We zien het nog maar weinig, Giordana, en dat is jammer want ze maken mooie en goede kleding. Zoals dit SilverLine jack, in oranje.

Giordana’s SilverLine collectie is voor de werkpaarden, zoals ze het zelf zeggen. Niet voor de pro’s, maar voor renners van alle niveaus. En bij dat laatste denk ik ook aan fitheid en vorm. Niet een jas waarvoor je graatmager en in topconditie moet zijn dus. Een relaxed fit heet het, en dat zit inderdaad heel relaxed. Maar verwacht geen gewapper als een ouderwets windjack, de pasvorm is nog steeds sportief. Het zit nergens strak, maar iets losjes en het heeft nog wat stretch ook. Dat is ook wel fijn bij een winterjack, want dan is er ook ruimte genoeg om eventueel extra laagjes eronder te dragen als je dat wil.

De jas heeft een soepele rits over de hele lengte. De manchetten zitten prettig om je pols en houden wind buiten zonder strak te zitten. Achterop bieden drie grote zakken voldoende ruimte om je spullen mee te nemen. Onder die zakken hebben ze de jas iets verlengd zodat hij iets over achterwerk valt. Dat is prettig tegen de kou en nattigheid. Er is ook gedacht aan reflectie op de achterkant. En een jack voor werkpaarden is er voor bijna iedereen. Ze bieden daarom een zeer uitgebreide rij maten van XS t/m 3XL. De maatvoering is overigens ‘normaal’, dus ik heb gewoon een L zoals bij andere kleding.

Wind is/was je grootste vijand

De twee meest essentiële eigenschappen van een goed winterjack, zeker in onze lage landen, zijn wat mij betreft isolatie en winddichtheid. Het is kouder, dus het jack moet isoleren. Maar dit zonder heel dik te zijn, want idealiter moet de combinatie met een lange mouwen ondershirt voldoende zijn. Maar de warmte die je dan kan vasthouden kan snel verdwenen zijn als de wind de vrije loop krijgt. En die wind zie ik dan eigenlijk ook als je grootste vijand. Dat brengt mij bij de kracht van dit jack. Het heeft een heerlijk zachte geborstelde binnenvoering die onder een winddicht Windtex membraam zit.

3 lagen tegen kou, wind en regen

We hebben twee lagen besproken die je beschermen tegen wind en kou, maar de het SilverLine jack is 3-laags. Die derde had je nog tegoed. De buitenste laag biedt bescherming tegen nattigheid en is behandeld met een duurzame Aqua Zero Eco laag dat water afstoot zonder dat dit ten koste gaan van het ademend vermogen van de jas.

De zijpanelen en stukken aan de onderkant van de arm die niet direct ‘op de wind’ staan zijn van het thermische en zeer goed ademende zogeheten Blizzard materiaal om te voorkomen dat je het te warm krijgt. En ook dit materiaal heeft de Aqua Zero Eco behandeling. Water rolt er zo vanaf en krijgt geen kans te hechten. Dus fietsen met een buitje onderweg is geen probleem.

Ze bieden ook een mooie rij kleuren. Deze is in opvallend oranje. Niet heel hard, om het zo te zeggen, ik vind het wel een mooie tint.

Details

Giordana SilverLine winterjas
Adviesprijs: € 229,-
Verkrijgbaar in maten XS t/m 3XL (getest in L)
Meer info via Giordana of de verdeler Carbonbike

Conclusie

Het eerste gevoel van toen ik het jack voor het eerst aantrok, liet eigenlijk niet meer los: fijn! Geen jas dat op pro-niveau mee wil doen en gewoon meteen heel lekker zit en toch nog steeds sportief is. En dat hij lekker zit is mooi, maar dat maakt het nog geen goed winterjack. Het winddichte membraam, de warme en zachte binnenlaag en aan de buitenkant een zeer goed waterafstotende laag maken het wèl een goed winterjack. Een hele goede, vind ik. De prijs past wellicht wel meer bij een jas voor de profs, maar kwaliteit is niet alleen aan hen voorbehouden, en daar staat een prijs tegenover.