Het is koud buiten en met een beetje pech blijven we dit weer nog wel even houden. Zoals we al vaker schreven is kleding één van de belangrijkste factoren om in de winter te blijven fietsen in Nederland. De Vaduz GTX fietshandschoenen van het Duitse merk Roeckl zijn gemaakt voor de koudere dagen op de fiets en zijn wind- en waterdicht. We nemen de proef op de som en testen de handschoenen in winterse omstandigheden.

De techniek van de handschoen

De handschoen is lang en loopt tot ruim over je pols. Het elastische gedeelte om de pols aansluit is van fleece stof en is geschikt om over of onder je jas te stoppen, zodat je hele arm bedekt is. De handschoenen zijn verkrijgbaar in neon geel en zwart en je hebt de keuze uit maar liefst 11 maten variërend van 6 t/m 11. Ik test de gele variant. De neon kleur valt op en zorgt voor een extra stukje zichtbaarheid op de weg, wat zeker in dit jaargetijde goed van pas kan komen. De merknaam Roeckl staat in reflecterende letters op de handschoenen, wat ook nog bijdraagt aan extra zichtbaarheid, al is het minimaal. Bovenop de handschoenen zit een klittenband gesp waarmee je de handschoenen strakker of losser kunt bevestigen. De duim en wijsvinger van de handschoenen zijn voorzien van stof waarmee je touchscreen schermen kunt bedienen.

Door het gebruik van Gore-Tex zijn de handschoenen waterdicht en ademend, een eigenschap die je mag verwachten bij winterhandschoenen. Verder is er ook nog gebruikt gemaakt van Primaloft Gold-voering met Cross Core technologie zoals dat zo mooi heet: een voering die extreem warmtevast is, ook in natte omstandigheden. Deze voering in die omstandigheden maar liefst 98% van de warmte vast, en dat is in winterhandschoenen juist wat je wil. De handschoenen hebben een padding van foam, waardoor trillingen gedempt worden, wat het draagcomfort moet verhogen.

In de praktijk

Om een goede indruk van de handschoenen te krijgen test ik deze ook op mijn ritjes van en naar kantoor, die de laatste tijd vaak plaatsvinden in donkere en natte omstandigheden. Het aantrekken gaat zonder moeite en je merkt direct de warme binnenkant. De stof om een touchscreen te gebruikten werkt naar behoren maar omdat de vingers van de handschoenen behoorlijk dik zijn gebruik ik dit vooral om bijvoorbeeld mijn fietscomputer te bedienen. Appen met je telefoon gaat door de dikte wat moeilijker, maar dat zul je in de praktijk ook niet zo snel doen als je buiten staat in de kou.

De handpalm van de handschoen is dik door het toegevoegde foam en dat voelt lekker comfortabel als je met je handen het stuur vasthoudt. Toch heb je voldoende controle om lekker te kunnen fietsen. Het schakelen en remmen gaat met deze handschoenen prima, maar vanzelfsprekend schakel je met zulke dikke winterhandschoenen iets minder snel dan zonder handschoenen. Op de duim zit een zacht stukje stof waarmee je gemakkelijk je neus af kunt vegen, en eerlijk is eerlijk: dat is toch wel praktisch in koude omstandigheden.

Op de pink van de handschoenen staat X-TRA WARM en dat kan ik absoluut bevestigen. De handschoenen zijn bedoeld voor de koudere ritten, en dat is in de praktijk merkbaar. Bij ritjes rond de 4 graden blijven mijn handen warm en droog, en er komt geen wind door de handschoenen. Zelfs bij ritjes rond het vriespunt draag ik de handschoenen en ook dan blijven mijn handen prettig warm. Nou moet ik zeggen dat ik niet snel koude handen heb, maar dit zijn de warmste handschoenen in mijn voorraad.

Regen komt niet door het Gore-Tex materiaal van de handschoen, waardoor je geen koude, doorweekte handen krijgt. Dat de handschoenen ademen merk je vooral aan het gegeven dat je handen droog blijven, en je niet gaat zweten in de handschoen. De enige keer dat mijn handen gezweet hebben was bij een hogere temperatuur, want de handschoenen zijn dusdanig warm dat ik ze niet snel aan zou doen bij temperaturen boven de 10 graden, want daar zijn ze simpelweg niet voor gemaakt.

Conclusie

De handschoenen kosten € 100,- en wat mij betreft krijg je zeker waar voor je geld. De handschoenen zijn geschikt om de winter door te komen en de specificaties zorgen in de praktijk voor een erg goede ervaring. Persoonlijk vind ik de zwarte variant stijlvoller, maar met de gele variant ben je wel goed zichtbaar. Bij welke temperatuur je de handschoenen gebruikt is natuurlijk persoonlijk, maar als je echt warme handschoenen zoekt, dan is dit zeker een goeie kandidaat.

Meer info via de verdeler van Roeckl