Als we het over Specialized hebben denken we al snel aan de fietsen, schoenen of helmen. Maar daarnaast heeft het Amerikaanse merk ook fietskleding en accessoires. Vandaag duiken we in de producten die gemaakt zijn van de stof neopreen. In het assortiment zien we vier artikelen die gemaakt zijn van neopreen: drie verschillende soorten overschoenen en een setje handschoenen. Wij rijden met de hoge overschoenen en de handschoenen en testen deze uiteraard in weer en wind.

De stof neopreen wordt veel gebruikt in de watersport, zo worden er onder andere duikpakken en wetsuits van gemaakt. Het materiaal kan dus goed tegen water, zowel aan de binnen- als buitenkant. Maar let wel op, volledig waterdicht is neopreen niet. De stof is vooral heel goed in het afstoten van water. Het synthetische rubber kan goed stretchen en verder is de stof ook nog ademend. Een ideale stof voor fietskleding in natte omstandigheden zou je dus kunnen zeggen.

Lange overschoenen

In de verpakking zien de overschoenen er een beetje koddig uit, want ze zijn een stuk langer dan ‘normale’ overschoenen. Specialized heeft drie types neopreen overschoenen: als eerste zijn er de toecovers, eigenlijk een halve overschoen die over de voorkant van je schoen valt maar niet je volledige voet beschermt tegen nattigheid. Dan is er de ‘normale’ variant, die tot halverwege je onderbeen komt. Wij testen de laatste variant, en die komt tot net onder je knie. Deze overschoenen moeten je onderbenen volledig drooghouden en daarnaast is het ook een extra laag, die je ook wat warmer zal houden tijdens het fietsen.

Zoals gezegd komen de overschoenen qua lengte tot net onder je knie, en ik ben benieuwd hoe dat er op de fiets uit gaat zien. De overschoenen hebben geen rits maar door de elastische stof is dat voor het aantrekken geen probleem. De naden zijn dichtgetaped zodat er niet alsnog water binnen kan dringen en je sluit de overschoenen aan de onderkant met een klittenbandsluiting tussen de hak en het schoenplaatje.

Aan de bovenkant klemt de overschoen om je kuit en om het naar beneden schuiven te voorkomen zit er aan de binnenkant nog een anti-sliplaag. De binnenkant is voorzien van een fleecelaag, en die is bedoeld om je voeten naast droog ook warm te houden. Op de bovenkant staat het kenmerkende logo van Specialized in een reflecterende, grijze kleur en verder zijn de overschoenen lekker simpel qua design. De overschoenen zijn verkrijgbaar in de maten XS/S (36-39), M/L (40-43) en XL/XXL (44-47) en kosten € 100,-.

Strakke handschoenen

De handschoenen zitten strak om de handen en dat voelt prettig aan. De stof voelt nog wat stug aan en moet nog iets rekken om flexibeler te worden. Doordat de handschoenen niet gevoerd zijn is de stof vrij dun en hou je de feeling met het stuur en dat voelt natuurlijk aan. Schakelen en remmen voelt vrijwel hetzelfde aan als zonder handschoenen. Natuurlijk merk je dat je handschoenen draagt, maar het ziet niet in de weg. Alle naden zijn dichtgetaped zodat ook hier geen water doorheen kan komen.

Rondom de pols zit een fleecestof en in de handpalm heeft de handschoen een soort piepkleine balletjes, wat voor grip moet zorgen. Door de rekbare stof is het aan- en uittrekken eenvoudig. Qua looks vind ik de handschoenen er keurig uitzien, lekker eenvoudig qua design en het logo van Specialized staat er netjes op. Door de toegepaste Wiretap technologie is het mogelijk om touchscreens te bedienen. De verkrijgbare maten zijn S, M, L en XL en de verkoopprijs is € 60,-.

De regen in

Mijn ervaring met neopreen artikelen is dat je – naast de goede waterdichtheid – snel gaat zweten, en ik ben benieuwd hoe dat met deze producten van Specialized gaat zijn. Omdat de overschoenen zo lang zijn en geen rits hebben, trek ik deze eerst aan over mijn lange broek voordat ik mijn fietsschoenen aantrek. Omdat de stof behoorlijk elastisch is kost het niet veel moeite om de overschoenen tot net onder je knie te krijgen. Als je de overschoenen om je fietsschoenen hebt gevouwen maak je ze aan de onderkant vast met klittenband.

Ik droeg de overschoenen over een zwarte broek en daardoor valt de lengte niet op, want die valt weg in de broek. Belangrijk om te noemen is dat de overschoenen niet afzakken, dat komt door de anti-sliplaag en de strakke fit rondom mijn kuiten. Qua looks is het dus zeker geen gek gezicht, en qua comfort ben ik heel enthousiast. De overschoen is lekker warm en door de lengte blijft je onderbeen volledig droog. Na fietsen in de regen merk je bij het uittrekken van de overschoen pas dat je wel gezweet hebt, maar tijdens het fietsen heb je dit niet door. Belangrijkste is dat je voeten droog blijven. Enige aandachtspunt zijn even de ventilatiegaatjes aan de onderkant van je zomerschoen, mocht je daarmee fietsen. Die moet je in de regen dan even afplakken. Maar niet alle schoenen hebben deze gaatjes in de zool.

De handschoenen zijn dus lekker dun en tijdens het fietsen vind ik dat heerlijk. Je hebt de controle in je vingers en alles voelt niet ineens anders aan. Je merkt wel dat de handschoenen niet gevoerd zijn, en daarom zijn ze vooral geschikt voor natte omstandigheden. De Wiretap technologie om een touchscreen te gebruiken werkt goed en na een paar ritten is de stof wat gerekt en daardoor ook wat flexibeler geworden. Ik draag de handschoenen het liefst in natte omstandigheden rond de 5 – 10 graden.

Conclusie

Om een compleet beeld te geven benoem ik ook nog even de prijzen van de andere overschoenen: de toecovers kosten € 40,- en de ‘normale’ overschoenen kosten € 80,-. De overschoenen zijn echt bedoeld voor natte fietsritten. Bijvoorbeeld als het regent, maar ook als de ondergrond nog nat is waardoor je veel opspattend water hebt. Qua temperatuur zijn de overschoenen geschikt voor winterse temperaturen net boven het vriespunt. Je voeten blijven warm en droog met deze overschoenen.

De handschoenen zijn ook bedoeld voor natte omstandigheden, maar omdat deze niet gevoerd zijn doe je deze eerder aan met wat hogere temperaturen. Ik draag de handschoenen bij voorkeur met temperaturen tussen de 5 – 10 graden. Uiteraard is dit persoonlijk en kan dit per persoon verschillen. De producten hebben een nette prijs en zijn wat mij betreft een goede toevoeging aan je fietskledingcollectie, zeker als je geregeld in de regen fietst.

via Specialized.