Hoeveel functies kun je in een multitool stoppen zonder dat de tool te groot en zwaar wordt? Dat lijkt wel de vraag die Lezyne zich heeft gesteld bij het ontwerpen van de Lezyne RAP II-25 multitool. Het antwoord van Lezyne: 25 functies! Aan ons om te kijken of alle tools goed te gebruiken zijn.

25 Tools

De RAP II-25 is geen minitool, maar voor alle functies die de tool herbergt, vind ik het formaat meevallen. Lezyne heeft het formaat compact weten te houden door een aantal tooltjes multifunctioneel te maken. Zo is de kettingpons ook een spaaksleutel en zitten er 8 en 10mm moersleutels in verwerkt. Hieronder volgt een overzicht met alle tools:

 • Inbussleutel: 2, 2.5, 3, 4, 5, 6 en 8 mm.
 • Torx: T10, T25 en T30
 • Kruiskop schroevendraaier
 • Platte schroevendraaier
 • Quick Link houder
 • Schijfremwig en richter
 • Moersleutels: 8 en 10mm
 • Kettingpons
 • Spaaksleutels: SW-0, SW-1, SW-2, SW-3
 • Co2 koppelstuk
 • Flessenopener

Goede grip en lange tools

In de zoektocht naar goed evenwicht tussen veel tools en een compact design heeft Lezyne het gebruiksgemak niet uit het oog verloren. De tool ligt prettig in de hand. Je hebt een lekkere grip en je kunt goed kracht zetten. Ook hebben de individuele tooltjes een goede bruikbare lengte. Het zijn geen stompjes en daardoor kom je makkelijk bij alle boutjes.

De tool is bijna helemaal in het zwart uitgevoerd. Staat chique, maar het heeft ook een praktische reden. De tooltjes zijn niet zomaar zwart gespoten, nee het gaat om een Black Anti-Corrosion behandeling. De zwarte laag moet dus beschermen tegen roest en daarmee de levensduur verlengen van de tool. Jammer om te zien dat er op de scherpe randjes van de inbussleutels kleine kale plekjes te zien zijn.

Co2 Koppelstuk

Inbussleutels zien we natuurlijk vaker terug op multitools. En ook de kettingpons is geen unicum meer. Maar wat deze Lezyne RAP II-25 wel speciaal maakt zijn het Co2 koppelstuk en de Quick-Link houder. Het Co2 koppelstuk zit geklemd in een houder tussen de inbussleutels. Altijd handig om bij je te hebben en op deze manier raak je ‘m niet snel kwijt. Het zorgt wel dat de RAP II-25 geen plat profiel heeft. Het Co2 koppelstuk steekt er als enige in de hoogte bovenuit.

Quick-Link houder

Vernuftig! Het is misschien een oud woord, maar het woord komt in mij op als ik de Quick-Link houder zie. Het is niet meer dan een gaatje en een magneetje in de zijkant van de multitool. Aan beide kanten zit er een houder voor beide kanten van je losse kettingschakel. Zelf heb ik er altijd één bij me, maar het is al eerder voorgekomen dat ik ‘m kwijt ben geraakt. Op deze manier weet ik waar die zit en raak ik ‘m niet kwijt. Als de tool ingeklapt zit, kunnen de delen van de kettingschakel nergens heen. Is de tool helemaal open dan bestaat de kans dat hij eruit valt. Maar dan moet je wel lomp bezig zijn. Bij mij viel de schakel er pas uit toen ik er een flinke klap op gaf. Bij normaal gebruik blijft de schakel gewoon zitten.

Specificaties

Maten: 79 x 52 x 25 mm
Gemeten gewicht: 184 gram
Adviesprijs: € 34,95
Meer info via Lezyne

Conclusie

De Lezyne RAP-II Multitool is met recht een multitool te noemen. Het is niet de lichtste of kleinste multitool, maar hij zit vol met bruikbare functies. Zelf had ik de prijs hoger ingeschat, dus volgens mijn inschatting krijg je veel waar voor € 34,95. Maar ook belangrijk is dat hij goed in de hand ligt, waardoor je er ook echt mee kan sleutelen. En de slimme features zoals het Co2 koppelstuk en de Quick-Link houder geven de RAP-II 25 net wat extra.