De POC Ventral Lițe is geen nieuw model, maar deze variant is een samenwerking tussen POC en Rapha. Wat opvalt is het bijzondere design, de witte bandjes en vooral het gewicht, want met 184 gram kunnen we wel stellen dat deze helm heel weinig weegt. De helm is volgens Rapha één van de lichtste helmen die ooit is geproduceerd.

De eerste indruk

Bij het oppakken van de helm merk je direct het lage gewicht op, want 184 gram is echt weinig. Persoonlijk vind ik de helmen van POC er altijd wat breed uitzien van de voorkant maar in de praktijk is dat eigenlijk niet merkbaar. Het gestreepte design ziet er netjes uit maar aan de achterkant van de helm is er wel veel van het donkergrijze foam zichtbaar. Op de zijkant van de helm staat Rapha en achterop vind je de merknaam POC. De witte bandjes zijn een echte eyecatcher maar ik ben benieuwd of het in de praktijk handig gaat zijn. Maar dat gaan we zo merken.

Verder vind ik twee dingen heel belangrijk aan een helm: blijft deze goed zitten tijdens het fietsen en past mijn bril er goed in? Op het tweede kan ik direct een antwoord geven, dat is namelijk wel het geval. Je brilpoten blijven goed zitten in de ventilatiegaten zitten zodat je tijdens je rit gerust je bril even af kan zetten in de wetenschap dat hij goed vast blijft zitten. Om het eerste te testen moet je natuurlijk gaan fietsen en vooral belangrijk: zweten.

In de praktijk

Tijdens het fietsen merk je dat de helm lekker zit en dat de ventilatiegaten goed functioneren. Tijdens de rit blijft de helm goed zitten op je hoofd, ook als je gaat zweten. Het compacte draaisysteem aan de achterkant van de helm draait licht en met kleine stapjes, zodat je ook tijdens je rit de helm eenvoudig iets strakker of losser kan zetten. Toen ik na het verwisselen van een lekke band op een regenachtige dag thuis kwam zat er wel een zwarte veeg op één van de bandjes, dan merk je toch dat wit niet de meest praktische kleur is. Ik kreeg het wel weer makkelijk schoon en qua uitstraling ziet het er wel gaaf uit. De helm is er overigens ook in een zwarte variant en die heeft ook zwarte bandjes.

Conclusie

De helm voldoet aan de EN1078 veiligheidseisen en kost € 285,-. De verkrijgbare maten zijn S (50-56 cm), M (54-59 cm) en L (56-61 cm). De POC Ventral Lite is het topmodel van POC en het design van Rapha is in mijn ogen net wat leuker dan de normale variant. Het lage gewicht is echt een pluspunt, zeker als je bezig bent met het gewicht van je fiets en de bijbehorende accessoires. Rapha en POC zijn geen goedkope merken en ook dit product is zeker aan de prijs maar je krijgt er wel een fijne helm voor terug die er ook nog eens netjes uit ziet.

Meer informatie vind je op de website van Rapha