In februari schreven we al over de lancering van de tweede generatie Shimano S-Phyre en Aerolite brillen, en inmiddels hebben we de brillen ook in de praktijk kunnen testen. De S-Phyre is het topmodel van Shimano, en de Aerolite is eigenlijk een uitbreiding op het brillenassortiment van Shimano, want zijn voorganger blijft ook in het assortiment. Het prijsverschil tussen beide brillen is fors, terwijl het allebei goede brillen zijn met interessante specificaties. We leggen ze naast elkaar.

Shimano Aerolite

Het topmodel, de S-Phyre

Mijn bril is matwit en op de zijkanten staat in zwarte letters S-Phyre. De matte, witte kleur staat de bril goed, zeker in combinatie met de opvallende lens. Shimano heeft met deze bril ingezet op een aerodynamisch ontwerp. Het minimale ontwerp is bedacht om het gezichtsveld zo groot mogelijk te maken. De bril is voorzien van een magnetisch systeem waarmee je de lenzen eenvoudig kunt wisselen. In de twee bovenhoeken van de lens zit de lens met magneetjes vast aan het frame, en je verwijdert de lens heel gemakkelijk door de lens uit het frame te drukken. Het verwisselen van de neusvleugel om deze op een andere lens te plaatsen gaat dan weer iets lastiger, want je moet best wel wat kracht gebruiken om de vleugel uit de lens te drukken. Als dit is gelukt klik je de vleugel wel weer eenvoudig in een andere lens.

De S-phyre bril wordt standaard geleverd met een tweede lens. Dit is de Ridescape CL (Cloudy Low light) lens, een neutrale lens voor als je bijvoorbeeld in wat donker weer fietst. De bril wordt geleverd met twee maten neusvleugels, zodat je altijd een passend formaat hebt. De weegschaal geeft 30 gram aan en dat is keurig.

S-Phyre

Aerolite

De Aerolite is iets lichter, want daar stopt de weegschaal bij 26 gram. Bovenop de neusvleugel zien we een clipje, en daarmee kun je de RX-clip in de bril plaatsen, zodat brildragers ook de mogelijkheid hebben om deze bril te dragen. De bril is er in vijf kleuren, en in het zwart is de bril er ook met een fotochromatische lens verkrijgbaar.

Shimano Aerolite

In tegenstelling tot de S-Phyre heeft deze bril juist een frame aan de onderzijde van de lens, en is de bovenzijde vrij. Op de zijkant staat de merknaam Shimano in het zwart en de lens is iets kleiner in vergelijking met de S-Phyre.

Shimano Aerolite

Equinox

De Equinox hebben we niet in deze test meegenomen, maar is toch het vermelden waard. Deze bril zagen we bijvoorbeeld vaak op de neus van Niki Terpstra. De bril is in vier kleuren verkrijgbaar: zwart, wit, blauw en rood. Het frame loopt aan de bovenkant van de lens en de lens heeft een hydrofobe coating die waterafstotend is. Ook heeft de lens een antikrasbehandeling gehad. De pootjes zijn grotendeels van rubber zodat de bril goed op zijn plek blijft zitten.

De verschillende lenzen

Voor de S-Phyre is er keuze uit vier verschillende Ridescape lenzen, naast de standaard meegeleverde Ridescape CL (Cloudy Low light) lens. Deze lenzen hebben allemaal een tweeletterige afkorting. De ES staat voor extra sunny, en deze lens is ideaal in extra zonnige omstandigheden. Mijn bril heeft de RD uitvoering, en dit is eigenlijk de standaard all-round road uitvoering. De OR is bedoeld voor off-road ritten, bijvoorbeeld trails. En als laatste is er nog de GR uitvoering, en GR staat voor Gravel. Natuurlijk kan ik mijn lens ook gewoon gebruiken tijdens bijvoorbeeld een gravelrit, maar ik vind het wel gaaf dat Shimano voor verschillende omstandigheden een specifieke lens heeft gemaakt. Alle lenzen hebben een krasvaste laag.

De Aerolite wordt in alle kleuren standaard geleverd met een Ridescape HC (N3) lens. Deze hoogcontrastlenzen blokkeren scherpe schitteringen voor beter zicht. In het zwart is de bril ook met een fotochromatische lens te krijgen. Het voordeel van een fotochromatische lens is dat deze meekleurt met de weersomstandigheden.

Shimano Aerolite

Op je neus

Beide brillen zitten als gegoten op mijn hoofd en het zicht is goed. Ondanks dat de lens van de S-Phyre behoorlijk groot is blijft er ruimte tussen de onderkant van de lens en mijn wagen, en dat is fijn. Bij de Aerolite raken mijn wangen wel de onderkant van het frame, maar alleen bijvoorbeeld als ik lach.

De Ridescape RD lens op de S-Phyre bril doet zijn werk goed, en ook met felle zon blijft het zicht goed. Bij beide brillen is het frame zichtbaar als de de bril op hebt, maar zeker niet op een storende manier. Het zicht is namelijk heel goed en de bril draagt prettig. Ook als je gaat zweten blijft de bril gewoon op zijn plek. De S-Phyre bril heeft een iets strakker ontwerp, waardoor de gehele brilpoot aansluit op je hoofd. De brilpoten van de Aerolite lopen dan weer rond, waardoor de aansluiting op je hoofd pas bij je oren wordt gedaan.

S-Phyre

Specificaties

Shimano S-Phyre
Kleuren: Matzwart, matwit, rood, oranje en blauw
Gewicht: 30 gram (zelf gewogen)
Adviesprijs: € 199,99
Lenzen: Ridescape ES, RD, OR, GR of CL.

Shimano Aerolite
Kleuren: Zwart, wit, rood , blauw en groen
Gewicht: 26 gram (zelf gewogen)
Adviesprijs: € 69,99
Lenzen: Ridescape HC (N3) of fotochromatisch

Shimano Equinox
Kleuren: zwart, wit, rood en blauw
Adviesprijs: €109,99
Lenzen: Ridescape RD, OR of fotochromatisch

Conclusie

Er zij twee zaken relevant om even te noemen: als eerste is er je budget voor een bril en als tweede is er je persoonlijke voorkeur. Het prijsverschil tussen beide brillen is fors, daar kunnen we niet omheen. En welke bril jij mooier vindt, kan ik natuurlijk niet beoordelen. Inmiddels heb ik met beide brillen meerdere keren gefietst en beide brillen bevallen goed. Door de rubberen binnenkanten van de brilpoten blijven de brillen heel erg goed op je hoofd zitten.

Ik kan wel stellen dat Shimano met de vernieuwde Aerolite een hele nette bril heeft gemaakt, met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Als je de bril dan ook nog eens een upgrade geeft met de fotochromatische lens, zit je gebakken. Het gewicht (26 gram) is laag en de bril heeft de juiste looks als je het mij vraagt. Door de prijs is de bril beschikbaar voor een groot publiek en dat heeft Shimano goed gedaan. Wel hoop ik dat er in de toekomst nog een neutrale lens bij komt.

S-Phyre

De S-Phyre is het topmodel van Shimano en dat zie je zeker terug. De lens die met magneetjes aan het frame zit is een technisch hoogstandje. Ook de standaard meegeleverde tweede lens is voor mij een pré. Persoonlijk vind ik de shiny lens van de S-Phyre net iets cooler dan de lens van de Aerolite, want dit valt lekker op. Doordat je de keuze hebt uit verschillende lenzen kun je deze bril goed aanpassen naar je persoonlijke voorkeuren en de weersomstandigheden. Maar daar is het prijskaartje ook naar, want deze bril is maar liefst € 130,- duurder dan de Aerolite.

Shimano heeft het brillenassortiment een mooie upgrade gegeven, en ik denk dat we deze brillen veel gaan zien deze zomer. Ik draag beide brillen in ieder geval met veel plezier!

Meer info via Shimano.