Na de echt lange ritten ben ik vaak wel weer even klaar met alle zoetigheid. Ik grijp toch snel naar dextro, gelletjes, fruitreepjes, haribo en zoete mueslirepen op duurritten & bikepacktochten. Daarom spreek het concept van Oskar Oatbar mij erg aan. De repen zijn ontwikkeld door Gabriel Weber, zelf ook fietsliefhebber én kok.

Na een jaar bakken was hij tevreden met het resultaat van zijn mueslirepen en kwamen zijn Oskar Oatbars op de markt. Zijn repen die met de hand worden gemaakt in Hamburg zijn volgens hem voor fietsers die goed willen eten in de breedste zin van het woord. Dat zie je terug in de 100% biologische ingrediënten en ook aan de ecologisch vriendelijke papieren verpakking.

390s serie

Ik proefde een van de Endurance varianten, de 390s Natural. De 390s-serie repen zijn bedoeld voor lange ritten en als je zin hebt in een bar die betere ingrediënten bevat én net een beetje anders is qua smaak. De 390 verwijst naar het aantal kcal per 100 gram. Dat is een hoge energetisch waarde. De repen zelf wegen zo’n 65 gram per stuk. Er zijn 4 verschillende 390s: naturel, noten, kardemom en een 100% vegan & gluten vrije variant.

Wat meteen opvalt is dat de reep mooi plat is, en daardoor makkelijk in je achterzakje past. Het zakje is 15,5 x 8 cm. En de reep is ongeveer 1 cm dik. Ook de papieren verpakking is vernieuwend, want het meeste wat ik op de fiets eet, zit toch in plastic. Ik zie wel wat donkere plekjes doordrukken in het papier (wellicht van de siroop), maar dat is niet per se een probleem voor mij. Dat heb je ook vaak met vers brood in een papieren zak. Het voelt eerder hierdoor ook dat ik iets voedzamers eet dan een gemiddelde fabrieksmuslireep. De reep bevat daarnaast enkel organische ingrediënten. Dat zie ik meteen terug aan o.a. de zoetstoffen waarmee de repen ‘gelijmd’ zijn: ahorn, dadel en agave siroop. Dit zijn ook siropen die zelf gebruik om bij het ontbijt of in de keuken te zoeten, en waar ik echt dol op ben.

Andere smaak dan anders

De smaak is even wennen, maar het stond al op het zakje aangekondigd: Würzig, saftig, salzig en süß. De eerste hap proeft kruidig en hartig, maar er zit een licht zoete nasmaak aan. Totaal anders dan de gemiddelde muesli reep die vaak zoet is en plakkerig. Deze bar is net iets droger, maar plakt nauwelijks in mijn mond en kauwt zo makkelijk weg.

Qua smaak een beetje vreemd eerste keer, maar wel lekker anders en vernieuwend. Het hartige & kruidige van deze reep is een fijne variatie tussen al het zoete wat ik op lange ritten eet. Ik ben daardoor erg benieuwd geworden naar de andere smaken. Er is nu ook een speciale zomer editie Lemon. Leuk & lekker dat er met seizoens smaken geëxperimenteerd wordt.

Prijzen variëren tussen de € 2,50 voor de geteste Naturel 390s, tot € 3,50. Niet goedkoop, maar als je je realiseert dat je dan wel wat voedzamers en verantwoords eet, is dat het wat mij betreft wel waard op een lange rit.

Meer info via Oskar Oatbar.