Sportvoeding is hartstikke belangrijk voor, tijdens en na het fietsen. Het moet natuurlijk voedzaam, lekker én makkelijk eetbaar zijn. SupQ Nutrition heeft een breed assortiment aan sportvoeding met onder andere gels, repen en isotonic drinks. Wat opvalt is dat de energy bars vegan zijn en dat de verpakking van de gels lekker plat is. Het merk SupQ Nutrition is sponsor van de pro-continentale wielerploeg Bingoal Pauwels Sauces WB – waar YouTuber Bas Tietema dit seizoen onder contract was – en van gravelrijder Ivar Slik.

Gels

De gels zijn verkrijgbaar in 3 smaken: blueberry, peach en cola. De smaak cola bevat ook cafeïne, voor extra focus en concentratie. Verder bevat de gel behoorlijk veel koolhydraten in vergelijking met andere gels, namelijk 40 gram per gel. Zeker als je moeite hebt om te blijven eten tijdens langere of intensievere ritten is een gel met een hoge hoeveelheid koolhydraten perfect om toch je energielevel aan te vullen. Je opent de gels met een draaidop waarmee je de gel eventueel ook weer af kan sluiten.

Vegan repen

Bij de energy bars heb je een grotere hoeveelheid smaken. Van banana, chocolate of vanille tot salty caramel peanut butter of raspberry. De repen zijn opgedeeld in smaken op basis van amandel en haver. Ook opvallend en zeker niet onbelangrijk is dat alle repen vegan zijn. Twee smaken bevatten ook ketonen van frambozen, wat volgens SupQ Nutrition zorgt voor een ‘complete’ reep. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat de toegevoegde waarde van ketonen – een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt bij het verbranden van vet – moeilijk op waarde te schatten is en dat er in het profpeloton al meerdere malen gepleit is voor een verbod op ketonen.

De repen op basis van amandel bevatten per reep zo’n 25 gram koolhydraten. De repen op basis van haver bevatten meer koolhydraten, rond de 31 gram per reep. Als je uitgaat van een opname van 1 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht bij langere ritten kom je dan toch al snel uit op twee repen per uur. Natuurlijk verschilt dit per persoon en heeft dit ook te maken met je persoonlijke ervaring. Verder heeft SupQ nutrition ook een proteïne bar in de smaak vanille voor het herstel na een fietsrit of wedstrijd. Deze reep bevat 15 gram eiwitten.

Isotonic voor in je bidons

De isotonic is gemaakt om koolhydraten en elektrolyten aan te vullen die verloren zijn gegaan tijdens de inspanning. Het product is verkrijgbaar in de smaken lemon, red fruits en peach. Per bidon van een halve liter krijg je met 35 gram isotonic ruim 30 gram koolhydraten binnen. Persoonlijk vind ik het altijd fijner om wat minder te gebruiken, zodat je de isotonic meer als voedzame dorstlesser gebruikt.

Makkelijk eetbaar

Qua structuur zijn de repen makkelijk eetbaar. De repen op basis van amandel hebben iets weg van marsepein en zijn dus wat zoetig, maar zeker niet té. De haverrepen zijn net iets grover, en zeker de chocolade variant neigt naar hartig. Een lekkere toevoeging als je geen zoetekauw bent. De gels zijn behoorlijk zoet en vullend en smaken eigenlijk zoals je verwacht op basis van de smaak. De cola variant is wat minder zoet en je proeft ook de ‘prik’ van cola.

Conclusie

De gels kosten € 2,25 en de repen zijn verkrijgbaar voor € 1,99. De bussen Isotonic zijn er vanaf € 17,50. In combinatie met de smaak is dit merk zeker het proberen waard, maar dit blijft altijd persoonlijk. Over smaak valt niet te twisten!

Meer info via SupQ of de verdeler van SupQ, Carbonbike.