Iedereen heeft wel een minitool. Het is iets wat je standaard mee hebt op de fiets. En je hebt ‘m vast (jammer genoeg) een paar keer in je hand gehad onderweg. Maar heb je weleens gekeken hoe vernuftig zo’n minitool eigenlijk in elkaar zit? In een klein, licht pakketje zitten zoveel mogelijk tools opgevouwen die zo strak mogelijk in elkaar passen. Ook de Sigma Pocket Tool Medium zit weer vernuftig in elkaar met tools die worden gecombineerd. Zo zijn de zijkanten van de tool ook bandenlichters.

Zwart en plat
Als je de Sigma Pocket Tool Medium bekijkt, vallen twee dingen op. Nummer één is dat de tool bijna helemaal zwart is. Bij veel andere tooltjes zijn de zijkanten wel zwart, maar zijn de uiteindelijk tooltjes metaalkleurig. Bij de Sigma zijn de zijkanten en de tools zwart, alleen het logo is wit. Het tweede is hoe plat de tool is. Hij is maar 11 mm dik. Haal je de bandenlichters van de zijkant eraf blijft er nog maar 7 mm over. Als je per se niet met een zadeltasje op pad wilt en dus alles in je achterzakjes van je wielershirt stopt, komt het platte profiel van deze tool goed uit.

17 Tools
Dan over wat er allemaal inzit. Het gaat om 17 tools. Natuurlijk zitten er de meest standaard inbussleuteltjes in: 6 stuks van 2,5 t/m 8 mm. Net als de torx 25T. De platte- en kruiskopschroevendraaier worden gecombineerd met de 8 mm inbussleutel. De 8 mm inbussleutel is uitgehold en daar zitten de schroevendraaiers in. Je kunt ze omkeren afhankelijk van het type dat je wilt gebruiken. Waar ook alles lijkt te worden gecombineerd is de ketting pons. In de ketting pons zitten spakenspanners voor vier verschillende nippeldiktes en mavic spaken. Maar het is ook nog eens een flessenopener. En de twee bandenlichters zitten aan de zijkanten geklikt. Maar zijn er af te halen als je, je buitenband er vanaf moet halen.

Combineren als sleutelwoord
Combineren lijkt dus het sleutelwoord voor deze Sigma Pocket Tool om tot een platte minitool te komen. Maar het moet natuurlijk niet ten koste gaan van de functionaliteit. En dat doet het tot op zekere hoogte niet. De zijkanten van de bandenlichters zorgen ervoor dat je met je handen meer grip krijgt op de tool. Zo kun je voldoende kracht zetten. De tooltjes zitten ook stevig vast en verspringen niet ongewenst.

De tooltjes zelf zijn redelijk aan de korte kant, dus soms kom je ergens net wat minder makkelijk bij. Als je de zijkanten eraf klikt, wordt de tool kleiner en gaat het al makkelijker. De bandenlichters zijn voldoende groot, vergelijkbaar met een los setje bandenlichters. En dus goed te gebruiken als je er een band af wilt halen. Voor het af- en opklikken van de bandenlichters moet je behoorlijk kracht zetten.

Ook nog een small en large versie
Naast de Medium zijn er ook nog de Small en Large versie. En zoals je verwacht is de één wat kleiner en de ander wat groter dan de Medium. De grootte is natuurlijk van toepassing op het aantal tooltjes die er in passen. De Small heeft 8 functies en moet het onder andere doen zonder ketting pons en bandenlichters. De Large heeft als extra’s een ketting pons die los van de tool te gebruiken is en nog 5 extra tools, zoals bijvoorbeeld een mes.

Details
Gemeten gewicht: 125 gram
Afmetingen (lxbxh): 96 x 48 x 11 mm
Adviesprijs: € 22,95
Meer info via Sigma

Conclusie
De Sigma Pocket Tool Medium is een minitool die slim in elkaar zit. Er worden veel tools gecombineerd en de ruimte wordt zo optimaal gebruikt. Het platte profiel zorgt ervoor dat hij makkelijk ergens in past. De bandenlichters zijn echt te gebruiken doordat ze groot genoeg zijn. Ook geven ze de tool voldoende grip, waardoor je goed kracht kunt zetten. En het zwart op zwart maakt de tool een strakke verschijning. Voor € 22,95 heb je dus een functionele maar ook fraaie tool.