Heel veel merken racefietsen zijn bekend bij een kleine groep liefhebbers maar vaak niet bij de grote groep wielerliefhebbers. Daarom nu even iets over Stoemper.

De naam doet vermoeden dat de fietsen uit Nederland of België komen. Want volgens Onze Taal betekent stoempen:

Stoempen is een wielerterm. Wie stoempt, fietst puur op kracht en doorzettingsvermogen. Sierlijk is het over het algemeen niet: een stoemper zwiept en schudt nogal. Het van oorsprong Vlaamse stoempen hangt samen metstampen ‘de voet met kracht neerstoten’: wie stoempt, stampt op de pedalen. Een vergelijkbare klinkervariatie is te zien bij stoemp ‘stamp(pot)’.

Maar niets is minder waar. Stoemper is een kleine framebouwer die stalen en aluminium racefietsen maakt en komt uit de Verenigde Staten (Springfield, Oregon). Naast racefietsen kom je de Stoemper fietsen ook tegen op de baan en tijdens cyclocross wedstrijden. Het doel is om snelle fietsen te maken met een Belgisch DNA (ah… daar komt de link met het woord Stoemper terug). Het heeft een beetje hetzelfde gevoel als ik krijg bij de Ritte fietsen en hun mannen, alleen maakt Ritte de frames niet zelf.

De fietsen zien er heel clean uit en hebben een hoog “cool” gehalte. De modellen van de fietsen hebben jongensnamen. Zo is er de Ronny, een aluminium crosser met schijfremmen. Triple Butted 7000 aluminium om precies te zijn. Een BB30/PF30 bottom bracket. En met een blauw oranje kleurstelling zit het geheel er erg gaaf uit!

Dan is er de Eddy, een stalen cyclocrosser; Darrell, een aluminium racefiets met een Enve voorvork… ; en de Taylör, een stalen racefiets. Allemaal plaatjes… kijk maar hieronder.

De Darrel en Ronny (de aluminium fietsen) framesets kosten $ 2399,- inclusief voorvork.
De Taylör en Eddy (de stalen fietsen) framesets kosten $ 1999,- inclusief voorvork.

Oh en ze worden door Stoemper met de hand gemaakt, in de kleur die je leuk vindt, in overleg met de jongens daar.

Hieronder eerst de Ronny, dan de Darrel. Daarna de Eddy en de Taylor. En dan nog enkele kleurvoorbeelden uit de praktijk. Rijdt er iemand hier met een Stoemper? We zijn benieuwd?

stoemper-ronny-racefiets stoemper-ronny-racefiets2

stoemper-darrell-2 stoemper-darrell-racefiets

stoemper-eddy-cx stoemper-taylor

stoemper-groen stoemper-bruin stoemper-paars