De bikepacking tassen schieten de grond uit. Bijna ieder accessoiremerk lijkt met een serie tassen te komen. Zo ook SKS. Onder de Explorer serie worden een aantal zadeltassen, frametassen en een tasje voor de bovenbuis aangeboden. Wij kregen de bovenbuistas opgestuurd. Wat is er speciaal aan de SKS Explorer Smart Bovenbuistas? Nou vooral de transparante bovenkant, waardoor je telefoon zichtbaar is tijdens het rijden. En het touchscreen blijft gewoon werken.

Smartphone, Batterypack en Snacks

De SKS Explorer Smart tas bestaat uit twee delen. Je hebt een compartiment waar je dingen in kunt stoppen die je bij de hand wilt houden. Denk aan sportrepen, sleutels, portemonnee etc. Daarboven zit het tasje voor je smartphone. En dat gedeelte zit er letterlijk opgeplakt. Het gehele oppervlak is van klittenband. Zo kun je als je een winkel of restaurant binnenloopt snel je waardevolle spullen meenemen.

Het ‘standaard’ gedeelte zit vast met drie straps: twee rond de bovenbuis en één rond de spacers. De straps zijn voorzien van een beschermend materiaal, dat ook grip biedt zodat het tasje goed op zijn plek blijft. Monteren is daardoor vrij simpel en kan op iedere fiets. De straps zijn aan de lange kant, maar je kunt ze inkorten door ze af te knippen. Of je vouwt de uiteindes dubbel.

Het smartphone-compartiment bestaat ook weer uit twee delen. Je hebt het gedeelte tegen het kijkvenster voor je smartphone. Deze wordt op zijn plek gehouden met een netje en straps. Onder je smartphone is er plek voor een batterypack. Deze wordt op zijn plek gehouden met twee straps. Fietsen met een koptelefoon is niet iets wat we per se aanraden, maar er zit een opening waar je het draadje van je smartphone doorheen kunt duwen.

Robuust en waterafstotend

Het eerste wat ik denk als ik de bovenbuistas zie, is: zo die is groot. Het tasje heeft een dubbele functie en daardoor is het niet zo gek dat deze wat groter is. Eenmaal gemonteerd, valt het wel weer mee. Na het bestuderen van de grootte valt vooral het robuuste van de tas op. De buitenkant is gemaakt van een sterk en waterafstotend materiaal. De zijkanten en onderkant zijn aan de binnenkant ook nog verstevigd. Het tasje wiebelt dus niet en zakt ook niet in elkaar door het gewicht van je telefoon en batterypack. Ook de ritsen zijn gelamineerd en daardoor waterafstotend. De test van een minuut onder de kraan brengt de tas niet in verlegenheid.

Touchscreen

Je smartphone kun je tegenwoordig bijna voor alles gebruiken. Op de fiets kun je ermee navigeren of gewoon je rit bijhouden. De ‘nood’ van een fietscomputer is daardoor wat minder. Met de SKS Explorer Smart hou je je telefoon in het zicht, maar kan je ‘m ook nog bedienen. Er past een smartphone van maximaal 155 x 80 x 15mm in. Nou heb ik een redelijk oude en kleine telefoon (ik geef m’n geld liever uit aan fietsspullen, vandaar). Hij is een stuk kleiner dan de aangegeven maximale grootte, maar ook deze zit er goed in door de hulp van het netje met klitteband. Het kan voorkomen dat de telefoon tijdens het rijden een beetje verschuift, maar als je het touchscreen wilt bedienen is er niks aan de hand. Heb je er nog een batterypack onder, dan zit alles net wat strakker en blijft het beter op zijn plek. Je kunt de ruimte ook opvullen met je portemonnee. Het transparante plastic reflecteert wel. Maar zit je op de fiets dan kan je het scherm goed zien.

Oranje binnenkant

Oranje zit natuurlijk in het logo van SKS verwerkt, maar ze gebruiken het ook aan de binnenkant van het tasje zodat alles erin goed zichtbaar is. Het werkt in ieder geval een stuk beter dan een zwarte binnenkant. De binnenkant bereiken kan met de dubbele ritjes. Je hoeft dus niet de hele afstand van de rits af te leggen. De vorm van het tasje is een afgeronde rechthoek. Heel soepel zijn de hoeken voor de rits daarom niet. Het valt vooral op bij het opendoen dat er een knik zit. Nog een puntje voor de rits is dat deze langs de kant van de stuurpen open moet. Logisch anders kan het tasje niet open kantelen. Maar heb je veel spacers dan kan het zijn dat je een beetje moet friemelen met de ritsen ze er langs te krijgen. Je kan er ook voor kiezen om het tasje iets meer naar achteren te plaatsen.

Aan de voorkant is het tasje bijna 12 centimeter hoog, dus bij veel fietsen zal de rits in de open ruimte zitten. De binnenkant van het hoofdcompartiment loopt in hoogte af van 7 naar 5 centimeter. De breedte gaat van 4 naar 8,5 centimeter. En de lengte is 18 centimeter. Genoeg ruimte voor een aantal repen, gelletje. Of voor je portemonnee, sleutel en minitool. De extra grootte maakt het niet het meest strakke tasje voor aan je fiets. Of lichtste (214 gram). Maar het is wel een stuk praktischer, want je kunt er gewoon meer in kwijt. En met de prijs van € 29,99 betaal je zeker niet meer dan de kleinere tasjes van de concurrentie.

Details

SKS Explorer Smart
Afmetingen in mm: 200 x 100 x 110 mm
Inhoud: 1,35L
Gemeten gewicht: 214 gram
Adviesprijs: € 29,99
Meer info via SKS

Conclusie

Het lijkt soms wel of fietsers uren over zadeltasjes kunnen discussiëren. Ik denk dat hetzelfde mogelijk is bij dit bovenbuistasje. Net als een zadeltas is het niet heel sexy. Maar focus je op het praktische dan is de Explorer Smart een goede kandidaat voor een biketrip. De tas is waterafstotend en stevig, je kunt er voldoende in kwijt en je hebt je telefoon in het zicht om te navigeren. Slimme features zoals plek voor je batterypack en het afneembare bovencompartiment maken het een goed doordacht product.