Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de wielen kosten nog steeds € 1800,-. Maar dat is toch al gauw € 500,- goedkoper dan de minst dure set die Enve tot nu toe aanbood. Met de Foundation serie hebben ze drie (beter) betaalbare wielsets gemaakt met de belangrijkste technieken van Enve. Doel van deze serie is het aanbieden van een top wielset in de prijsklasse onder de topmodellen. Zoals ze het zelf omschrijven passen deze wielset perfect bij renners die tevreden zijn met een Ultegra, Force of Record groepset.

Gevormde spaakgaten en ratchet-naaf

Een van de eigenschappen van de Enve Foundation wielen zijn voorgevormde spaakgaten. Hiermee worden de carbon vezels zo gelegd dat de gaten al in de velg aanwezig zijn en er niet geboord hoeft te worden. Dit zorgt voor meer stevigheid rondom de nippel en kan de spaak onder hogere spanning worden gemonteerd. Als er gaten in carbon moeten worden geboord, onderbreek je de carbon vezel en dat heeft invloed op de stevigheid, aldus Enve. De wielen zijn disc-only en de naaf is geschikt voor centrelock montage van de schijf. De aluminium naaf komt uit eigen fabriek en heeft een 40-tands ratchet systeem. Hij lijkt op de Aluminium Enve naaf die eerder werd gepresenteerd.

Aerodynamische 45mm en 65mm wielen

De Foundation wielen hebben dezelfde eigenschappen als de SES wielen van Enve. SES staat voor Smart Enve System en deze term gebruiken ze voor de aerodynamische eigenschappen. Uit de eigen windtunnel tests kan je goed zien dat deze eigenschappen vergelijkbaar zijn met hun high-end wielsets. De velgen zijn verkrijgbaar in een hoogte van 45 mm en 65 mm en hebben een hookless profiel. Hierdoor is de kans op een stootlek en schade aan velg en band kleiner. De velgen hebben een interne binnenbreedte van 21 mm en zijn tubeless ready. Maar je kan ze ook prima met een ‘ouderwetse’ binnenband gebruiken. Met deze binnenbreedte zijn de wielen het goed te gebruiken met 25 mm of 28 mm banden. Een set 45 mm velgen weegt 1561 gram en de hogere 65mm wielen hebben een gewicht van 1641 gram.

Ook Enve Foundation voor de mountainbike

Zoals ik in de eerste alinea al schreef, bestaat de Foundation serie uit drie wielsets. De laatste wielset uit de serie is geschikt voor de mountainbike. Deze AM30 wielset heeft een a-symetrische velg met interne breedte van 30 mm. Hij is tubeless ready en verkrijgbaar in een 650b uitvoering of voor je 29-er. Ook voor deze wielset ligt de prijs op € 1800,-

Meer info via Enve

Tags: