Als je wordt gevraagd wat je favoriete eten is, dan heeft bijna iedereen wel een antwoord. Diegenen die geen antwoord kunnen geven, vinden vaak van alles lekker en kunnen dus niet kiezen. Met sportvoeding is het niet anders. Of je hebt een of twee favorieten of je kan niet kiezen en eet van alles.

Dus toen wij een sportvoedingspakketje van het Duitse Xenofit kregen was ik benieuwd of dit een van mijn favorieten zou worden of niet. De eerste indruk krijg je altijd van de verpakking en eerlijk is eerlijk, de verpakking van Xenofit is niet de meest sexy verpakking die je kan bedenken. Het ziet er in mijn ogen een beetje gedateerd uit en spreekt mij persoonlijk als sporter niet echt aan. Maar beoordeel sportvoeding niet naar zijn verpakking. Het belangrijkste van sportvoeding is dat het energie geeft en net daaronder komt voor mij de smaak. En daarbij verraste Xenofit mij toch wel aangenaam.

Eerst maar iets over de achtergrond van Xenofit. Gevestigd in Tutzing maakt Xenofit al zo’n 30 jaar sportvoeding. Ze hebben dus best wel ervaring en de producten voor sporters zijn repen, gels, supplementen en dranken. Zo’n beetje alles wat je als wielrenner nodig hebt.

Repen
De repen zijn er in 6 smaken (ananas-wortel, abrikoos, banaan, passievrucht, chocolade-noot en bosbes). De repen wegen 68 gram en onze reep bevat 245 kcal. Per smaak verschillen de waarden minimaal en in ons pakket zat de ananas-wortel versie en die is erg lekker. Nu is lekker nogal subjectief dus met wat meer uitleg smaakt de reep duidelijk naar Ananas maar niet op een chemische manier. De smaak is lekker licht aanwezig waardoor je de reep makkelijk eet zonder dat hij zwaar valt. De structuur is gemiddeld wat zoveel inhoudt dat hij niet te los is, maar ook niet te vast waardoor je moet blijven kauwen. Precies goed naar mijn smaak. Adviesprijs: € 1,80.

Gel
Er zijn twee verschillende gelletjes, een grote (60 ml en 103 kcal) in de smaken cola, passievrucht, sinaasappel, bosbes en maté-citroen. De kleine gel (25 ml en 69 kcal) is er in de smaken citrus-mix, passievrucht en rode bessen. Alle gels zijn lactose- en glutenvrij en ook geschikt voor veganisten en vegetariërs. Alleen de cola versie bevat cafeïne. Voor de smaak geld hier hetzelfde als bij de reep. Die is niet overheersend maar toch duidelijk fruitig. Ook is de vloeistof niet dik waardoor je het zonder water kan gebruiken, maar ook niet te dun waardoor het te waterig voelt. Weer de gulden middenweg. Adviesprijs grote gel: € 1,95. Adviesprijs kleine gel: € 0,99.

Sportdrank
Van de sportdrank heb je de competition dranken voor tijdens het sporten en de na-het-sporten dranken met vooral mineralen. Van deze laatste kregen wij de bloedsinaasappel smaak. Deze mineral energy drank (zakje voor 500 ml, 132 kcal) zijn naast gluten- en lactosevrij ook nog eens fructosevrij, mocht je daarnaar op zoek zijn. Het wordt een beetje eentonig, maar ook hier is de smaak erg uitgebalanceerd. Als je de verhouding aanhoudt die Xenofit adviseert dan zit er een lekkere smaak aan het water zonder te overheersen. Je kan met poeder natuurlijk een beetje spelen door iets meer of juist minder te gebruiken, al beïnvloed je daarmee wel de hoeveelheid stoffen die je aan het water toevoegt. Naast de sportdrank zoals hierboven genoemd, is er ook nog een lichte versie met in verhouding minder koolhydraten. Adviesprijs Mineral Energy 10 x 500 ml: € 8,90.

Leuk om een, voor mij, nieuw merk sportvoeding te leren kennen die dan verrassend lekker smaakt. Als de verpakking iets moderner zou zijn, zou je in de winkel ook de wielrenners die het merk nog niet kennen makkelijker kunnen overhalen, al is de adviesprijs heel schappelijk. De kenners kijken door die verpakking heen. Houd je van sportvoeding met een uitgebalanceerde smaak, niet te heftig en zeker niet te laf, dan zou ik zeker Xenofit eens proberen.

Meer informatie over alle ingrediënten vind je bij Xenofit