Omdat ik nogal vaak met gewone schoenen of zelfs slippers op mijn klikpedalen fiets, was ik de aangewezen persoon om eens de Pocket Pedals te gaan testen. Het is een super eenvoudig concept dat van je klikpedaal een gewoon pedaal maakt. Veel handiger/veiliger dan met je gewone schoenen op een glad SPD/SPD-SL pedaal.

Voor SPD of SPD-SL

Het principe is dat je de Pocket Pedals als een cover werkt die je over je pedaal schuift en zo een groter oppervlakte krijgt waar je met je voet op steunt. Het is geschikt voor SPD of SPD-SL pedalen van Shimano. Dus heb je andere pedalen, dan past de cover er niet goed op. Dit komt omdat er aan beide kanten van de cover inkepingen zijn gemaakt voor de betreffende pedalen. De ene kant is voor SPD en de andere kant voor SPD-SL. Het is gemaakt van een soort hard kunststof met puntjes erop die zorgen voor grip. Als het ware een soort flat-pedal.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan

Het werkt als volgt: Je zorgt dat je de goed kant boven hebt, afhankelijk van welk pedaal je hebt. Dan knijp je de uiteindes naar elkaar toe. Daardoor ontstaat er een grotere opening, die je dan makkelijk over het pedaal kan schuiven. Even zorgen dat je pedaal goed in de daarvoor gemaakte openingen valt en klaar, fietsen maar. Je hebt geen gereedschap nodig.

Het is verrassend hoe goed zo’n eenvoudige oplossing werkt. Je hebt meer oppervlakte waar je je voet op kan zetten. Je hebt veel meer grip op je pedaal en het blijft allemaal ook uitstekend op z’n plaats zitten. Ook als je aanzet en zelfs wanneer je probeert te testen of je de cover er af kan krijgen tijdens het fietsen. Bij SPD-SL pedalen kan je beide kanten van je pedaal gebruiken. Bij SPD pedalen is het beter om alleen de bovenkant te gebruiken omdat je met de onderkant het gevoel hebt dat het pedaal wil omdraaien. Dat heeft alles te maken met het kleinere oppervlakte van je SPD pedaal ten opzichte van je SPD-SL pedaal.

Dat ziet er toch niet uit?

Maar, hoor ik je denken: zulke grote zwarte covers over je pedaal, dat ziet er toch niet uit? Dat klopt, het ziet er ook niet uit. Maar tijdens het fietsen ziet nagenoeg niemand dat, want je hebt je voeten erop. En daarbij kan je ze er letterlijk in twee tellen afhalen. De adviesprijs van de Pocket Pedals is € 39,-. Daar kan je ook goedkope flat-pedals van kopen, maar dit werkt tien keer sneller. Handig wanneer je veel wisselt en je neemt ze zo mee.

Super snel omwisselen en veiliger

Deze oplossing gebruik ik nu alweer een tijdje en nog steeds. Lekker makkelijk als ik even ergens heen moet waar ik niet de hele dag in fietsschoenen wil lopen. Super snel omwisselen en veiliger, want je hebt nu gewoon grip op je klikpedaal met je gewone schoen of in mijn geval ook met slippers.

Tags: