We kunnen wel zeggen dat de herfst nu echt begonnen is, met koud en guur weer. Na de aankondiging van de nieuwe kleding van GripGrab, stuurden ze ons het Gravelin Merinotech Thermal shirt met lange mouwen. En dat kwam de afgelopen weken al erg goed van pas.

Gravelin Merinotech shirt met lange mouwen

De naam verraadt het al; dit shirt is gemaakt met het welbekende merinowol. Het is een combinatie van deze wolsoort en een gerecyclede polyamide. De merinowol zorgt voor de isolatie en moet voorkomen dat er zweetgeur in de stof blijft hangen. De gerecyclede polyamide maakt het shirt elastisch en zorgt voor een betere vochtregulatie volgens GripGrab. Dit heeft merinowol ook, maar volgens GripGrab werkt dit nog beter in combinatie met polyamide.

Het shirt is lekker elastisch en sluit hij mooi aan om je lichaam. GripGrab zelf noemt dit een athletic fit en het zit dan ook comfortabel maar strak. Het (in ons geval) zwarte shirt heeft aan de binnenkant een stof met reliëf waar je allemaal kleine vierkantjes in de stof ziet zitten. De ruimte tussen de vierkantjes wordt gebruikt om lucht vast te houden en dat moet zorgen voor een extra natuurlijke isolatie.

Het shirt voelt lekker zacht en heeft een mooie uitstraling vind ik. Het is helemaal zwart met een subtiel logo op de borst en linksonder op de rug van het shirtje. Dit zijn twee badges die er opgenaaid zijn. Aan de rits zit een rubberen hangertje dat ook voorzien is van het logo maar vooral makkelijk vastpakt bij het sluiten ervan. Achter de rits zit over de hele lengte een extra flap, die de wind die door de rits komt tegenhoudt.

Op de rug heeft het shirt drie zakken, waarvan de rechterzak een extra vakje heeft met rits. De boord rondom je taille is aan de binnenkant voorzien van grippers. Als laatste detail is er een reflecterend bandje naast het linkerzakje geplaatst. Zeker bij het volledig zwarte jasje toch wat aandacht voor zichtbaarheid in grauw of donker weer.

Handig bij verschillende temperaturen

Bij de overgang naar kouder weer is het in het begin toch altijd weer even zoeken welke kleding je uit de kast pakt. Ik gebruik het shirt in combinatie met een merino baselayer met korte mouwen. Voor de zekerheid heb ik ook een windstopper aan, al merk ik al snel dat dit niet nodig is en deze verdwijnt dan ook snel in één van de achterzakjes.

De zachte binnenkant voelt lekker op de huid en terwijl de temperatuur zo rond de 10 graden is, isoleert het shirt lekker. Er staat een oostenwind en je voelt wel dat deze door het shirt komt, maar de isolerende werking houdt je lekker op temperatuur. Ik merk op dat mijn armen iets frisser aanvoelen omdat daar geen extra laagje aanwezig is. Maar echt storend is het niet. Het voelt wat frisser, maar niet koud.

Als ik tijdens deze training wat blokken met een flinke inspanning doe, hoef ik het shirt niet open te ritsen. De warmte gaat makkelijk naar buiten, en ondanks dat het ondershirt lichtjes nat wordt van het zweet blijf ik op temperatuur. Dit valt me eerlijk gezegd pas op, nadat ik klaar ben met de verschillende blokken. Daar waar ik dan met enige regelmaat het shirt open of dichtrits voor wat extra warmte of juist afkoeling, is dat bij dit Merinotech shirt niet nodig.

Ook bij een gevoelstemperatuur die onder de 10 graden ligt, houdt het shirt me lekker warm. In combinatie met een lange mouwen baselayer blijven ook mijn armen lekker op temperatuur. Zelfs met een snijdende oostenwind kracht 5 blijft de windstopper, die ik uit voorzorg had meegenomen, in de achterzak. Als ik thuiskom is mijn baselayer vochtig van het zweet maar hier heb ik onderweg helemaal geen last van gehad. Het shirt houdt me ook met een vochtige baselayer lekker op temperatuur.

Specificaties

GripGrab Gravelin Merinotech Thermal long sleeve jersey
Prijs: € 149,95
Maat: M (verkrijgbaar in maat S t/m XXL)
Kleur: Zwart (ook verkrijgbaar in mosterdgeel, olijfgroen, navy-blauw)

Conclusie

De naam doet misschien vermoeden dat het een shirt is om te gravelen, maar het is een shirt voor de koudere maanden van het jaar. Of je nu op je gravelbike of racefiets stapt. Het shirt is erg comfortabel door de zachte stof. De prijs van het shirt is € 149,95 en dat is niet goedkoop. Echter ben ik verrast door de kwaliteit en werking van dit merinotech shirt. De combinatie van merino wol en polyamide heeft een erg goede isolerende werking en vocht wordt makkelijk naar buiten afgevoerd. Zeker in combinatie met een merino baselayer houdt het je lekker op temperatuur. In het begin was ik een beetje huiverig doordat het shirt erg dun is, maar het houdt je lekker warm in wisselende temperaturen.

via GripGrab