Onder de naam Discover heeft Pro de afgelopen jaren een lijn voor gravelbikers opgebouwd. Ze hebben zadelpennnen, sturen en stuurpennen. Maar ook een tassenset om met je (gravel)fiets te gaan bikepacken. De naam Discover past natuurlijk mooi bij zo’n tassenset waarmee je op avontuur kan.

De lijn bestaat uit vijf tassen. Je hebt de grote tassen aan de zadelpen (15L) en het stuur (8L). Daarnaast heb je voor aan het frame de keuze uit een grote (5,5L) of kleine (2,7L) tas. En als laatste heb je het tasje op de bovenbuis (0,75L) voor de spullen die je bij de hand wilt houden. Naast deze vijf tassen is er ook nog een bidontasje voor aan je stuurpen.

We zijn op pad gegaan met drie van de tassen: de zadeltas, de stuurtas en de kleine tas aan het frame. We zullen de tassen los van elkaar bespreken, maar eerst een aantal overeenkomsten.

Grijs en waterdicht

De tassen zijn allemaal in het grijs uitgevoerd en hebben een camouflage-achtige print voor het logo. De tassen zijn gemaakt van een stevige stof, die echt een stootje kan hebben. De tassen hebben allemaal een waterkolom van 5000 mm+. Om een idee te hebben wat zo’n waterkolom nou zegt: vanaf 1000 mm mag je een tas waterdicht noemen. En vanaf 5000 mm is de tas echt compleet waterdicht. Deze waterkolom kom je ook tegen bij hoge kwaliteit tenten.

5000 mm+ betekent dat ook bij contact met of druk op de stof er geen lekkage moet ontstaan. Je hebt vast weleens meegemaakt dat je regenbroek bij het zitten op een nat bankje juist daar is gaan doorlekken. Dat komt door de druk die door het zitten ontstaat. Bij deze tassen zal dit pas na lange tijd gebeuren. Ik heb de tas ook nog een tijd onder de kraan gehouden. En ook als ik mijn hand tegen van de stof aandruk, komt het water er niet doorheen. Je kunt er dus vanuit gaan dat je spullen droog blijven tijdens je fietstocht.

Discover Seatpost Bag

Als eerste de zadeltas. De zadeltas monteer je aan je zadelpen en het zadel. Aan de zadelpen gaat de bevestiging met twee keer een dubbele strap. Als eerste heb je een strap die om de zadelpen gaat. Een tweede strap gaat om de zadelpen en een schuimrubberblokje dat aan de tas zit. Hierdoor ontstaat er een stevige en strakke verbinding tussen zadelpen en tas. Deze dubbele verbinding zit twee keer aan je zadel: ééntje onder en ééntje boven.

Bij het zadel, moet je de tas vastmaken met twee bandjes en een kliksluiting. Het is soms even wringen om de bandjes erdoorheen te krijgen, afhankelijk van de ruimte onder je zadel. Als je ze erdoorheen hebt en vastgeklikt kun je de tas nog eens extra goed vast snoeren.

Bij de zadeltas is het heen-en-weer swingen van de tas een belangrijk punt om aandacht aan te besteden. Pro heeft de onderkant en een deel van de zijkant voorzien van kunststof verstevigingen waardoor de tas stijf aanvoelt. In combinatie met de bandjes valt het swingen mee. Natuurlijk, als je gaat staan op de pedalen, voel je de tas lichtjes heen en weer gaan. Maar opvallend is hoe snel de tas weer stil onder je zadel blijft hangen.

Het vullen en leeghalen van de zadeltas gaat met de grote opening erg makkelijk. De rolsluiting zorgt voor een waterdichte sluiting en zorgt ervoor dat de tas ook met minder inhoud er strak uitblijft zien. De rolsluiting heeft ook klittenband om de uiteindes bij elkaar te houden, zodat het oprollen makkelijker gaat. Aan de bovenkant zit een elastieken spider waar je nog wat dingetjes kwijt kan die je bij de hand wilt houden. De straps zijn makkelijk weg te bergen en strak langs de tas te plaatsen, dus geen last van losvliegende bandjes. Aan het einde van de tas zit reflectiemateriaal om het rijden in het donker wat veiliger te maken.

De zadeltas heeft een inhoud van 15 liter en daar kun je meer in kwijt dan je denkt. Denk aan een lichte slaapzak, wat kleding en een kleine bivakzak. De tas zelf heeft een gewicht van 494 gram.

Discover Handlebar Bag

Aan de voorkant zit de stuurtas. Bij de stuurtas wordt een harnas bijgeleverd waar je een roll bag in doet. Makkelijk want zo is het loshalen en plaatsen van de tas een stuk sneller te doen. Het harnas zit op dezelfde manier vast als de zadeltas met schuimrubberblokjes en een dubbele strap. Daarnaast zit er iets lager een strap om rond je balhoofdbuis te doen. Zo wordt het klapperen van de tas makkelijk voorkomen. Deze strap is afgewerkt met een zachter materiaal dan de andere straps. Het voelt veiliger voor de lak om rondom je frame te wikkelen. Ik vraag me daarom af waarom er niet voor gekozen is om dit ook bij de andere contactpunten te doen. Niet dat er schade is achtergebleven van de tassen, maar toch.

De roll bag is aan twee kanten te openen. Dus je kunt makkelijk bij de spullen die je links of rechts hebt geplaatst. Aan beide kanten zit ook de rolsluiting met klittenband die we bij de zadeltas zagen. De tas is eigenlijk een platte zak, maar als je de tas vult, bolt hij op tot een cilinder vorm. Om de roll bag in het harnas te stoppen zit er op de tas en op het harnas klittenband. Zo blijft de tas al een beetje hangen en wordt het vastsnoeren van de tas makkelijker. Het vastsnoeren van de tas gaat wel wat minder eenvoudig dan bij de zadeltas. Om het zo clean mogelijk te houden heeft Pro geen losse uiteindes waar je aan kunt trekken, maar heeft de tas een clipje waarmee je het bandje korter of langer kunt maken. Het is ietsje meer pielen, maar eenmaal op de juiste lengte, staat het een stuk strakker en heb je geen last van dansende bandjes.

Als de 8 liter tas niet voldoende is om je spullen in op te bergen, kun je ook nog spullen kwijt boven het harnas in het kruisvormige elastiek. Het gewicht van deze tas komt op 358 gram.

Pro Discover Framebag

Als laatste de frametas. De frametas is er dus in twee maten. Wij gingen op pad met de kleinere van 2,7 liter. De tas maak je met twee straps vast aan de bovenbuis. En er zit één strap die je vastmaakt aan de schuine buis. Je moet wel opletten of de strap de schuine buis wel redt. Met een groot frame kan het zomaar zijn dat de afstand te groot is. Bij deze tas zijn de straps met de zachte afwerking gebruikt. Na gebruik kon ik dan ook geen beschadigingen vinden.

De tas heeft twee compartimenten. Eén grote en één kleine. De kleine heeft een mooie maat voor je smartphone of een kleine compact camera. De compartimenten kun je bereiken door twee ritsen, beide waterdicht. Aan de lopers van de ritsen zitten grote ringen, zo kun je makkelijk onder het rijden de ritsen openen.

Met deze kleine tas is het gebruik van 0,75 liter bidons nog mogelijk. Al ligt dat natuurlijk wel aan de framemaat en hoe laag je de bidonhouder kunt monteren. Het gewicht van de tas komt op 132 gram.

Details

Pro Discover Seatpostbag
Inhoud: 15 L
Gewicht: 494 gram
Adviesprijs: € 69,99

Pro Discover Handlebar Bag
Inhoud: 8 L
Gewicht: 358 gram
Adviesprijs: € 69,99

Pro Discover Framebag
Inhoud: 2,7 L
Gewicht: 132 gram
Adviesprijs: € 49,99

Conclusie

Pro zet met de Discover lijn een mooie tassenset neer voor gravelbikers en bikepackers. De tassen zijn netjes afgewerkt en voelen erg stevig aan. Zelf had ik graag ook de zachte afwerking van de straps gezien bij de contactpunten met het stuur en de zadelpen. Door het systeem van de dubbele straps en de schuimrubberblokjes zijn de tassen strak te monteren waardoor het swingen van de tassen wordt beperkt. En als ze een beetje swingen doordat je gaat staan op de pedalen, hangen ze door de stijfheid van de tassen zo weer recht.

Zelf was ik verbaasd over wat er in de tassen past. Het is bij elkaar net iets meer dan 25 liter. Genoeg voor langere tochten met overnachtingen in hotels of B&B’s. Maar ook voldoende om te slapen in de buitenlucht tijdens microadventures met een bivakzak. Met de grotere maat frametas en de bovenbuistas kun je het pakvolume nog ietsje vergroten. Al met al een tassenset waar je zeker het avontuur mee kunt opzoeken.

Meer info via Pro