Het ligt een beetje aan de thuissituatie, maar een fietstrainer in de woonkamer kom je toch niet heel vaak tegen. Voor een fietstrainer geldt dat hij vooral functioneel moet zijn en het ontwerp volgt vaak later. Dit zogeheten form follows function ontwerp van de verschillende fietstrainers is mooi op zijn eigen manier, maar niet voor de woonkamer. Daarom staan de fietstrainers vaak in de hobbykamer of liggen ze ingeklapt onder het bed.

Clean design
Met de Elite Fuoripista is dat net een iets ander verhaal. Voor de Fuoripista heeft Elite met het designbureau Adriano samengewerkt om een smartbike fietstrainer te ontwikkelen die wel als een object of desire wordt beschouwd. Dit ontwerpbureau, opgericht door de broers Adriano, heeft al de nodige prijzen op hun naam staan. En flink wat patenten, want innoveren en onderzoeken is iets wat ze graag doen bij ontwerpen. Het resultaat is een trainer niet gemaakt van de standaard materialen, maar een trainer gemaakt van glas, hout en glimmend metaal. En hoewel je met een beetje fantasie de trainer ook kunt beschouwen als een luxe hobbelpaard, mag je hem echt beschouwen als een kunstwerk voor de woonkamer. Voor fietsliefhebbers, maar met een beetje overtuigingskracht ook voor niet-fietsers.

Vanaf de zijkant is er geen spoortje elektronica te bespeuren. En de fietstrainer doet dan ook wat analoog aan, maar hij is alles behalve analoog. De fietstrainer werkt op een accu, waardoor je ook geen kabels ziet lopen, waardoor je een nog cleaner design krijgt. Hoe lang de batterij mee gaat, is niet bekend. In het houten blok aan de voorkant zit een display verwerkt met de trainingsfuncties. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om een tablet voor de trainer te plaatsen met een tablethouder. En met de draadloze verbindingen zoals ANT+ en Bluetooth Smart heb je de nodige connecties voor softwareprogramma’s zoals Zwift. Ook geeft de trainer de snelheid en cadans weer. Voor een nauwkeurige training is er een ingebouwde powermeter met een afwijking van 2,5% in de plus en min.

Prijzig
Een mooiere fietstrainer dan de Elite Fuoripista ga je niet snel vinden, al hebben we al eerder enkele bijzondere trainers besproken hier op het blog. En het overtuigen van je partner om de fietstrainer in de woonkamer te plaatsen zal ongetwijfeld een stuk makkelijker gaan. De prijs is nog niet bekend maar op Eurobike hoorden we dat je moet denken aan minimaal € 12.000,-  Dit zal het overtuigen van jezelf of je partner om de trainer aan te schaffen toch iets lastiger maken.

Via Elite