Als je in de winter lekker door wil blijven fietsen zijn goede overschoenen en handschoenen onmisbaar. Na de enthousiaste verhalen van Björn over het Italiaanse Giordana ben ik dan ook erg benieuwd naar hun winteraccessoires. Ik mag het koude en natte winterweer in met een paar AV200 winterhandschoenen en een paar AV300 overschoenen. En ik kan je alvast verklappen dat ik ze enorm heb gewaardeerd tijdens mijn Festive 500 afgelopen december.

Giordana AV200 winterhandschoenen

Deze winterhandschoenen van Giordana zijn voor de mildere dagen, aldus de fabrikant. Dat klinkt als een prima handschoen voor in Nederland, want echt vriezen doet het hier niet vaak. De AV200 vind ik opvallend dun voor een winterhandschoen. Hij is gemaakt van een elastische stof, dat ze een zogeheten Acqua Zero behandeling hebben gegeven. Hierdoor zal hij waterafstotend en winddicht zijn zonder dat hij zijn ademende vermogen verliest. Ik geef toe dat ik bij de eerste rit een beetje huiverig was of de handschoenen wel warm genoeg zouden zijn. Een rit van zo’n 3,5 uur in de typisch Nederlandse waterkou: vijf graden, regen en wind.

De manchet van de handschoenen is lekker lang en deze komt dan ook ruim voorbij je pols. De manchet is van een dunnere stof, die aan de binnenkant een fleece voering heeft. Die fleece voering loopt aan de binnenkant door zodat ook je handrug lekker warm blijft. Voor de handpalm is er geen voering, maar juist padding dat moet zorgen voor demping. De handpalm van de handschoen is helemaal voorzien van materiaal met grip en tussen de duim en wijsvinger loopt dat iets verder door naar de zijkant. Op de wijsvinger zit een TechTouch pad zodat het bedienen van een touchscreen ook met handschoenen mogelijk is.

Eerste indruk van de handschoenen

Ik gaf al aan dat ik de eerste rit een beetje huiverig was of de handschoenen ‘dik’ genoeg zouden zijn. Dik zijn ze dus niet, maar warm zijn ze zeker! De warmte komt vooral doordat wind en regen er niet doorkomt. De Acqua Zero behandeling van de stof beschermt je dus goed. De lange manchet vind ik erg fijn, want je kan de handschoenen lekker ver over je mouwen trekken, of onder de mouwen wegstoppen. Niets zo irritant als een kleine opening waardoor wind of regen bij de mouwen naar binnen komt, maar dat is met deze handschoenen onmogelijk. Met de wijsvinger kan je het touchscreen van je fietscomputer of telefoon bedienen. Maar wanneer je een screenprotector over je scherm hebt geplakt (zoals ik) dan werkt dit helaas niet.

De padding aan de binnenkant is dun en ik merk het amper. Voor mij positief want ik rij niet graag met dikke padding in de handschoenen, maar dat is natuurlijk persoonlijk. De grip is lekker en ook als je stuur en shifters nat zijn, houd je ze stevig in je handen met deze handschoenen. De handschoenen in maat L vallen normaal. Bij regenachtige omstandigheden tussen de 0 en 10 graden zijn dit voor mij echt fijne handschoenen. Mocht het nog kouder worden kan je bij Giordana gaan voor de AV300.

Giordana AV300 overschoenen

De AV300 overschoenen zijn voor de koudste winterdagen. Net als bij de handschoenen hebben ze ook een AV200 uitvoering voor de mildere dagen, en dan deze AV300 voor als het echt koud is. De laatste dagen van 2021 kende een paar koude uitschieters met (gevoels)temperaturen tot -10 door een snijdende oostenwind. Niet echt heel lekker om te fietsen, maar ik had mezelf als doel gesteld de Festive500 te volbrengen. En daar hebben deze overschoenen me zeker op deze koude dagen bij geholpen. Giordana geeft aan dat deze overschoenen geschikt zijn voor temperaturen tussen ongeveer 5 en -5 graden. Het bovenste deel van de overschoen voelt qua stof hetzelfde als de bovenkant van de handschoen.

De stof heeft een wind- en waterafstotend membraan en getapete naden. Dit moet ervoor zorgen dat je de warmte wel naar buiten kwijt kan, maar dat regen en wind er niet doorheen komen. Naast de rits en aan de onderkant is er gekozen voor een dikkere en stugge stof, zodat de schoenen op de kwetsbare plekken extra beschermd zijn tegen slijtage. De rits begint iets hoger aan de achterkant, zodat je niet tijdens het lopen op de rits gaat staan. Onder de schoen zitten twee openingen voor je schoenplaatjes en de hak.

Eerste indruk van de overschoenen

De overschoenen hebben een aerodynamische fit en dat merk je met het aantrekken direct. Het gaat strak om de schoen en dat kost even een minuutje werk per schoen. De overschoenen die ik test zijn maat XL en volgens Giordana is dat geschikt voor schoenmaat 44/45. Nu heb ik maat 43 van m’n fietsschoenen, maar dit zit wat mij betreft al strak genoeg. Voordeel dat ze wat strakker zitten, is dat ze niet direct langs je crank schuren. Rondom je kuit sluiten de overschoenen lekker strak aan, zonder dat ze knellen. De opening die rondom de schoenplaatjes valt is met SPD-SL plaatjes wat aan de krappe kant, waardoor deze soms tussen je pedaal en schoen gaat zitten. Uitklikken wordt hierdoor wat lastiger en hier houd ik wel rekening mee door dit eerder dan normaal te doen als ik een stoplicht of kruispunt nader. Voordeel is dat er zo min mogelijk ruimte is waar de kou naar binnen kan.

Net als bij de handschoenen vind ik de overschoenen niet heel dik voor echt winter overschoenen. Maar ook in dit geval zijn ze zeker warm genoeg. De isolerende werking is top en dat geldt ook voor de bescherming tegen de elementen. Regen en wind komen er niet door. Als het echt onder het vriespunt is, heb ik deze overschoenen gecombineerd met een paar merino wollen sokken en heb ik geen moment last gehad van koude voeten. Als ik tijdens een van de ritten op de fiets stap met regen en een temperatuur boven 0, heb ik zelfs gewone zomersokken aan onder de overschoenen. Ik heb overigens niet heel snel last van koude tenen of voeten, en ik heb ook nu met gemak drie uur in regenachtig weer gereden.

Specificaties

Giordana AV200 winterhandschoenen
Getest in maat L
Prijs: € 70,-

Giordana AV300 overschoenen
Getest in maat XL (schoenmaat 44/45)
Prijs: € 109,-

Conclusie

Beide producten maken het fietsen in de winter een stuk aangenamer. De AV200 handschoenen zijn voor de Nederlandse winters ideaal. Echt onder het vriespunt is het hier niet heel vaak en dus zijn deze handschoenen heel fijn. Comfortabel dun en toch goed beschermd tegen wind en regen. De lange manchet valt lekker ver over de pols waardoor het goed aansluit op de mouwen van je jas. € 70,- voor een paar handschoenen is niet goedkoop, maar daarvoor zijn je handen echt goed beschermd tegen regen en wind. En met het zachte winterweer in Nederland kan je deze handschoenen heel vaak aan.

De AV300 overschoenen gaan qua isolatie een stapje verder. Bij temperaturen onder nul en snijdende wind houden ze je voeten lekker op temperatuur. Ze zijn erg stevig en ook bij de overschoenen krijgt regen geen kans om binnen te komen. De overschoenen hadden wat mij betreft wel iets ruimer gemogen en dan vooral de opening rondom de schoenplaatjes. Met maat 43 van schoenen zou ik adviseren om een maatje groter te pakken, want ze zitten ook dan nog strak genoeg om lekker aan te sluiten. Ook bij de overschoenen is de prijs met € 109,- fors, maar de bescherming en isolatie van de AV300 is erg goed. Bij slecht weer en lage temperaturen hoef ik niet meer te twijfelen, want met deze overschoenen weet je zeker dat je voeten warm en droog blijven.

Meer informatie kan je vinden via de site van Carbonbike (de verdeler van Giordana)