Army Knife klinkt als een tool waarmee Rambo z’n fiets repareert, maar in dit geval doen we dat gewoon zelf. Army Knife is de serie minitools van Silca. Ze hebben drie verschillende uitvoeringen van deze tools en wij hebben de Venti en Tredici meegenomen onderweg. Naast deze twee uitvoeringen is er ook nog de Nove. De namen zijn eenvoudig te verklaren, want het zijn de Italiaanse vertalingen van het aantal tools dat je daadwerkelijk krijgt.

Italian Army Knife Tredici

Na de Nove, die acht tools heeft, komt de Tredici. Dertien is de vertaling en dus is dat ook het aantal tools dat je onderweg bij je hebt. De tool heeft een herkenbare Silca look en is bij deze Tredici chic glanzend rood gekleurd. Deze zijkanten zijn van aluminium, de tools zijn verchroomd en het binnenwerk is van roestvrijstaal. Volgens Silca is corrosie een van de grootste ‘killers’ van de levensduur van multitools en met het gebruik van deze materialen is dat uitgesloten bij deze Army Knifes.

De dertien gereedschappen die je met deze tool onderweg bij je hebt zijn zeven verschillende maten inbus en drie keer een Torx. Een platte en kruiskop schroevendraaier en een ‘DiscPadSpreader’. Geen gereedschap, maar wel erg handig, is de ruimte in de zijkanten waar je een kettinglink kan stoppen. Deze wordt door magneetjes op z’n plek gehouden. Het complete pakketje weegt op onze weegschaal 98 gram en heeft een adviesprijs van € 40,-

Het tooltje voelt erg solide. Je kan daardoor ook echt veel kracht zetten zonder dat je het gevoel hebt dat hij elk moment kan breken. Hij is redelijk licht en ziet er echt gaaf uit. Wel komen er hele kleine beschadigingen op de rode lak wanneer je met het tooltje tegen metaal stoot. Niet dat de rode lak eraf gaat maar je ziet in het licht de kleine plekjes. Fijn vind ik de schroevendraaiers. Sommige minitooltjes hebben deze niet, en dan mis ik die toch af en toe, al is het maar voor het afstellen van sommige derailleurs.

Italian Army Knife Venti

Twintig! Daar staat de Venti voor. Twintig gereedschappen voor onderweg in een tool. De zeven extra gereedschappen maken dat hij wat groter en zwaarder is dan de Tredici. Het gewicht op onze weegschaal is 176 gram en de chique rode kleur heeft plaatsgemaakt voor mat zwart. De materialen waarmee de tool is gemaakt zijn hetzelfde en dus zal ook dit tooltje niet gaan roesten volgens Silca. Naast de dertien tools van de Tredici, heeft de Venti een kettingpons, twee spaakspanners, een zeshoekige en gewone steeksleutel, een moersleutel en een ventielkop remover. Voor deze Venti betaal je als adviesprijs € 55,-.

Deze Venti ziet er dus iets minder spectaculair uit maar voelt net zo solide. Hier heb je geen last van mini krasjes. De kettingpons is natuurlijk erg handig wanneer je ketting breekt. Maar als je bijna nooit met een kettingpons rijdt dan kan je dat gedeelte er ook afhalen. Dat scheelt je dan toch 55 gram. Deze tool ligt ook iets lekkerder in de hand omdat hij iets meer ergonomisch is ontworpen. Nadeel is dat hij wel wat zwaarder is.

Je betaald voor kwaliteit bij Silca. Welke je ook kiest, je krijgt er een erg solide en stevige minitool voor. In de praktijk zal je met je relatief korte snelle rondjes gaan voor de rode Tredici. Omdat deze lichter is, de meeste tools die je onderweg wel eens nodig heb erop zitten en omdat hij er gewoon erg chic uitziet. De Venti zou meer iets zijn voor als je op een avontuur gaat waarbij je een kettingpons nodig denkt te hebben. Handig is dat je dat gedeelte er ook af kan halen voor ritjes wanneer je hem niet nodig hebt.

Meer info via de verdeler van Silca