje vrij dun aan. Het eerste dat opvalt bij het bekijken van het jasje zijn de twee YKK ritsen, want het jasje bestaat uit twee lagen. De buitenkant zorgt voor de winddichtheid en waterafstotendheid, en de binnenlaag zorgt voor de extra isolatie. Deze twee lagen zorgen volgens Castelli voor betere ventilatie en temperatuurregulering.

Aan de achterkant heeft het jasje drie zakken, en op de linkerzijkant zit nog een extra zakje dat afsluitbaar is met een rits. Handig voor bijvoorbeeld je huissleutels of portemonnee. De drie zakken hebben onderin gaatjes die zorgen dat de zakken kunnen ademen en niet snel vochtig worden. Deze vlakken waar de gaatjes in zitten zijn ook nog reflecterend. Verder heeft het jasje een lekkere hoge kraag en een elastische siliconen gripper aan de onderkant om zo het jasje op z’n plek te houden.

In de titel van het jasje staat RoS en dat staat voor Rain or Shine, om aan te geven dat het jasje gemaakt is voor droge omstandigheden maar je ook best een buitje kan meepakken zonder nat te worden. Voor de geweven isolatielaag is er gekozen voor Polartec® Alpha, een lichte en ademende stof. Volgens Castelli is dit de ideale combinatie tussen warmte en ademend vermogen. Op de rug heeft het jasje de Nano Flex Extra Dry stof, die zorgt voor extra ventilatie en waardoor warmte en zweet nog beter kunnen ontsnappen. Maar door de nanotechniek is dit deel ook waterafstotend.

Eerste indruk

Castelli adviseert om het jasje aan te trekken bij temperaturen tussen de 6 en 16 graden. Best een brede range, maar je kunt het jasje natuurlijk combineren met verschillende soorten ondershirts. Persoonlijk vind ik 16 graden iets te veel van het goede, want de geweven binnenkant voelt heerlijk zacht en echt als een warme deken. Of je het snel warm of koud hebt is natuurlijk per persoon verschillend. Maar bij milde temperaturen rond de 8-12 graden zit je zeker goed als je een rit bij lage intensiteit gaat doen. En als je van plan bent om intensiever te gaan trainen is het prima om het jasje te dragen bij temperaturen rond de 6 graden.

Een buitje is goed te overleven door de waterafstotende behandeling die de stof heeft gehad. De druppels blijven netjes op de stof liggen. De winddichtheid zorgt dat je het niet koud krijgt. Ook de hoge kraag geeft een behaaglijk gevoel. Volgens Castelli is het Alpha Flight Ros jasje het meest aerodynamische item uit de wintercollectie, en dat merk ik dan ook aan de fit van het jasje. Lekker strak en vormend naar je bovenlichaam. Op de fiets resulteert die fit vooral in een nauwsluitend jasje, zonder gewapper. En dat is fijn, want zo rijd ik er ook nog eens lekker gesoigneerd bij. Ook de manchetten sluiten goed aan. En voor zo’n warm jasje ademt hij erg goed, ook als je tempo fiets.

Handig in de praktijk is ook het zijzakje met rits. Toch fijn als je je sleutels ergens afgesloten in kan doen. De andere zakjes blijven ook droog bij de ritjes die ik ermee heb gemaakt. De rits loopt naar beneden trouwens iets uit het midden zodat je geen drukpunt van de rits onderaan hebt wanneer je diep in de beugels zit. Slim.

Specificaties

Castelli Alpha Flight Ros Jacket
Maat: L (verkrijgbaar in XS-3XL)
Kleur: Donkergroen (ook verkrijgbaar in het zwart, donkerblauw en fluorgeel)
Adviesprijs: € 270,-

Conclusie

Een warme deken, dat is wat mij betreft het gevoel dat dit jasje opwekt. Direct bij het aantrekken voel je de warmte van de binnenkant, en dat zorgt er bijna voor dat je lekker thuis wilt blijven. Maar eenmaal op de fiets is dit ook heerlijk, alsof je de warmte van binnen meeneemt naar buiten. Los van die warme binnenkant is het jasje vrij dun, en dat maakt het dan ook vooral geschikt voor temperaturen van rond de 8-12 graden. Deze temperaturen kan je met een dikker of dunner ondershirt nog iets uitbreiden.

Dat goede winterkleding knaken kost wisten we al, en dat is bij dit Alpha Flight RoS jasje van Castelli niet anders. Je betaald € 270,-, en in ruil daarvoor krijg je een waardevol item waar je op veel winterdagen goed mee uit de voeten kunt. Zeker op de wat mildere dagen ga je heel veel plezier beleven aan dit jasje, en ook op intensievere ritten in koude omstandigheden is dit echt een fijn zittend jasje waar ze bij Castelli goed over nagedacht hebben.

Meer info via Passion for Cycling, de verdeler van Castelli in de Benelux.