s aerodynamica belangrijk bij bike-packen

Misschien wel het laatste waar je aan denkt als je gaat bikepacken is aerodynamica. Maar dat het wel een ding is om rekening mee te houden laat Francis Cade zien in onderstaande video.

Bikepacken in een windtunnel

De Engelse vlogger gaat met volledige uitrusting naar de windtunnel van Chris Boardman. De voormalig tijdrijder en houder van het werelduurrecord heeft zijn eigen merk en performance centre. Met hulp van twee aero-coaches gaan ze onderzoeken wat de impact is van aerodynamica bij het bikepacken. Om te beginnen gaat Cade de tunnel in met zijn fiets, zonder bepakking. Gaandeweg het onderzoek worden items als bidons en verschillende tassen aan het frame gemonteerd en bespreken ze wat de invloed hiervan is.

Wattages winnen

Tijdens de test gaan ze uit van een snelheid van 25 km/h. Met het toevoegen van verschillende tassen wordt er telkens gemeten hoeveel watt dit scheelt. Daarbij lijkt het in eerste instantie niet heel veel uit te maken met een relatief lage snelheid. De voordelen worden groter als de snelheid omhoog gaat. Maar ook op lage snelheid kan je verschillen doorrekenen in relatie tot de tijd die je onderweg bent. En in dat geval kan het verrassend veel schelen of je wel of geen tas aan je stuur hangt.

Uurtje extra slapen

Ga je komende zomer op een vakantie-trip waarbij je vooral wilt genieten, hoef je je er niet druk om te maken. Maar sta je komend seizoen aan de start van de Transcontinental, Race Around the Netherlands of een ander meerdaags ultra-event, dan kan je met behulp van deze video van Francis Cade zomaar een uurtje winnen door je tassen op een andere plek op je frame te monteren. En als dat uurtje dan een uur slaap is wil je hier waarschijnlijk wel even bij stil staan.