Een pomp is onmisbaar, want het risico van een lekke band is er altijd. Je kan het risico wel zo klein mogelijk maken met goede banden en als je tubeless rijdt heb je kans dat de latex het gaatje dicht. Ondanks dat blijft de kans aanwezig dat je toch onderweg een (andere) binnenband moet monteren. Een pomp is dan onmisbaar en deze SOS Pump van Schwalbe is zo klein dat je hem heel makkelijk kan meenemen.

Klein maar fijn!

Dit pompje is maar 13 cm lang en 2,5 cm breed waardoor je hem heel makkelijk in je shirt kan meenemen of zelfs in een zadeltasje past. Er zit ook een houder bij om hem achter je bidonhouder te monteren en dan valt het pompje amper op. Hij is strak afgewerkt en heeft een mooie grijs glanzende kleur. Met het pompje kan je Presta en Schräder ventielen oppompen. Afhankelijk van je voorkeur kan je het zwarte kopje losdraaien en het rubbertje omwisselen. Met het lichtblauwe heveltje klem je het pompje om je ventiel en kan je je band oppompen.

Het pompje heeft een rubber stofkapje dat zal voorkomen dat er stof in de pomp komt. Als je hem meeneemt kan je het pompje ‘locken’ door hem een kwartslag te draaien. Hiermee voorkom je dat het pompje uitschuift als je onderweg bent. Volgens de beschrijving kan je met dit pompje je band tot 6 bar oppompen.

Eerste indruk

Dit is het kleinste pompje dat ik ken en ik dacht in eerste instantie dat het bedoeld was om te gebruiken met een CO2 patroon. Niet dus! Het is echt een heel compact pompje. Volgens de omschrijving kan je er een band mee oppompen tot 6 bar. Dat kan ook inderdaad, maar dan moet je wel erg geduldig zijn en een getrainde arm hebben. Doordat het een erg klein pompje is, zal je vaak (lees: heel vaak) moeten pompen om tot deze bandendruk te komen.

Het heeft niet voor niets de naam Schwalbe SOS Pump meegekregen, en is dan ook voor noodgevallen. Een pomp die je het liefst niet wil gebruiken en graag meeneemt zonder dat hij van pas hoeft te komen. En daarin is hij heel makkelijk want hij is zo klein dat er altijd wel een plekje is om mee te nemen. Heb je dan toch de pech dat je een lekke band hebt, doet de pomp wat je er van mag verwachten en kan je de band hard genoeg oppompen om mee thuis te komen. Sterker nog, met de bredere banden van vandaag de dag heb je niet eens de maximale 6 bar nodig.

Het pompje van Schwalbe kost € 34,90 en daarmee ben je in geval van nood altijd voorzien van een heel klein maar degelijk pompje!

via Schwalbe