De Crux is al jaren de cyclocrossfiets van Specialized en voor komend seizoen is de Crux Expert weer toegevoegd aan het assortiment. Het gehele assortiment bestaat uit drie carbon modellen (het Elite model is komend seizoen niet beschikbaar voor de Benelux) en een aluminium model. De Crux Expert komt onder de S-Works uitvoering.

Carbon
Qua geometrie is er voor komend seizoen niets veranderd ten opzichte van de Crux van afgelopen winter. Een frame van slechts 900 gram met afgevlakte bovenbuis en scherpe balhoofdhoek voor strak stuurgedrag. Flatmount schijfremmen, tot 42mm clearance en steekassen. Wat wel is veranderd zijn de kleuren. Knal geel met rood/oranje maakt dat je deze Crux niet kan missen. De Expert uitvoering is afgemonteerd met een SRAM Force 1 groep en een Praxisworks Zayante carbon crankset. Hierop zit een directmount 40-tands voorblad gemonteerd. Een carbon S-Works zadelpen en een aluminium combinatie van stuur en stuurpen. Standaard wordt de fiets afgeleverd met een Specialized Expert zadel. In mijn geval, en zoals op de foto’s, is dit vervangen door een Power zadel. Het totale gewicht van de Crux Expert (maat 52) met Roval C38 wielen is 7,72 kg. Voor de wedstrijden zal ik de Crux uitrusten met de CLX 32 tubewielen van Roval. Met deze wielen (zoals op de foto hieronder) komt het gewicht op slechts 7,1 kg.

Roval C38 wielen
Niet alleen nieuw onder de Crux Expert, maar ook nieuw in het assortiment van Specialized, zijn de Roval C38 full carbon clincher wielen. Ze vallen direct op in de fiets met de 38mm hoge tubeless velg. Bij aflevering van de fiets zijn er binnenbanden gemonteerd, maar tubeless toebehoren wordt meegeleverd. De naven zijn de DT Swiss 350 naven en het monteren van de schijf gaat met behulp van centerlock. Beide wielen hebben 24 spaken, waarbij het voorwiel aan de niet-schijf kant, radiaal is gespaakt. De spaken komen eveneens uit de DT Swiss fabriek en het totale opgegeven gewicht van een set C38 wielen is 1560 gram. De matte carbon velg heeft subtiele glossy Roval logo’s op de velg.

Eerste indruk
Wow! Dat was letterlijk de eerste indruk. De kleur spat van het frame en de overgang van knal rood/oranje naar geel geeft een gaaf effect. Doordat het frame en de geometrie gelijk zijn gebleven ten opzichte van de Crux Elite 2018 zullen de rij eigenschappen ook gelijk blijven. Althans, dat was mijn eerste gedachte, en deels is dat ook waar. Kanttekening daarbij is dat ik afgelopen jaar een Crux Elite reed met full carbon Roval CLX 32 wielen, in tegenstelling tot de standaard aluminium wielen. Het comfortabele, stabiele frame heeft een enorm strak stuurgedrag. De full carbon C38 wielen smoelen goed, bollen soepel en grijpen snel aan dankzij de DT Swiss 350 naven. De combinatie van carbon wielen met de 12 mm steekassen zorgen voor een stijve combinatie. Neem daarbij de full carbon crankset van Praxisworks en je hebt het gevoel dat er nergens krachten verloren gaan. De fiets reageert direct en snel en de compacte geometrie zorgen ervoor dat je de fiets lekker door de bocht kan ‘gooien’. Het schakelen gaat met de Force 1 groep van SRAM en dat gaat toch even wat zwaarder dan de Rival 1. De werking is gelijk maar de Force 1 groep voelt een stuk degelijker. Qua remmen zit er geen merkbaar verschil in, maar tijdens schakelen merk je dat dit zwaarder gaat en dat er geen speling zit op de shifter.

Specificaties:
Frame: Specialized Crux Expert
Wielen: Roval C38 full carbon
Banden: Specialized Tracer Pro tubeless
Groepset: SRAM Force 1 Hydro disc
Achterderailleur: SRAM Force CX1
Crankset: Praxis Zayante Carbon
Kettingblad: Praxis Wave Tech 40T direct mount
Zadelpen: S-Works
Stuurpen: Specialized Pro SL aluminium
Stuur: Specialized Expert Shallow Drop aluminium
Gemeten gewicht: 7,72 kg (maat 52)
Prijs: € 4599,-
Meer info via Specialized

Overige modellen
S-Works Crux Di2 – € 8999,-  (zie foto onderaan)
Specialized Crux Expert – € 4599,- (ons model)
Speclialized Crux Sport – € 2999,-
S-Works Crux frameset – € 2799,- (zie foto onderaan)
Speclialized Crux E5 aluminium – € 1799,- (zie foto onderaan

Roval C38 full carbon wielset
DT Swiss 350 naven
Prijs: € 1199,-

Conclusie:
De Crux Expert komt net onder de S-Works uitvoering maar doet nauwelijks onder voor het topmodel. De degelijke en stevige SRAM Force 1 groep zorgt voor goed schakel- en remwerk en de Roval C38 wielen maken de fiets qua looks echt af. Naast de looks bieden de C38 ook een stuk stijfheid waardoor je niet alleen merkbaar directer kan aanzetten, maar ook strak de bocht door kan. De Praxisworks carbon crank doet er qua stijfheid nog een schepje bovenop en dat maakt dat deze fiets de naam ‘Expert’ eer aan doet. De prijs is met € 4599,- stevig maar daarvoor krijg je een fiets die qua prestaties en afmontage ook prima als topmodel bestempeld had kunnen worden. Dit is inclusief de full carbon wielset, die eveneens los te verkrijgen is voor € 1199,-.

S-Works CruX frameset 2019
S-Works CruX 2019
Specialized CruX Sport E5 Aluminium 2019
Specialized CruX Sport E5 Aluminium 2019