De bidonhouder zoals wij die nu kennen, is al zo oud als de weg naar Rome. Qua materiaal is er in de loop der jaren wel wat veranderd en ook qua design, maar de basis is toch hetzelfde gebleven. De bidon wordt omklemt en zo vastgehouden aan het frame. De laatste tijd komen er alternatieven voorbij zoals de magnetische houder van Vincero en nu ook een “bidonhouder” bestaande uit enkel twee eenvoudige boutjes van Fabric.

Eerste indruk
We kregen van Fabric deze Water Bottle (bidonhouder met bijpassende bidon) om eens te kijken hoe het allemaal werkt. De bidonhouder bestaand dus uit 2 boutjes met 2 kunststof dopjes om de uiteinden van de boutjes op een afstandje te houden. Dat is het. Als we dan naar het gewicht van deze bidonhouder kijken, kun je je voorstellen dat hier gewicht wordt bespaard ten opzichte van de “normale” bidonhouders. 7 gram, inclusief boutjes weegt deze houder!

Aan die 2 boutjes wordt de bidon bevestigt. Dat kan uiteraard niet met je normale bidon, maar met de speciale bidon van Fabric. Deze heeft 2 uitsparingen die precies over de 2 boutjes heen schuiven. Eerst maar even over het gewicht van deze bidon. Door de uitsparingen met versteviging verwacht je dat deze dan weer iets zwaarder moet zijn dan een normale bidon, zodat dit het gewichtsvoordeel van de houder opheft. Maar niets is minder waar. De weegschaal geeft exact 70 gram aan. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld de veel voorkomende standaard Tacx Shiva (500ml) die 74 gram weegt, is deze Fabric echt licht. Helemaal in combinatie met de bijbehorende bidon.

Lastig met de maatvoering is dat Fabric zegt dat hun bidon 600ml inhoud heeft. We hebben het getest met de Tacx Shiva die 500ml inhoud heeft volgens Tacx. Dan blijkt dat in de Tacx letterlijk 2 druppels meer water kan dan in de Fabric. Dat rekenen we als even groot. Maar hoe zit dat nou? We hebben het in de keuken netjes nagemeten en de Fabric bidon heeft een inhoud van 600 ml. Dat klopt dus. De Tacx Shiva heeft ook een inhoud van 600 ml. Dat klopt dus niet met de 500 ml die Tacx aangeeft. Dus de maatvoering van Tacx is wat zuinig afgesteld.

Door de kleine boutjes aan het frame geeft het je racefiets een super cleane look! Maar ook op de racefiets ziet het er met deze bidon er super clean uit. Je ziet alleen de bidon, zonder houder. Ook in de toekomst kunnen we ons voorstellen dat er allerlei vormen gemaakt gaan worden omdat je zonder “normale” houder je niet meer vast zit aan de ronde vorm. Uitwisselen van bidons onderling gaat helaas niet en je zult ook je normale bidon collectie niet meer kunnen gebruiken.

fabric-bidon5

Praktijk
Dan de belangrijkste vraag: hoe werkt het in de praktijk? Het pakken en terugstoppen van de bidon is even wennen. Omdat het net even anders gaat dan met de normale bidonhouder. Doordat de uitsparingen die om de boutjes klemmen maar aan een kant zitten, moet je de bidon ook exact zo terugstoppen. Wanneer je de bidon zou draaien in je hand, zitten de uitsparingen aan de verkeerde kant. Maar dit heeft Fabric wel goed opgelost door de vorm van de bidon. Die heeft op de plekken waar je hem vastpakt 2 grote uitsparingen met ribbels gemaakt. Hierdoor blijft de bidon een stuk beter in je hand en je hebt niet de behoefte om te draaien, want dan drinkt hij niet lekker meer. Daardoor heb je de bidon ook altijd goed in de hand om hem weer terug te stoppen. Dat terugstoppen is in het begin even goed kijken dat je bidon om beide boutjes klikt. Ik zeg inderdaad klik, want je schuift de bidon erop met aan het eind een klein klikje waar je doorheen moet drukken en vast zit hij.

Hobbels
De bidon is goed getest door Fabric dat hij niet van het frame stuitert (zie onderstaande mtb-video van Fabric). Wij hebben de bidon gevuld en de fiets op zijn kop gehouden en geschud. De bidon blijft prima zitten. Ook met stuiteren van de fiets blijft de bidon vast. Na veel testen op de weg kwamen we erachter dat tijdens het rustig toeren deze bidon gewoon blijft zitten. Maar wanneer je aan het koersen bent en op zeg maar wedstrijdsnelheid drempels neemt, je volle bidon op de schuine buis niet blijft zitten en er dan af kan vallen. Dit vinden we nog een aandachtspuntje voor Fabric.

Details
Fabric Bidon
Prijs: € 14,90
Inhoud: 600ml

Plus
+ looks
+ gewicht
+ fijne grip bidon
+ prijs

Min
– normale bidon niet uitwisselbaar
– bij drempels in combinatie met koersen, kan hij los schieten

Conclusie
Ben je op zoek naar een alternatief voor een lelijke bidonhouder? Dan is dit een hele subtiele en cleane oplossing, waarbij je ook nog eens een beetje gewicht bespaard. Het pakken en terugstoppen van de bidon is even wennen maar dat went best snel. De bidon zelf heeft een hele fijne ergonomische grip. Helaas kan je je normale bidons niet meer gebruiken met deze houder, maar voor de toekomst biedt dit wel mogelijkheden qua design omdat je niet meer afhankelijk bent van de ronde vorm van de bidons. De prijs is helemaal goed voor een bidon inclusief houder. Voordat je er wedstrijden mee wil kunnen rijden moet hij onder alle omstandigheden blijven zitten, maar dat wordt hopelijk in de toekomst opgelost.

Via Fabric

fabric-bidon3 fabric-bidon4 fabric-bidon2

En de video