Nu het kouder wordt, is het tijd om de winterkleding weer uit de kast te halen. Als je tijdens de wintermaanden lekker door wil fietsen is goede kleding essentieel. Waar je in de zomer vooral kleding draagt die je koel houdt, zoeken we in de winter juist kleding op die ons warm en droog houdt. Maar tegelijkertijd moet de kleding wel ademen, lekker zitten en niet onbelangrijk: we willen er ook nog wel gesoigneerd bij rijden! Ik testte de Rapha Pro Team Long Sleeve Gore-Tex Infinium Jersey, een ‘fietsshirt’ met lange mouwen voor de wat koudere dagen.

De jersey in detail

Het shirt voelt vrij dun maar heeft naar mijn idee toch meer weg van een jasje dan van een shirt. Wat opvalt is de flap aan de achterkant en de elastische uiteinden van de mouwtjes. De flap is bedoeld om opspattend water tegen te houden als je op nat wegdek rijdt. De manchet aan de mouwen is elastisch en sluit mooi aan rondom je pols. Het kan niet omhoog kruipen en ook de wind kan er niet binnendringen wat het draagcomfort ten goede komt. De hoge kraag houdt je nek warm en door de fluoriserende lijnen en logo’s ben je ook op donkere dagen beter zichtbaar voor anderen. Het shirt is te verkrijgen in de kleuren donkerrood, zwart & lime groen en komt in de maten XS-XXL.

Het is een item uit de Pro Team lijn. Dit is de top en wedstrijd lijn dus verwacht ook een strakke fit en korte voorkant zodat makkelijk je diep kan zitten. Ik test het jasje in de donkerrode kleur en daar ben ik wel enthousiast over.

In de praktijk

Tijdens het fietsen viel mij direct op dat het shirt warmer is dan ik had verwacht. Door de dunne stof verwachtte ik een soort tussenjasje, maar in de praktijk is het zeker geschikt voor lagere temperaturen. Ik droeg er een ondershirt met korte mouwen onder en dat was meer dan voldoende in temperaturen van rond de 10 graden.

Bij lagere temperaturen heb ik het gecombineerd met een dikker ondershirt of een extra laagje erover, zoals bijvoorbeeld een extra windstopper. Door de strakke pasvorm blijft het shirt lekker zitten. Dankzij de Gore-Tex technologie is het winddicht en dat merk je goed, doordat er geen frisse wind doorkomt. Ook is het waterafstotend en rollen druppels er makkelijk af. De Gore-Tex stof ademt goed en ik merk vooral bij de hogere inspanningen dat ik op temperatuur blijf, zonder dat het te warm wordt.

Conclusie

Voor temperaturen onder nul zou ik gaan voor een dikker jasje, maar in herfstachtige omstandigheden met wind en lichte regen is dit zeker een fijn ‘jasje’. Het ademende materiaal zorgt ervoor dat je het bij intensieve ritten ook lekker op temperatuur blijft.

Het waterafstotende materiaal zorgt er voor dat je niet doorweekt raakt tijdens een buitje, wat zeker op koudere dagen natuurlijk niet wenselijk is. Rapha is natuurlijk niet het goedkoopste merk, dit item kost € 255,-, maar je krijgt er wel kwaliteit voor terug. En het is ook nog eens stijlvol.

Meer info op: Rapha