De collectie van Sportful is ruim, zo niet heel ruim. Er zijn niet alleen veel designs, maar ook veel kleuren. Voor één shirt uit de collectie is de kleur extra bijzonder. Het gaat om de Monocrom jersey. Voor het shirt kan je kiezen uit zes verschillende kleuren. Maar dat is niet wat deze jerseys zo bijzonder maakt, nee dat is de manier waarop de kleur is aangebracht op het shirt. Een manier waardoor ieder exemplaar uniek is.

Eén kleur, verschillende tinten
De Monocrom jerseys zijn zoals de naam doet vermoeden allemaal in één kleur. Maar toch zie je allemaal net wat andere kleurtinten op het shirt. Dat komt omdat de verschillende stoffen van het shirt allemaal in dezelfde kleur worden ‘gedompeld’. En omdat iedere stukje materiaal van het shirt de kleur net ietsje anders opneemt, krijg je die verschillen. Maar zelfs op hetzelfde stukje stof heb je kleurafwijkingen. Soms heb je een iets lichter of donker stukje, omdat de kleuring daar iets minder heeft gepakt. Maar allemaal heel subtiel.

Een stoere look
Het resultaat is dus dat ieder shirt uniek is. Ook leuk is dat het shirt zo ook een iets stoerdere look krijgt. Ik moet aan verschillende dingen spontaan denken bij het shirt. Een klein beetje aan de jeans die nu te koop te zijn, waarvan je aan je oma moet uitleggen dat het zo hoort en dat het niet versleten is. Maar ook een stoel met suède bekleding, die van kleur verandert als je er met je hand overheen gaat. Die kleurvariaties lijken een beetje op de look van de Monocrom jerseys. Het blijft natuurlijk een fietsshirt, maar met een vleugje nonchalant.

Technische up-to-date
Maar er is meer dan alleen het verfproces. Technisch is er nog steeds aan de wielrenner gedacht. De voor- en achterkant zijn luchtig gehouden met ventilatiegaatjes. Aan de zijkanten en aan het uiteinde van de mouwen zitten dichter geweven stoffen, zodat daar meer flex zit. Het shirt sluit mooi aan op je lichaam. Maar de pasvorm is ietsje relaxed: het is geen racefit maar iets meer comfort. Dat sluit mooi aan op de looks van het shirt, die ietsje meer casual zijn. Net als de rits die van kaal metaal is, zoals je die kan tegen komen op je vest of broek die je dagelijks draagt.

Aan de achterkant zitten drie zakjes, maar zonder een rits. Aan de onderkant van het shirt, zit een dikke griprand die bestaat uit allemaal kleine bolletjes aan de binnenkant. Die griprand zorgt ervoor dat het shirt niet omhoog kruipt. Bij de mouwen zit er een strook van de flexibele stof en sluit strak om je arm om opkruipen te voorkomen. Al moet je bij je mouwen ook niet verwachten dat het racefit-strak zit. Het shirt is dus technisch up-to-date, ook al proberen de looks je op een ander gedachte te brengen.

Conclusie
De prijs voor het shirt is € 100,- en zit daarmee in de lijn van de andere jerseys van Sportful. Het shirt is te koop in de volgende zes kleuren: zwart, grijs, groen, blauw, geel en oranje. Als ik het shirt moet samenvatten, dan zeg ik dat de jersey een combi is tussen technisch en casual. Ik vind het in ieder geval een geslaagde combo: comfort en functioneel tijdens het fietsen, maar de looks net even anders dan anders.

Meer info via Sportful