Altijd als je denkt dat je alles al hebt gezien wordt je toch weer door iets verrast. Zo ook toen we onlangs bij Cycleyou werden geïntroduceerd bij Etxeondo (spreek uit: etjee-ondoo).
Niet helemaal onbekend, maar veel wisten we er nog niet van. Na afloop was duidelijk dat er juist wel veel over te vertellen valt en dat het niet weer een van de vele fietskledingmerken is. Hierbij een korte introductie van ze.

Spaanse woorden met de letter ‘X’ vinden hun origine negen van de tien keer in Baskenland (Euskal Herria in het Baskisch, weet je ook waar de Euskaltel ploeg vandaan komt). Een ruige en bergachtige regio dat een deel van Spanje en Frankrijk beslaat aan de westelijke uitlopers van de Pyreneeën. Wat betreft oppervlakte is het ongeveer half zo groot als Nederland. Vanuit die regio bedient Etxeondo al sinds 1976 de wielermarkt met hun kleding. De naam ontlenen ze aan het dorpje Etxeondo in de buurt van San Sebastian waar de eerste werkplaats werd gevestigd. Hierin maakte Francisco Rodrigo zijn eerste fietskleding na eerst actief geweest te zijn met haute couture binnen de modewereld. Met zijn liefde voor de sport in combinatie met zijn ervaring wilde hij exclusieve kleding van hoge kwaliteit ontwikkelen. Tot op de dag vandaag staat dit nog steeds hoog in het vaandel. Oog voor detail, werken met alleen de beste materialen, de beste leveranciers en de beste mensen.

Kleermakers
Ze worden ook geroemd om hun maatwerk. De kleding van de teams worden in de fabriek helemaal op de renners afgestemd, ook de individuele wensen. Het onderschrijft ook de cultuur bij Etxeondo. Het is een familiebedrijf dat alles dichtbij heeft gehouden waardoor ze dit soort persoonlijke eisen meteen kunnen beantwoorden. Het kantoor en de fabriek zijn slechts 100 kilometer van elkaar verwijderd. In Gipuzkoa wordt alles ontworpen, in Navarra vind de fabricage plaats. Wanneer het kantoor in Europa en de fabriek in Azië staat, kan je je voorstellen dit anders en vooral minder snel verloopt. Alles gebeurt dus in eigen huis, al meer dan 35 jaar. Sleutelfiguren in het productieproces werken al meer dan 20 jaar voor het bedrijf en hebben zeer veel ervaring. Zoals ze zelf zeggen: “We maken niet zomaar fietskleding, we benaderen het als kleermakers”.

Bekend bij ploegen en renners
Over de jaren heen heeft Etxeondo verschillende ploegen (ZOR, Seat-Orbea, Reynolds, KAS, Clas, Banesto, ONCE, Euskaltel) en profs (Tony Rominger, Sean Kelly, Miguel Indurain, Alex Zulle, Alberto Contador) voorzien van kleding. Sommige renners reizen zelfs speciaal af naar de fabriek om daar hun hoge kwaliteit zeem in de gesponsorde broek te laten naaien. Een team dat voor ons dichter bij huis staat en met kleding van Etxeondo fietst is Blanco. Ons was al vaker het mutsje van Lars Boom opgevallen, maar verder is het niet duidelijk te zien. Behalve het labeltje aan de rits zal dit ook zo blijven omdat er overal Giant op staat. Alleen in de eerste maanden was dit nog niet op alle kleding doorgevoerd. Ook het dames Rabobank team rijdt met hun kleding. Vooral in Spanje geniet Etxeondo een grote naamsbekendheid, maar daarbuiten wordt dit heel snel minder. Jammer, want Etxeondo heeft kwaliteit en design zeer hoog in het vaandel staan.

Zelf vergelijken ze zichzelf graag met Assos, om maar even het niveau aan te geven. Of dat terecht is zal snel uit één van onze tests moeten blijken die komende week volgen.

Web: www.etxeondo.com