Kon je vroeger nog aan het gekraak horen of iemand met Look pedalen fietste, gelukkig is dat al lang niet meer zo. De Look Kéo Blade Carbon die wij opgestuurd kregen, is de middelste van de Blade serie. Eronder zit de standaard versie en erboven zit de titanium versie. De door ons gereden versie heeft dezelfde techniek als de duurdere titanium versie.

De Blade ziet er strak en compact uit en voelt erg licht aan. Onze weegschaal gaf 115 gram aan bij een pedaal. Dat is 5 gram meer dan Look zelf aangeeft, maar het is nog steeds erg licht. Voor de weight weenies is er de titanium versie is met 95 gram. Maar zoals gezegd is de techniek van deze titanium versie hetzelfde als de door mij geteste zonder titanium.

Het pedaal werkt met een carbon plaatje (Blade) dat voor de spanning zorgt waardoor het pedaal inklikt. De standaard spanning is 12 voor het inklikken maar in de verpakking zitten nog 2 losse plaatjes met een stijfheid van 16 voor als je dat fijner fietsen vindt. Er bestaan ook plaatjes met een stijfheid van 20 maar die worden los verkocht.

Details
Contactoppervlakte: 700 mm2
hoogte ten opzichte van as: 14,8 mm
Breedte contactoppervlakte: 67 mm
Gemeten gewicht: 115 gram
Garantie: 2 jaar
Geleverd met: grijze schoenplaatjes, 12 en 16 Blade
Adviesprijs: € 159,99

Wanneer je een pedaal kiest voor je racefiets heb je niet heel veel opties. Look is er dan zeker een van. Zoals gezegd zijn de pedalen lekker licht. Doordat het kliksysteem niet met een veersysteem werkt maar met een carbon plaatje dat op spanning staat klikt het redelijk licht terwijl de schoen daarna toch erg strak in het pedaal zit. Je kan de spanning dus veranderen met een ander plaatje, maar niet traploos met een schroef  mocht je daar naar op zoek zijn. De oppervlakte van het pedaal dat contact met je schoenplaatje heeft is breed (700 mm2) waardoor de druk goed wordt verdeeld.

Schoenplaatjes
Hoeveel speling de schoen in het pedaal heeft, is afhankelijk van de plaatjes. Er zijn drie opties: rood met 9 graden speling, grijs met 4,5 graden speling en zwart met 0 graden speling. De plaatjes worden met 3 schroeven aan de schoen vastgemaakt en de grijze versie wordt standaard meegeleverd. Wel even handig om te weten is dat de standaard plaatjes echt glad zijn. Meerdere keren ging ik bijna in spagaat op harde vlakke ondergronden. Look heeft ook de Kéo Grip plaatjes die aan de uiteindes waar je op loopt een antisliplaagje hebben waardoor ze minder glad zijn.

Conclusie
De Kéo Blade Carbon zijn echt lichte pedalen, mede door het gebruikte carbon, en dan is dit nog niet eens het lichtste model. De oppervlakte waar je plaatje ingeklikt wordt, is breed waardoor het fietsen fijn is. Het inklikken gaat makkelijk door een gespannen plaatje van carbon. Traploos de spanning hiervan instellen kan helaas niet, maar de stijfheid van de standaard meegeleverde 12 en 16 plaatjes zijn voor de gemiddelde wielrenner prima. Zelf reed ik het meest met de 12. Ondanks dat inklikken makkelijk ging zitten de schoenen echt vast in de pedalen. Enige echte minpuntje vond ik de gladde plaatjes. Even aan denken als je even snel nog wat uit de badkamer wil halen.

WINACTIE
We geven 1 set Look Kéo Blade Carbon pedalen weg. Geef hieronder (Blog of Facebook) aan waarom jij deze pedalen nodig hebt, misschien win jij dan! Je hebt tijd tot dinsdag 5 juni 2018 na 12:00 uur want daarna trekken we de winnaar.