Castelli heeft met de Perfetto RoS Convertible jas, het Tutto Nano RoS shirt en de Sorpasso RoS broek drie hele sterke wapens tegen de winterse elementen. We hebben ze alledrie geprobeerd (bij Rain én Shine)!

Ondanks een mooie nazomer moeten wij fietsers ons toch serieus gaan wapenen tegen de elementen. De wind wordt harder en kouder, het regent meer en vooral de combinatie van het voorgaande maakt het leven op de fiets er niet altijd makkelijker op. De juiste kleding kan het wat aangenamer maken en Castelli heeft dat goed door, zo heb ik ervaren.

RoS: bij regen of zonneschijn

Het komt terug in alle namen van deze drie producten: RoS. Het staat voor Rain or Shine. Het is een lijn die Castelli een aantal jaar geleden heeft geïntroduceerd en omvat producten die veelzijdig zijn in gebruik. Het is geen regen- of mooi-weer-kleding, maar eigenlijk een mix van beide. Echt gemaakt om van het na- tot voorjaar in wisselende omstandigheden te blijven fietsen, bij regen of zonneschijn. En eigenlijk ook beide, want dat maak je in die periode ook nog wel eens mee.

Perfetto RoS Convertible is als Gabba

De Perfetto RoS Convertible is een directe afstammeling van de welbekende en geroemde Gabba. Eigenlijk is het ook een Gabba, maar dan met afritsbare mouwen. Dat hij niet de naam Gabba draagt, heeft met een handelsmerk te maken. Gabba of Perfetto, ze gebruiken hetzelfde materiaal, en dat is tegenwoordig Gore-Tex Infinium Windstopper 205.

Castelli perfetto gore-tex infinium

Het is winddicht, waterafstotend en heel goed ademend om te gebruiken bij temperaturen van 4 tot 16 graden Celsius. Of althans, zo wordt het opgegeven. Het is dikker dan een zomershirt en ondanks dat het stevig aanvoelt toch heel flexibel. Van binnen is het bij de schouders geborsteld, de rest is glad. Het voelt prettig en zacht aan op de huid.

De Perfetto is perfect?

Ik heb de Perfetto gedragen bij de weersomstandigheden waarvoor hij is gemaakt (tussen 4 en 16 graden Celsius) met alleen een ondershirt met korte mouwen. Al lijkt het wat weinig met zo’n dunne jas, en zijn de eerste tellen buiten even fris, zodra je op weg bent is dat gevoel weg.

Het Gore-Tex Infinium conditioneert heel goed en is op zijn best als er doorgefietst wordt. Bij vlagen had ik het soms even zelfs iets té warm (terwijl de buitentemperatuur niet boven de 12 graden kwam), met name als de zon doorbrak en ik op tempo reed, maar dat overschot aan warmte vloeide weer geleidelijk weg toen ik de ventilatiegaten onder de oksels open had gezet (wat rustiger trappen helpt ook natuurlijk).

Het geeft ook aan dat je het jack bij nog veel lagere temperaturen kan gebruiken, zoals Castelli ook aangeeft. Die uitdaging wil ik deze winter wel aangaan.

Van te voren had ik mijn bedenkingen bij de afritsbare mouwen. Als de weersomstandigheden dusdanig zijn dat je deze Perfetto wilt aantrekken, waarom zou je dan ooit de mouwen af willen ritsen? Profs zie je soms beginnen met arm en beenstukken om ze in de loop naar de finale af te doen, ze moeten de warmte kwijt kunnen. De Gabba en Perfetto worden ook door de profs gebruikt, dus dat is een verklaring. Maar ook als je vroeg in de frisse ochtend begint en richting de middag de temperatuur stijgt is het fijn als je de mouwen er af kan ritsen. En wat te denken van een lange klim in de ochtend? Dan heb je veel mogelijkheden met één kledingstuk.

Je zal de mouwen er alleen niet meer terug op kunnen ritsen zonder het jack uit te doen. Of iemand anders moet je hierbij helpen. Twijfel je, dan kan je alsnog voor armwarmers i.p.v. de mouwen kiezen. Een flexibel jack dus. Door de rits van de mouw om de bovenarm is er weinig ruimte voor sportschoolbiceps, maar daar vallen maar weinig renners op te betrappen. Ik voel bij aantrekken dat die rits wat strak zit, maar merk ik er tijdens het fietsen vervolgens niets van. Verder heeft het jack ook nog de nodige goed reflecterende elementen en twee (i.p.v. drie wat kleinere) grote zakken op de rug waarvan één met sleufje aan de binnenkant voor een pomp.

De Perfetto RoS Convertible doet zijn naam eer aan. Het is heerlijk om met lage temperaturen toch met alleen een ondershirt te kunnen fietsen. De pasvorm is subliem, helemaal in fietshouding. Het ademend vermogen is indrukwekkend, terwijl het toch goed beschermd tegen wind en regen. Is het jack perfect? Nee, het perfecte jack bestaat – nog – niet, maar Castelli heeft met de Perfetto misschien wel het beste dat er op dit moment te krijgen is voor de herfst-, winter- én lentemaanden.

Tenzij je het postuur van een slanke afgetrainde prof hebt moet je een maat groter nemen dan je confectiemaat. Ik had daarom een XL waar ik normaal L in mijn (confectie)kleding heb.

Castelli Perfetto RoS Convertible
Adviesprijs: € 240,-
meer info via Castelli Benelux

Sorpasso RoS broek met Nano Flex stof

Tegelijk met de Perfetto RoS Convertible reed ik ook met Castelli’s Sorpasso RoS broek. Een lange winterbroek met bretels, bibtight noemen ze het. Gemaakt voor temperaturen van 0 tot 12 graden Celsius. Volgens de cijfers eigenlijk iets te warm voor de huidige temperaturen. Toch heb ik het nooit té warm gehad, maar steeds comfortabel. De broek is samengesteld uit Nano Flex 3G en Nano Flex Xtra Dry. Nano Flex is Castelli’s eigen materiaal dat bestaat uit hun flexibele Thermoflex dat voelt als fleece dat een nanobehandeling heeft gekregen waardoor druppels eraf rollen. De 3G is extra flexibel voor de pasvorm terwijl de Xtr Dry het beste beschermt. De laatste zit verwerkt op bovenbenen en de heupen.

Ook bij de Sorpasso broek is de pasvorm goed. Winterbroeken kunnen nogal eens stug zijn en zelfs wat knellen soms, maar niets van dit alles bij deze broek. Het NanoFlex materiaal stretcht strak maar comfortabel waardoor de broek heel fijn zit. Het is gevormd bij de knieën en heupen voor de trapbeweging en dat is goed te merken.

Nergens te strak of knellend. Wind komt er niet of nauwelijks doorheen en ik heb ook geen nattigheid op mijn benen gevoeld ondanks de omstandigheden. Het voorpand bij de buik vind ik laag voor een winterbroek, maar door de bescherming van het Perfetto jack heb ik niet als hinderlijk ervaren. Ook fijn vind ik de ritsen bij de enkels voor het aan- en uittrekken en de reflecterende elementen zijn groot genoeg om op te vallen. Heel fijne broek dus!

Castelli Sorpasso RoS bibtight
Adviesprijs: € 170,-
meer info via Castelli Benelux

Castelli Tutto Nano RoS jersey

De Tutto Nano RoS is net als de Sorpasso broek gemaakt van Castelli’s Nano Flex materiaal en heeft veel stretch. Hierdoor sluit het overal goed aan op je lichaam, zonder te knellen. Het zit bijzonder comfortabel. De stof is zacht en aan de binnenkant geborsteld. Het heeft drie zakken op de rug en reflecterende elementen op de schouders en achterkant.

Castelli geeft zelf een temperatuurrange van 12 tot 17 graden aan voor het gebruik. Dat klopt ook wel aardig denk ik, al vind ik het ook geschikt voor nog wat lagere temperaturen. Het Nano Flex is niet zo winddicht als het Gore-Tex van de Perfetto, maar het komt een heel eind. Het is wel heel goed waterafstotend, dus je kan een buitje hebben. Ik heb er bij 11 graden en alleen een korte mouwen ondershirt prima mee gefietst zonder het een moment koud te krijgen. Toen ik het na afloop uittrok waren mijn armen nat van het zweet, maar wel warm. Als je de Tutto Nano combineert met bijvoorbeeld een windvest/-gilet voor extra bescherming kan je er onder de 10 graden ook nog prima mee op pad verwacht ik.

En niet in de laatste plaats, het ziet er goed uit. Het Savile Blue oogt chic en is een mooie alternatief voor wie niet te veel kleur wil, maar zwart weer iets te saai vindt. En wil je dat wel, dan hebben ze hem gelukkig ook in rood en zwart. En ook voor de Tutto Nano RoS jersey geldt dat je voor een maat groter moet gaan, tenzij je zeer slank en afgetraind bent.

Castelli Tutto Nano RoS jersey
Adviesprijs: € 150,-
meer info via Castelli Benelux