Je moest je een weg slaan door de E-bikes en indoor trainers, maar er was gelukkig nog meer. Gravel past er eigenlijk ook wel tussen, want elk merk probeert een graantje van mee te pikken van het succes van deze ‘nieuwe’ discipline.

Nieuwe gravelfietsen in overvloed, zoals ook te zien in ons fietsenoverzicht van Eurobike, maar aan onderdelen en accessoires ook geen gebrek! Hieronder een paar dingen die we tegenkwamen.

Pirelli liet hun eerste gravelbanden zien. Hier de Cinturato Gravel M
De Pirelli Cinturato M heeft een behoorlijk grof profiel. De ‘M’ staat voor Mixed Terrain
De band is er in veel verschillende maten. In 700c van 35c, 40c en 45c. 650b in 45c en 50c.
Pirelli’s Cinturato Gravel H is voor Hard terrein.
De band heeft meer, lagere en dichter bij elkaar geplaatste noppen. Ook deze band is er in 700c x 35c, 40c, 45c en 650b x 45c en 50c.
FSA liet hun nieuwe K-Wing AGX stuur zien speciaal voor gravel. Carbon met geïntegreerde kabelrouting. Het weegt bij een breedte van 420mm 205 gram.
Het stuur heeft een compacte 115 mm drop met een korte 75 mm reach. Het is er in de breedtes 400, 420, 440 mm.
Tassenspecialist Evoc gaat ook voor bikepacking, maar niet voor lange trips. Het idee erbij is dat je wat mee mee kan nemen bij je ritten. Deze stuurtas heeft een rolsluiting aan beide uiteinden. De stuurklemmen plaatsen de tas van het stuur zodat er ruimte is voor kabels en je handen.
Uniek aan de Evoc tassen is de toevoeging van de Boa sluiting waarmee je de tassen goed vast kan zetten aan je stuur en zadelpen. De stuurtas is er in M (2,5l) en L (5l)
De zadeltas zit met een klem met Boa vast aan de zadelpen en met klittenband om de zadelrails. Deze is er in S (1l), M (2l) en L (3l). Alle tassen zijn waterbestending en zijn er in de kleuren Loam (op foto’s) en Carbon Grey.
Bovenstaande tassen zijn een goed voorbeeld van wat Evoc voor ogen heeft: extra ruimte creëren.
Shimano’s GRX gravelgroep was er natuurlijk ook met alle verschillende opties.
Het Franse Zéfal dat we vooral kennen van pompen en andere accessoires liet zien dat ze mogelijkheden hebben voor bike packers
Deze waterdichte Adventure F10 stuurtas heeft een inhoud van 10 liter
Het Japanse IRC heeft vooral naam bij het mountainbiken. Ze hebben wel wegbanden en ook voor gravel. Zoals deze Boken Plus die er in zwart en met oranje/bruine zijwang is. De band is er alleen in 650b in de breedtes 42 en 47
De Boken Plus is bedoeld voor grip en snelheid op elke ondergrond. Het gladde loopvlak is echt voor op het asfalt. De kleine gaatjes ernaast zijn voor meer grip als het nat is terwijl de grotere noppen moeten zorgen voor flex en grip op het onverharde.
De IRC Boken is er voor “mega-grip for serious extreme gravel riding”, aldus IRC.
De compound die is gebruikt voor extra grip zorgen. De band is er in de maten 700 x 36c en 40c.
Het uit Yorkshire afkomstige Restrap had drie mooie setups staan voor bike packing waarbij het onderscheid gemaakt werd in het totale volume. De Enigma op deze foto was uitgerust met “The 15-litre Set-up” met een zadeltas (zie hieronder), kleine frame-, top tube- en stuurtas.
Alle tassen van Restrap worden met het hand gemaakt in hun werkplaats in Leeds. Toch zijn de prijzen heel ok. Deze zadeltas van 4 liter kost € 57,99 bijvoorbeeld. Hij is er ook in 8l en 14l.
Dit is de 100 liter setup van Restrap. Naast tassen maken ze overigens ook nog andere accessoires voor camera’s en kleding en dergelijke.