Soms heb je in het voorjaar het gevoel dat het mooie weer nu echt is aangebroken! Je denkt al aan een korte broek en korte mouwen. Maar als je de volgende ochtend wakker wordt, regent het toch weer. Zucht. Dit voorjaar lijkt nog wel wisselvalliger dan andere jaren. En dan moet je je wapenen tegen de regen. Om je achterkant op de racefiets droog te houden, zijn er voldoende spatbordjes die je er makkelijk af haalt en erop kunt zetten. Voor de voorkant zijn de oplossingen wat minder dik gezaaid. Maar iedere fietser weet dat het opspattende water van je voorwiel je schoenen behoorlijk kan doorweken. SKS heeft voor de voorkant wel een spatbordje. De S-Board is een spatbord die je monteert met twee rubberbandjes op de voorvork van je fiets.

Bescherming
De S-Board is een kort spatbordje die met een driehoeksconstructie zijn stevigheid krijgt. De driehoek is er ook om het spatbordje te kantelen, zodat het spatbord netjes het wiel volgt. Je kunt het spatbord kantelen door de inbussen los te draaien. Tussen het spatbord en de voorvork zitten twee rubbersleufjes die om de vorm van de voorvork heen gaan. Het rubber is om de voorvork te beschermen en het ruwe van het rubber moet het spatbord ook op zijn plek houden. In de verpakking zit trouwens ook nog doorzichtig beschermfolie voor je voorvork. Die plak je op de plek waar je het spatbord vastzet, zodat er zeker geen krassen op je voorvork achterblijven.

Rubberbandjes of tie-rips
Het vastzetten doe je met de rubberbandjes. Je kunt het rubberbandje afknippen, zodat je geen loshangend rubbertje hebt. Maar als je hem op meerdere fietsen wilt gebruiken moet je natuurlijk wel opletten dat je hem niet te kort afknipt. Als je bang bent dat hij wordt gestolen, kan je hem ook vastzetten met tie-rips. Er zitten gleufjes waar twee tie-rips doorheen kunnen. Het spatbord is breed genoeg voor banden tot 38 mm. Dus ook geschikt voor de meeste gravelracers. Met een gewicht van 93 gram is de gewichtsstraf niet heel groot. En met een prijs van € 14,99 is de prijs zeer schappelijk.

Snel gemonteerd
Het vastzetten gaat snel en makkelijk. De twee houders duw je makkelijk uit elkaar, zodat ze op de juiste breedte zitten van je voorvork. De hoek van de sleufjes blijven wel in één positie staan. Dus als je een hele brede voorvork hebt, lijnen de sleuven niet lijnrecht met de voorvork omdat hij iets uiteen gaat staan. Hij past wel doordat het rubber voor speelruimte zorgt, maar het kan in zo’n geval strakker. De bandjes trek je snel om de voorvork heen. Gemonteerd ziet het spatbordje er strak uit: hij volgt mooi de band. Op het einde loopt hij van de band weg om zo meer water op te vangen. Het spatbordje is net lang genoeg om voldoende opspattend water tegen te houden.

Zit goed vast
Tussen de voorvork en het spatbord zit voldoende rubber, zoveel dat de beschermfolie eigenlijk overbodig is. Maar het is toch netjes dat het wordt meegeleverd. Net als de inbussleutel om de hoek van het spatbord in te stellen. Als het spatbord vastzit, blijft hij netjes op zijn plek. Als je er tegen aanstoot of de fiets laat stuiteren blijft hij netjes op zijn plek. Dus tijdens het rijden blijft hij ook netjes op zijn plek. Ben je van plan om over wat slechter terrein te rijden, dan kan je overwegen om tie-rips te gebruiken, mocht je bang zijn om hem te verliezen.

Details
SKS S-Board Spatbord
Lengte: 390 mm
Maximale bandbreedte: 38 mm
Gewicht (zelf gemeten): 93 gram
Adviesprijs: € 14,99
Meer info via SKS

Conclusie
In een ideale wereld, hebben we altijd mooi weer als we op de fiets springen. In Nederland gaat dat nooit lukken, dus moet je oplossingen zoeken. Een spatbordje kan het fietsen over nat wegdek een stuk aangenamer maken. Het S-Board spatbord van SKS is een klein spatbordje dat je comfort op de fiets net wat hoger maakt doordat het opspattend water tegenhoudt. En hij staat ook nog eens redelijk strak op de fiets. Het monteren is eenvoudig en het extra gewicht is te overzien. De prijs € 14,99 maakt het de investering in ieder geval waard.