Fizik heeft er bij de zadels weer een topmodel bij. De Fizik Vento Argo 00 is het nieuwe paradepaardje bij de zogenaamde korte neus zadels. Dat zijn de zadels die wat korter zijn en die je steeds vaker gebruikt ziet worden door renners.

Ze hebben bij Fizik geprobeerd het zadel zo licht mogelijk te maken, maar niet ten koste van alles. Het moest natuurlijk een fijn zadel zijn om op te zitten. Met dat als uitgangspunt kwamen ze tot 134 gram voor breedtemaat 140 mm. Dat is zeker niet verkeerd als je naar de concurrentie kijkt. En dan laten we de zadels zonder zachte materialen even buiten beschouwing. Nee, dit zadel heeft een padding waar je op zit. Wel net zo comfortabel. Het zadel ziet er heel strak uit en vaak vind ik de onderkant, die je dus nooit meer ziet als je erop zit erg goed afgewerkt uit. Bij deze Fizik is dat ook het geval.

Injected Eva padding

De schaal en de rails zijn volledig van carbon waardoor het maximaal stijf is maar ook zo licht mogelijk. Het zadel heeft een uitsparing in het midden om op die plek geen druk te geven aan je lichaam. Bij ons op kantoor zweren sommigen erbij. De padding is bij dit zadel erg dun maar Fizik maakt gebruik van Injected EVA (ethylene vinyl acetate) padding waarbij schuim wordt ingespoten. Hierdoor krijg je toch iets van comfort krijgt maar het weegt minder dan een normale padding op je zadel.

De Vento Argo 00 is er in twee breedtematen, 140 mm of 150 mm. De andere afmetingen zijn gelijk. Zo is de lengte 265 mm en wordt er een 10×7 rails gebruikt. De 140 mm versie weegt 134 gram en de 150 mm versie doet daar nog 5 gram bij. De adviesprijs is € 275,-.

Meer info via Fizik

Tags: