Als je ergens mocht gaan wonen in Nederland omdat het er mooi fietsen is, waar zou je dan gaan wonen? Dat vroeg ik, Nathalie, me 10 jaar geleden af toen ik m’n universiteit moest kiezen. En na al die jaren woon ik er nog steeds in de leukste fietsstad van Nederland. Dit zijn een paar routes waar je geen genoeg van krijgt.

Wedren Rondje

Eén van de dingen die pelotonrijders van Nijmegen missen op dit moment is de vaste prik: Wedren op dinsdagavond. Maar ook solo rijd ik dit rondje vaak. Het is namelijk een heerlijke route die over rustige wegen gaat met een lus door Duitsland.

Hollandsch – Duitsch Gemaal

Er is een lange en een korte versie. De korte versie gaat over de Kartenspielerweg, een van mijn favoriete stukken hier in de buurt. Het is een 6 km lange rechte weg die op en neer glooit door het Reichswald. Een prachtig stukje natuur en op deze weg kom je nagenoeg alleen fietsers tegen.

Kartenspielerweg

De lange versie leidt over de St. Jansberg. Een korte intensieve klim, maar bovenaan wordt je beloond met een mooi uitzicht over Groesbeek en Klein Amerika. Beiden hebben hun finish bij het bordje Berg en Dal op de top bij Pretpark Tivoli. Vanaf daar rol je zo door naar bij Café Jos voor het beste speciaal biertje of naar ijssalon Ghianni voor het lekkerste echte Italiaanse ijs.

Strava Overzicht: Wedren Rondje Kort
Strava Overzicht: Wedren Rondje Lang

Kort Rondje met veel Korte Klimmetjes

Het is een sport geworden om zoveel mogelijk klimmetjes in zo min mogelijk kilometers rond de stad te proppen. Dit rondje is een goed voorbeeld daarvan: 423 hoogtemeters in 47 km gerekend vanaf de voordeur volgens Strava. Het zijn allemaal relatief korte klimmetjes, met daartussen genoeg vlakke wegen om weer op adem te komen. Zo kan de volgende klim weer zo hard mogelijk worden opgereden.

Ooijpolder

Deze route komt als eerste over de Beekmandaalsweg, goed bekend bij de locals maar zijn entree zit goed verstopt. Deze lijkt met gemiddeld 5.5% volgens Stava op papier misschien niet zo zwaar, maar zelf vind ik dit een van de gemenere klimmetjes in deze route. Daarna maakt de route een lusje over het Terrein van de St.Maartenskliniek, mijn huidige werkplek. Je denkt onderaan dat het een korte punch is, maar uiteindelijk kom ik buiten adem boven. Vervolgens gaat hij verder over de drie bekendere klimmen van Nijmegen: De Oude Kleefsebaan (ook wel ‘de Holdeurn’), De Van Randwijckweg en de Oude Holleweg.

Oude Holleweg

Dan komt er nog een verborgen pareltje: Vogelsang en de ‘echte’ Hohldörn. Het begin bevindt zich net ter hoogte van de Duitse grens, waar de klim stijl omhoog gaat, om vervolgens op de top uit te kijken over Duitsland en een stukje Ooijpolder. Deze klimmen zaten ook in de ‘Zeven Heuvelen Omloop” van afgelopen jaar. Ten slotte gaat de route over de Meerwijkselaan en de Zevenheuvelenweg. Hier gaat het op en neer en glooi je tussen het prachtige landschap van Groesbeek.

Strava Overzicht: Kort Rondje met veel Korte Klimmetjes

Hohldörn

Combineren en Pauzeren

De twee bovenstaande routes zijn overigens ook super goed achter elkaar te plakken. Als je eerst het korte klimrondje doet, kom je door de Ooij terug en kun je bij het Duits gemaal weer afslaan terug de Ooij in het Wedren rondje oppakken. Dan zal het een route van 80-90 km worden, maar halverwege in de Ooij heb je twee leuke plekjes waar je een pauze kan inlassen.

Vogelsang

All-time favourite van veel Nijmegenaren is Oortjeshekken. Het terras is inmiddels open, maar er zijn ook take-away opties. Laatst heb ik daar een heerlijk lunch gehaald en corona-proof opgegeten aan de Bizonbaai. Nieuw is Koffie Huis de Oude Waal, waar het buiten terras ook weer open is. Hier kijk je prachtig uit over de Oude Waal en je kunt je racefiets er goed in het zicht stallen.

Oortjeshekken

Op een steenworp afstand vanaf de route ligt ook cultureel terras de Kaaij. Als je bij het Hollands Duits gemaal bent, zie je de Waalbrug al; daaronder kun je heerlijk aan de haven zitten en genieten van een welverdiend koud biertje. Kortom, genoeg te fietsen, eten en drinken rond Nijmegen.