Een vloerpomp. Elke fietser heeft er wel eentje in de schuur staan want ja, je moet toch je banden op spanning hebben voor je fietsrit. Je bandenspanning wordt onder andere bepaald door de bandbreedte, je gewicht en het type rit die je gaat maken. Voor mij is het oppompen van mijn banden vaste prik voor bijna elke rit, en om eerlijk te zijn: het is niet mijn favoriete klusje. Het Duitse merk SKS Germany heeft een groot assortiment aan vloer- en handpompen en vandaag test ik de SKS AIR-X-PLORER DIGI 10.0. Een grote, robuuste vloerpomp met een digitale LED-manometer.

Toch handig, een digitale manometer

Toen ik deze fietspomp op het kantoor van de redactie zag staan was het eerste dat ik dacht: een digitaal display op een fietspomp, welk nut heeft dat nu weer? Maar nu ik de pomp heb getest, moet ik toegeven: het is erg handig. Waarom? Omdat het op een standaard meter vaak lastiger aflezen is hoeveel bar er in precies in de band zit. En je kan nu precies zien hoeveel bar je daadwerkelijk in je band pompt. Op het display van de SKS AIR-X-PLORER DIGI 10.0 zie je het aantal bar of PSI tot twee getallen achter de komma staan, en dat in een grootte die goed afleesbaar is. Dat is bij het gebruik met je racefiets al handig, maar zeker als je ook veel gravel of cross rijdt, is het ideaal. Daar kan één of twee tiende verschil van de bandenspanning een groot verschil maken. Een verschil dat met een analoge manometer niet af te lezen is.

Het display is aan te zetten door de knop op het display één keer in te drukken. Verder gebruik je deze knop ook voor het switchen tussen de opties bar en PSI. En als je de knop iets langer indrukt gaat het display weer uit. Het display werkt op twee meegeleverde AAA batterijen. De pomp is in de kleur zwart afgewerkt en heeft een robuuste, metalen voet. De kenmerkende oranje SKS Germany kleur komt terug op de cilinderbuis, op de pompkop én in de kleur van de cijfers op het digitale display. Leuk detail en de oplichtende cijfers van het display zijn ook goed af te lezen als het donker is.

De handvatten zijn lekker breed waardoor je gehele hand om het handvat past en de pompslang is met 120 cm lekker lang. Daarmee voorkom je dat je met de slang aan het ventiel zit te trekken. Het is mogelijk om in de zijkanten van de handvatten je bandenlichters te bewaren. En dat kan handig zijn, want bandenlichters raak ik nog wel eens kwijt. De bestemde opening hiervoor is gemaakt voor de bandenlichters van SKS Germany, maar in principe passen er ook andere bandenlichters in. Het idee is dat de bandenlichters nog iets uit blijven steken zodat je ze makkelijk eruit kan halen.

In de praktijk

Door de stevigheid van de pomp staat hij lekker stabiel en stevig en pompt daardoor makkelijk. Het kost weinig moeite en de pomp heeft veel kracht, waardoor je een band snel hebt opgepompt. Het display gaat gemakkelijk aan en uit en is goed afleesbaar. De pompkop heeft twee formaten ventielgaatjes, en past daarmee op presta-, dunlop- en schräderventielen. De handvatten zijn prettig in gebruik en mijn handen passen er goed omheen.

Het (ont-)koppelen van de pompkop werkt gemakkelijk door het oranje heveltje over te halen. De kop sluit goed aan zodat er geen lucht ontsnapt. Door de grootte van de cilinderbuis is de hoeveelheid lucht per slag groot, zodat je de band snel kan oppompen. Ik pomp een 25 mm fietsband in 24 pompslagen van 0 naar 7 bar. Het display wijzigt voortdurend en geeft het aantal bar netjes door. En dat is in de praktijk heel fijn, want niets is vervelender dan buiten adem raken door het oppompen van je banden, terwijl je fietsrit nog moet beginnen.

Specificaties

SKS AIR-X-PLORER DIGI 10.0
Kleur: zwart met oranje
Hoogte: 71 cm
Lengte slang: 120 cm
Maximale druk: 10 bar / 144 PSI
Geschikt voor: presta, dunlop en schräder ventielen
Materiaal cilinderbuis: metaal
Materiaal voet: metaal
Materiaal handgrepen: soft-touch rubber
Prijs: € 64,99

Conclusie

Een vloerpomp met een digitale manometer is erg handig en als je ook fanatiek bent bij gravel en/of cross is het bijna onmisbaar. Als je ook niets aan het toeval wil overlaten bij het oppompen van de banden van je racefiets is dit een ideale pomp. Want ik stond regelmatig te turen naar het analoge metertje of ik al op 7 bar zat. En dat is met deze niet meer nodig door de digitale meter die ook nog eens duidelijk afleesbaar is. Met een prijs van € 64,99 is hij niet enorm veel duurder dan een andere pompen. Daar komt bij dat het ook een heel stevige pomp is met een grote inhoud, waarmee je de band snel oppompt. Daarbij krijg je ook op deze pomp van SKS Germany 5 jaar garantie en op de electronica 2 jaar. Het is een pomp die ik zeker in overweging zou nemen als je op zoek bent naar een nieuwe.

Meer info via SKS Germany.