Een handschoen die je handen 100% droog houden, dat is volgens Sealskinz de Waterproof Cold Weather Glove. De handschoen bestaat uit softshell en geitenleer, en wanneer je aan de handschoen ruikt geeft dat zo’n typische heerlijke leer geur. Aan de binnenkant zit merino wol en tussen deze beide lagen zit het Fusion Control membraan. Een handschoen die je handen warm en vooral droog houdt, dat klinkt goed.

Waterdicht ademend membraan

De Fusion Control technologie is een hydrofiel membraan tussen de binnen en buitenkant. De handschoen bestaat dus uit drie lagen waarbij de buitenkant en binnenkant (de voering) door het membraan met elkaar zijn verbonden. Het membraan zorgt ervoor dat er geen water naar binnen kan, maar wel naar buiten. Zweet wordt afgevoerd, terwijl de regen wordt tegengehouden. Door het membraan zitten de voering en de rest van de handschoen ook aan elkaar vast, en heb je dus geen losse voering. Hierdoor trek je de handschoen dus niet ‘binnenste-buiten’ als je deze uit doet.

Aan de buitenkant kan je het verschil tussen het softshell en geitenleer goed zien. Toen ik de eerste afbeeldingen zag dacht ik dat het om een motorhandschoen zou gaan, maar dit valt goed mee als je ze uit de verpakking haalt. De looks van een motorhandschoen hebben ze nog wel, maar ze zijn minder ‘lomp’ dan ik had verwacht al blijven het natuurlijk wel winterhandschoenen.

Eerste indruk

De afgelopen periode was natuurlijk perfect om deze handschoenen te gebruiken en dat is me erg goed bevallen. De eerste paar ritten waren ze nog een beetje stug en zat het rondom de vingers wat strak. Even heb ik gedacht dat ik misschien toch een maatje groter nodig zou hebben, maar dat blijkt niet nodig. Het leer wordt naarmate het gebruik steeds soepeler en dat zorgt ervoor dat ze lekker zitten en goed passen. Ik heb de handschoenen in maat M en dat komt overeen met een omtrek van je hand van zo’n 24 cm.

Bij de pols doe je ze dicht met een sluiting van klittenband. Dit sluit prima aan en de manchet van je winterjas kan je er onder doen, zodat ook daar geen kou binnen komt. De handschoen heeft geen padding, maar wel een versteviging van geitenleer aan de binnenkant van de handpalm. De grip en het gevoel met je fiets is goed. Het bedienen van je touchscreen navigatie met de toppen van je duim of wijsvinger gaat prima. Net als alle winterhandschoenen zijn ook deze wat dikker en dat merk je met het aantikken van je scherm, het drukken op een knopje, of het vastpakken van je rits.

Maar het belangrijkste van de handschoenen is natuurlijk dat ze lekker warm zijn en je handen droog houden. En dat doen ze goed! Ook als het regent en zelfs tijdens een licht buitje met natte sneeuw blijven m’n handen lekker op temperatuur. Ik merk, als ik de handschoenen onderweg uit doe, dat de binnenkant een beetje vochtig is. Dit voelt bij het opnieuw aan doen even wat fris, maar dat is na een paar minuten verdwenen en heb je de handen weer warm.

Conclusie

Deze handschoenen doen wat ze beloven. Ze zijn waterdicht en zorgen voor warme handen tijdens het fietsen. In het begin zitten ze nog wat strak, maar dit wordt naarmate het gebruik steeds soepeler. De pasvorm is hierdoor erg comfortabel. Daar waar ik voorheen wel eens eerder naar huis ging vanwege koude vingers, is dat met deze handschoenen nog niet in me opgekomen. Met een prijs van € 80,- is de prijs te vergelijken met andere winterhandschoenen, waarbij ik persoonlijk deze Sealskinz een pluspunt geef vanwege het comfort. Volgens Sealskinz zijn de handschoenen naast het fietsen ook goed te gebruiken tijdens het skiën of bergbeklimmen. Dat heb ik niet geprobeerd, maar op basis van mijn ervaring op de fiets kan ik me dat goed voorstellen!

De handschoenen zijn te koop in de kleuren: zwart of zwart met grijs. Op de website van de Sealskinz Benelux vind je meer informatie.